Stabilirea unui venit de bază ține de planul elitelor globaliste de a subjuga omenirea, conform unei naraţiuni false vehiculate în spaţiul public românesc.
De la maimuţă la om şi retur
ȘTIRE: „Se dorește ca viitorul să aducă involuția omului. Cetățenii vor putea primi un venit minim garantat care să le asigure hrana și nevoile, adică strictul necesar. Un număr îngrijorător de oameni par a fi încântați de această veste, visând cu ochii deschiși la ziua în care vor fi plătiți să stea pe canapea cu ochii la televizor. Sistemul acesta este deja testat în Marea Britanie și în țările nordice. Un model similar, cel al lucrului de acasă, a apărut din timpul pandemiei, fiind prezentate o serie de avantaje care i-au atras pe cetățenii care au decis să-și schimbe stilul de viață și de lucru. Așa s-a pus deja în mișcare mecanismul transumanist de subjugare a cetățenilor, dispărând contactul social. Acum se merge către implementarea venitului minim garantat, pas corelat cu orașele de 15 minute care nu sunt altceva decât un altfel de lockdown fabricat, dar pe care oamenii trebuie să-l perceapă ca fiind natural.”
NARAȚIUNE: În viitorul apropiat, oamenii vor fi izolaţi de comunitate, având nevoile de bază satisfăcute prin venitul universal necondiţionat.
CONTEXT: Ideea de a distribui tuturor cetățenilor unui stat o parte din veniturile bugetare, doar pe baza cetăţeniei şi fără obligaţia de a dovedi nevoia unui astfel de ajutor financiar, reprezintă un fenomen global, cu moduri diferite de abordare de la ţară la ţară. De principiu, indiferent de statutul financiar al individului, statul îi garantează un venit de bază, astfel încât să scape pentru totdeauna de grija hranei şi a locuinţei. Deşi are o componentă puternic utopică, ideea a devenit tot mai interesantă în contextul decalajelor sociale din ce în ce mai evidente, provocate de crizele pe care le traversează planeta de câţiva ani (pandemia de Covid19, invazia rusă în Ucraina, fenomenele meteorologice provocate de schimbările climatice etc.). Odată cu intensificarea dezbaterilor pe marginea venitului universal de bază şi în contextul tot mai deselor încercări de implementare a conceptului în diverse ţări, au apărut şi vocile care văd în această soluţie un scop ascuns, acela de a supune mai uşor populaţia şi a o închide în lagărele digitale, limitându-i inclusiv libertatea de mişcare. Tema reprezintă un liant între teoriile conspiraţioniste care susţin că, în cele din urmă, dictatura sanitară sau cea ecologică vor înrobi omenirea.
OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități și întreaga clasă politică, demonizarea Occidentului, promovarea discursului de tip suveranist, provocarea şi amplificarea tensiunilor sociale.
Patrioţii români şi ştirile din secolul trecut
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Semnalele de alarmă cu privire la venitul universal de bază trase de conspiraţioniştii autohtoni pot fi uşor încadrate la categoria „profeţii despre trecut”. Forme variate de venit social necondiţionat au fost oferite populaţiei încă din anii ‘70 ai secolului trecut în regiuni ale Canadei şi în statul american Alaska sau, mai recent, în zone slab dezvoltate economic din Africa şi Asia, dar şi în ţări puternice din punct de vedere economic ca Finlanda, Olanda sau Israel. În funcţie de rezultatele înregistrate, proiectele au fost continuate, modificate sau abandonate, fără însă ca populaţia din respectivele comunităţi să fie constrânsă la anumite comportamente sociale. Astfel, în India s-a constatat că acordarea unui venit de bază a crescut rata gradului de educație în rândul tinerilor cu 25%. În schimb, în Finlanda nu s-au înregistrat modificări semnificative, ceea ce a dus la abandonarea programului după aproape doi ani de la start. Într-o regiune a Namibiei, un venit de bază a fost distribuit, timp de doi ani, începând cu 1 ianuarie 2008, fiecărei persoane înregistrate. Ca urmare, venitul total al rezidenților regiunii a crescut cu 29%, iar criminalitatea, absenteismul școlar și șomajul au scăzut. În acelaşi timp, a fost înregistrată o creştere şi în ce priveşte numărul de afaceri nou înfiinţate în zonă. În Israel, se pune la punct un cadru economic pentru a furniza venituri de bază universale durabile și scalabile prin tehnologia blockchain. Practic, Israelul va crea o rețea de transfer de monedă peer-to-peer în care banii să poată fi distribuiți către cei mai nevoiași, indiferent de localizarea lor, pe baza principiilor venitului de bază necondiționat. Exemple de astfel de programe pot fi găsite şi în Ţara Galilor, Kenya, Germania, Irak, sau Kuweit, dar şi în Anglia, unde va fi testat un astfel de program pilot, în care 30 de persoane vor primi o sumă forfetară fără condiții în fiecare lună timp de doi ani. Tot în Anglia a fost implementată, în 2003, o măsură adoptată de curând şi de legislaţia românească sub forma Contului individual de economii Junior Centenar, oferind fiecărui copil un „capital propriu” la vârsta de 18 ani.
Indiferent de forma adoptată, acordarea unor astfel de stimulente financiare are evidente avantaje, de la creşterea bunăstării cetăţenilor, reducerea sărăciei şi inegalităţi economice mai mici, până la condiţii de muncă mai bune, redistribuirea mai largă a bogăției, şi chiar reducerea decalajelor de gen. Dar poate cel mai important, un venit universal de bază ar avea efectul contrar celui proclamat de conspiraţionişti, în sensul că un cetățean care nu este apăsat de grija zilei de mâine, are o libertate sporită de a amenda acţiunile intruzive sau nocive ale statului, tocmai pentru că venitul respectiv este necondiţionat.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Fără a duce discuţia în zona conspiraţionistă, există numeroşi economişti care susţin că implementarea la scară largă a unor astfel de programe poate duce la creșterea datoriei publice, inflaţie mare şi, în unele cazuri, la descurajarea muncii.