
Maia Sandu e președinte datorită banilor de la USAID, dar acum e ghidată de Paris și va trimite militari moldoveni în Ucraina sub drapelul Franței, potrivit unei narațiuni false rusești.
ȘTIRE: Președintele Republicii Moldova (RM), Maia Sandu, va efectua o vizită la Paris, unde se va întâlni cu președintele Franței, au anunțat reprezentanții serviciului său de presă. Presa de la Chișinău scrie că Sandu merge la Emmanuel Macron pentru consultări, după declarația președintelui SUA privind acordarea de către USAID (organizație interzisă în Federația Rusă) a 32 de milioane de dolari Republicii Moldova în scopuri propagandistice. Politicieni și jurnaliști moldoveni consideră că Sandu a câștigat alegerile prezidențiale cu ajutorul acestor fonduri, stimulând diaspora din țările UE. De asemenea, Sandu va clarifica la Paris politica RM în contextul declarației lui Macron conform căreia, după Ucraina, Rusia s-ar putea îndrepta spre Moldova.
Exact acum un an, miniștrii apărării din Franța și Moldova au semnat la Paris un acord de cooperare în domeniul securității. Acest lucru s-a întâmplat în timpul vizitei delegației moldovenești, conduse de președintele Maia Sandu, în Franța. Atunci, Macron a promis că, în următoarele luni, va deschide la Chișinău o misiune militară franceză permanentă. Potrivit acestuia, acest lucru „va consolida cooperarea în domeniul instruirii și pregătirii militare, precum și va spori compatibilitatea forțelor armate” ale celor două țări. Declarația a fost făcută pe 7 martie, iar pe 10 martie, la Chișinău, s-a anunțat începerea activității misiunii militare franceze.
[...] Totuși, în societate există presupuneri că acordul în domeniul apărării, semnat de miniștrii apărării din Moldova și Franța în timpul vizitei președintei Maia Sandu la Paris, în martie 2024, ar putea permite, în caz de necesitate, utilizarea teritoriului Republicii Moldova ca un coridor pentru trimiterea trupelor NATO în Ucraina. În mediul de experți din Moldova s-a discutat despre posibilitatea ca, dacă Franța va decide să-și trimită trupele în Ucraina – lucru pe care Emmanuel Macron nu îl exclude – sub drapel francez ar putea fi incluși și militari moldoveni”.
NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu a câștigat alegerile doar datorită sprijinului din exterior (USAID). 2. R. Moldova ar putea fi transformată în coridor pentru trupele NATO, iar militarii săi ar putea fi trimiși în Ucraina.
OBIECTIV: Să mențină în spațiul public narațiunea despre alegerile fraudate/nedemocratice în urma cărora a învins Maia Sandu la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024; să mențină îngrijorarea și frica societății cu privire la o eventuală implicare a Republicii Moldova în războiul din Ucraina.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Donald Trump a spus, într-adevăr, în timp ce critica USAID, că agenția ar fi cheltuit 32 de milioane de dolari pentru „propagandă de stânga în Moldova”. Nu este clar despre ce fel de finanțare este vorba, iar presa internațională a demontat o serie de afirmații ale președintelui american. Anterior, Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE) al SUA, condus de Elon Musk, a anunțat anularea unui grant de 32 de milioane de dolari destinat organizației Internews, care derula proiecte pentru susținerea mass-mediei independente inclusiv în Republica Moldova, unde USAID a finanțat mai multe proiecte de acest gen.
USAID a contribuit la dezvoltarea Republicii Moldova încă din 1992 cu peste un miliard de dolari – pentru educație, agricultură, viticultură, turism, industrie ușoară, IT, administrație publică, justiție, combaterea corupției, energetică, iar proiectele materializate pot fi văzute în mai multe comunități în care au fost reparate drumuri, școli și grădinițe. Cel mai voluminos program al USAID în R. Moldova a fost anunțat în 2022, după declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina – programul Securitatea Energetică a R. Moldova, în valoare de 300 de milioane de dolari.
Nu există vreo dovadă că aceste fonduri ar fi fost canalizate pentru susținerea Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024, în special în diasporă, așa cum susțin autorii articolului. Cetățenii moldoveni din afara țării au participat în număr mare la alegeri, dar este o tendință care se remarcă de-a lungul mai multor ani, așa cum a demonstrat anterior Veridica, în contextul acuzațiilor privind fraudarea alegerilor prezidențiale.
Cu excepția unor acuzații neprobate, nu există vreo dovadă a implicării USAID în afacerile interne ale unor țări. USAID este recunoscută pentru proiectele sale sociale și de asistență umanitară în multe state ale lumii, în special cele subdezvoltate, iar presa internațională a scris că închiderea sa și înghețarea fondurilor va afecta un număr mare de oameni de pe întreaga planetă. Veridica a demontat recent un fals despre presupusa implicare a USAID în protestele din 7 aprilie 2009 de la Chișinău.
Narațiunea despre posibila implicare a militarilor moldoveni sub drapel francez a mai fost vehiculată acum un an, după semnarea unui acord de cooperare în domeniul apărării cu Franța, cu care mai fusese semnat un acord și în 1998. Acordul din 2024 prevede vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică, consultări, conferințe, cursuri, specializări și alte forme de pregătire științifică avansată. Așa cum a arătat Veridica, documentul nu se referă la participarea în comun la acțiuni militare, mai ales în condițiile în care Republica Moldova este stat neutru.
Narațiunea implicării iminente a Republicii Moldova în război, mânată de NATO, este una dintre cele mai des vehiculate de Kremlin. Scopul este să introducă frică în societate și neîncredere în rândul populației din stânga Nistrului. Veridica a demontat o serie de astfel de falsuri.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Maia Sandu a întreprins o vizită de lucru în Franța unde a discutat cu Emmanuel Macron inclusiv despre situația de securitate din regiune, impactul războiului din Ucraina asupra Moldovei și cooperarea economică dintre cele două țări. Macron a reafirmat angajamentul Franței de a sprijini Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană
Prinsă între UE/NATO și o Ucraină aflată în plin război de apărare împotriva agresiunii ruse, Republica Moldova este considerată o țintă extrem de vulnerabilă în calea expansiunii ruse. Autoritățile de la Chișinău optează pentru integrarea europeană a țării și au avut succese importante în ultimii ani, inclusiv obținerea statutului de țară candidată și inițierea negocierilor de aderare. Pe de altă parte, segmente importante ale societății, în special minoritățile naționale vorbitoare de limbă rusă, se opun integrării europene, pronunțându-se în favoarea apropierii țării de Uniunea Euroasiatică, organizație controlată de Kremlin.
Odată cu venirea administrației lui Donald Trump la Casa Albă, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID, a devenit ținta unor acuzații din partea reprezentanților săi, în frunte cu Elon Musk. Inițial, activitatea acesteia a fost suspendată pentru 90 de zile, iar ulterior, Trump a cerut desființarea USAID.
USAID, creată în perioada Războiului Rece în timpul administrației Kennedy, a finanțat în întreaga lume proiecte menite atât să îmbunătățească viața oamenilor din țările subdezvoltate, cât și să consolideze democrația, inclusiv în țările ex-sovietice precum Republica Moldova.
Verifică sursele: