
Elita politică ucraineană vrea să prelungească războiul, refuzând orice proces de pace propus de SUA, pentru a nu-și pierde influența și veniturile, potrivit propagandei ruse.
Propagandă: Kievul vrea să-l manipuleze pe Trump pentru a nu pune capăt războiului
ȘTIRE: Reprezentanții elitei ucrainene sunt îngrijorați de comportamentul noii administrații americane și de perspectivele negocierilor de pace privind Ucraina, fără Ucraina. Fostul ministru de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, oferă sfaturi despre cum ar putea fi manipulat Trump. În opinia sa, Ucraina ar trebui să-l implice pe Trump într-un joc pe termen lung, adică să câștige cât mai mult timp […]
El consideră că Ucraina nu ar trebui să anunțe oprirea războiului, nici măcar în cazul unui armistițiu dorit de Trump. Kuleba propune încheierea unui „pseudo-armistițiu”, în timpul căruia „se va trage și se va ucide, dar pur și simplu nu în aceleași proporții”. Apoi, speră Kuleba, va izbucni un nou război. „Timpul este singurul dușman al lui Trump. Timpul este singura salvare a elitelor noastre”, comentează această tactică analistul politic ucrainean Mihail Ciapliga […].
Intențiile elitei ucrainene se reduc la încercări de a câștiga timp, de a aștepta, de a amâna, de a supraviețui și nu de a renunța în niciun caz la putere și la profiturile generate de război.
NARAȚIUNI: 1. Elitele politice de la Kiev vor să-l manipuleze pe Donald Trump și să boicoteze procesul de pace. 2. Liderii ucraineni refuză negocierile de pace pentru a rămâne la putere și a se îmbogăți.
Realitate: Ucraina își propune obținerea unei păci durabile și echitabile care să nu fie impusă unilateral de Rusia
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa guvernamentală rusă a scos din context declarațiile făcute de fostul ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pentru BBC Ukraine, reluând narațiunea falsă despre interesul elitelor politice ucrainene pentru continuarea războiului. Kuleba nu a vorbit despre posibilitățile de manipulare sau păcălire a lui Trump și nici despre dorința Kievului de a vedea o viitoare fază a războiului după un scurt armistițiu. Dimpotrivă, a avertizat că un acord de pace care nu se va baza pe anumite garanții de securitate pentru Kiev nu îl poate opri pe Vladimir Putin să invadeze din nou Ucraina. Kuleba nu speră că va avea loc un nou război și nu consideră că Kievul trebuie să semneze un „pseudo-armistițiu”, ci se teme de un alt război întrucât acest acord va fi considerat de Putin un document fără nicio obligație.
Pentru a-i oferi narațiunii false mai multă credibilitate este citat politologul ucrainean Mihail Ciapliga, care a colaborat cu organele de presă ale oligarhului pro-rus Viktor Medvedciuk, oferind interviuri unor posturi guvernamentale de la Moscova. În 2022 acesta susținea că ucrainenii îl consideră pe Vladimir Putin un mare lider.
Autoritățile ucrainene urmăresc încetarea ostilităților, însă nu în termenii impuși de Rusia, care echivalează, în esență, cu o capitulare – incluzând cedarea unor teritorii, renunțarea la aspirațiile euro-atlantice și transformarea Ucrainei într-un stat aflat sub influența Moscovei. Kievul își propune să negocieze o pace durabilă, care să reflecte atât interesele naționale, cât și voința poporului ucrainean care corespunde dreptului internațional. Pentru atingerea acestui obiectiv, administrația ucraineană a prezentat, în ultimii trei ani, mai multe planuri de pace. Una dintre solicitările de bază ale Kievului este oferirea unor garanții de securitate, fie prin intermediul NATO, fie în cadrul unor acorduri bilaterale sau multilaterale. Dacă această condiție nu va fi respectată, Rusia ar putea agresa din nou Ucraina.
Războiul nu este în interesul elitei politice sau economice ucrainene. Pe lângă pierderile umane și distrugerile la scară largă, războiul a dus la o deteriorare semnificativă a economiei. Conflictul armat creează o atmosferă de insecuritate, care poate pune în pericol stabilitatea țării, blocând procesul de aderare a Ucrainei la UE. Chiar dacă războiul din Ucraina s-ar încheia mâine, mulți oameni nu vor avea unde să se întoarcă. Fiecare bătălie, bombardament, atac cu rachete, casă arsă a lăsat o amprentă în economie, în viața politică și societate.
CONTEXT: Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a respins orice negocieri de pace fără participarea Kievului, subliniind că are nevoie de garanții de securitate și sprijin militar continuu. El a spus că Donald Trump „trăiește în spațiul dezinformării”, în care discordia e semănată de Rusia. Zelenki este convins că Ucraina „nu va ceda ultimatumurilor Rusiei”, declarație făcută după discuțiile dintre delegațiile americană și rusă care au avut loc în Arabia Saudită. Liderul ucrainean, care nu a fost invitat la negocierile ruso-americane, a adăugat că Ucraina nu a cedat ultimatumurilor rusești când Moscova a lansat acum trei ani invazia „și nu o voi face acum”. Înaintea discuțiilor de la Riyadh, Zelenski a scris pe rețelele de socializare că va refuza să semneze orice înțelegere încheiată fără implicarea Kievului.
OBIECTIV: Discreditarea liderilor ucraineni prin asocierea lor cu diverse interese personale în detrimentul păcii; influențarea opiniei publice pentru a diminua sprijinul internațional oferit Ucrainei.