Ucraina îi persecută pe ortodocși ca în perioada comunistă, potrivit unei narațiuni false lansate de un purtător de cuvânt al Patriarhiei de la Moscova. Acesta încearcă, totodată, să acrediteze ideea că Patriarhia e echidistantă și se opune războiului „fratricid”. În realitate, Patriarhia Moscovei funcționează ca un braț propagandistic al Kremlinului și autoritățile ucrainene n-au făcut decât să ancheteze legături dintre aceasta și serviciile rusești, pe de-o parte, și unii prelați din Ucraina.
Propagandă: În Ucraina are loc o prigoană religioasă
ȘTIRE: „Biserica Ortodoxă a Ucrainei urăște tot ceea ce ține de Rusia. Este în interesul ei acest conflict armat care îndepărtează perspectiva păcii, susține șeful adjunct al Direcției Sinodale a Relației Bisericii Ortodoxe Ruse cu presa, Vahtang Kipșidze. [...]
În același timp, atitudinea Bisericii Ortodoxe Ruse față de operațiunea militară specială se bazează pe convingerea că suntem martorii unui război fratricid provocat de forțe străine. Unii capelani ruși au murit pe câmpul de luptă, fiind uciși de armamentul străin. [...]
Regimul politic de la Kiev a distrus fără să se gândească Biserica Ortodoxă Ucraineană din simplul motiv că aceasta există. O prigoană religioasă atât de mare a mai fost în perioada comunismului de război și persecuțiilor religioase din anii 30. [...]
Noi trebuie doar să ne rugăm. Unitatea noastră prin rugăciune îi va ajuta mult pe oamenii care sunt persecutați de mai mulți ani”.
NARAȚIUNI: 1. Biserica Ortodoxă Ucraineană este persecutată de Kiev ca în perioada comunistă. 2. Războiul din Ucraina este unul fratricid. 3. Biserica Ortodoxă Rusă se roagă pentru ucrainenii persecutați.
Realitate: Kievul își propune să limiteze activitățile organizațiilor religioase afiliate cu Rusia în perioada războiului
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: După desfășurarea unor percheziții la eparhiile și mănăstirile ortodoxe subordonate până la război Patriarhiei de la Moscova, presa guvernamentală rusă a lansat o serie de narațiuni despre prigoana ortodoxiei din Ucraina, argumentând că „operațiunea militară specială” are ca scop să-i salveze nu numai pe rusofoni, dar și pe ortodocși de „regimul nazist” de la Kiev.
Potrivit autorităților ucrainene, nu este vorba de vreo persecutare a ortodoxiei din Ucraina, ci de verificarea instituțiilor bisericești subordonate Moscovei. Reprezentanții Serviciului de Securitate (SBU) susțin că au descoperit „pașapoarte rusești, literatură de propagandă și permise” emise de autoritățile de ocupație. Au fost identificate documente care confirmă că unii membri ai structurii bisericești ortodoxe au cetățenie rusă. De asemenea, SBU arată că a găsit corespondență între ierarhii din Ucraina și coordonatorii de la Moscova, aceasta incluzând recomandări privind mesajele și predicile din cadrul liturghiei bisericești în contextul războiului din Ucraina.
O comisie de experți, împuternicită de Guvernul Ucrainei, a arătat în ianuarie că Biserica Ortodoxă Ucraineană rămâne o substructură a Bisericii Ortodoxe Ruse. „Beneficiind de unele drepturi și libertăți, această structură nu este, totuși, o Biserică autocefală”, potrivit concluziilor experților. Ei susțin că relațiile dintre biserica de la Kiev și cea de la Moscova sunt de subordonare, nu de cooperare.
Temerile Kievului privind existența unei rețele de agenți străini în biserici sunt în general legitime, luând în calcul războiul rus-ucrainean. Potrivit oficialilor, la eparhiile din Kirovograd și Oleksandria au fost găsite materiale care promovau și popularizau idei separatiste. Fostul secretar al eparhiei din Odesa Andrei Novikov a fugit în Rusia. El are un canal de Telegram, cu ajutorul căruia distribuie narațiunile propagandei ruse și discreditează Forțele Armate ale Ucrainei.
Nu este, așadar, vorba de vreo persecutare a ortodocșilor din Ucraina, ci de o cercetare mult mai riguroasă a legăturilor ce le au unele structuri bisericești cu Moscova. În același timp, nicio biserică ortodoxă din Ucraina nu a fost închisă, iar dreptul enoriașilor nu a fost îngrădit în vreun fel.
Biserica Ortodoxă Rusă a binecuvântat războiul din Ucraina încă din primele zile ale invaziei la scară largă, provocând o mare indignare în societatea ucraineană. În septembrie 2022 Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kiril a declarat că moartea în războiul din Ucraina „spală toate păcatele”, comparând jertfa militarilor ruși cu cea a Mântuitorului Isus Hristos. După invadarea Ucrainei, Patriarhul Kiril i-a înmânat coordonatorului Gărzii Ruse care participă la operațiunile militare din Donbass o icoană care să-i ocrotească pe apărătorii „lumii ruse”.
Narațiunea falsă lansată de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse face o distincție artificială între război și „operațiune militară specială” pentru a manipula opinia publică. Potrivit Direcției Sinodale a Relației Bisericii Ortodoxe Ruse, „operațiunea specială” a fost lansată de Moscova pentru a opri războiul provocat de Occident în Ucraina. Aceasta este de fapt terminologia propagandei Kremlinului, cum tot de propaganda Kremlinului ține și noțiunea de „război fratricid” care sugerează că ucrainenii nu ar fi un popor distinct de cel rus. Această preluare a propagandei Kremlinului este, de altfel, încă o dovadă că Biserica Ortodoxă Rusă este, în mare măsură, un braț propagandistic al Kremlinului. De notat și că de-a lungul timpului s-a scris despre legăturile patriarhului Kirill cu KGB-ul și cu FSB-ul, servicii asociate cu președintele Vladimir Putin.
Occidentul s-a angajat să sprijine Ucraina în acest război pentru a opri agresiunea armată a Federației Ruse. Deci, acțiunile SUA, NATO și UE sunt o reacție la „operațiunea militară specială” împotriva unui stat liber.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false despre războiul din Ucraina. Presa rusă a mai scris că Moscova trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”, iar din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică începând cu noiembrie 2021 că Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO, fiind nevoită să salveze Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident.
Verifică sursele: