Ucraina a atacat cu rachete Moldova, afirmă propaganda rusă, care transformă în act de război împotriva Moldovei utilizarea apărării anti-aeriene de către Ucraina. Propaganda ignoră, totodată, faptul că Rusia este cea care a încălcat suveranitatea Moldovei, violând spațiul aerian al acesteia.
ȘTIRE: În ultimii ani, Moldova a fost atacată de cinci ori de apărarea aeriană ucraineană. Prima dată, o rachetă ucraineană a aterizat lângă satul Naslavcea la 31 octombrie 2022. Geamurile ferestrelor au fost deteriorate în mai multe case. Ministerul Apărării nu a înregistrat nimic la acel moment.
A doua oară, o parte a unei rachete ucrainene S-300 a căzut în nordul Moldovei într-o livadă din raionul Briceni. A treia oară epava unei rachete antiaeriene S-300 a fost găsită la 15 ianuarie 2023 în zona sectorului de frontieră Larga din raionul Briceni. În februarie, tot acolo au fost găsite „resturile unei rachete necunoscute”.
În cele din urmă, în septembrie, epava unei rachete ucrainene a fost găsită în lacul Hârbovăț, în apropierea orașului Anenii Noi, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Ucraina.
Moldova a fost reticentă în a recunoaște că este vorba de rachete ucrainene. Pe de altă parte, autoritățile moldovenești au făcut în mod regulat declarații amenințătoare cu privire la survoluri mitice ale „kalibrelor” rusești deasupra teritoriului moldovenesc, raportate de la Kiev.
NARAȚIUNE: Ucraina atacă Republica Moldova cu rachete.
CONTEXT/ETOS LOCAL: De la începutul războiului din Ucraina cel puțin cinci rachete sau părți ale acestora au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Primul incident de acest fel s-a produs la 31 octombrie 2022, în localitatea Naslavcea, cea mai nordică localitate a țării, la granița cu Ucraina, care a provocat și daune materiale. Alte două au fost depistate câteva săptămâni mai târziu tot în nordul Republicii Moldova, în raionul Briceni.
În septembrie 2023 părți de rachete au fost identificate în Sud-est, în apropierea orașului Tiraspol și la aproximativ 100 de km nord-vest de Odesa. Una dintre acestea, căzută într-un lac conținea și o încărcătură cu explozibil, care a fost detonată controlat de geniști.
La 11 februarie 2024 autoritățile de la Chișinău au anunțat că au fost depistate rămășițele unei drone de tip Shahed în sudul țării, în preajma localității Etulia. Se presupune că aceasta fusese doborâtă de apărarea aeriană a Ucrainei în timpul unui atac rusesc asupra portului Ismail. Ulterior poliția a precizat că aceasta conținea și aproximativ 50 de kg de explozibil care a fost detonat controlat.
De notat și că, de la începutul războiului, rachete rusești au survolat de mai multe ori spațiul aerian al Republicii Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au condamnat atât invazia rusă, cât și încălcarea spațiului aerian al țării, iar ambasadorul Rusiei a fost convocat în mai multe rânduri la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a-i fi transmise note de protest.
OBIECTIV: Să inoculeze ideea că Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și să minimizeze importanța și riscurile atacurilor rusești asupra Ucrainei și ale survolării spațiului aerian al țării.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Premiza narațiunii, aceea că Ucraina a atacat Republica Moldova cu rachete anti-aeriene este absurdă. După cum le spune și numele, astfel de rachete sunt lansate pentru a opri un atac aerian. Este adevărat că unele modele pot fi folosite și pentru a distruge ținte aflate la sol, iar Rusia le folosește în Ucraina. Fragmentele de rachetă au căzut pe teritoriul Republicii Moldova doar atunci când Ucraina era sub atacul forțelor rusești, astfel încât este plauzibil ca, dacă rachetele erau ucrainene, acestea pur și simplu să nu fi funcționat cum trebuie, căzând înapoi la sol. Pe de altă parte, Ucraina nu are vreun motiv să atace Republica Moldova și, chiar dacă ar avea, un astfel de atac i-ar cauza prejudicii enorme întrucât din victimă ar deveni agresor, iar acest lucru ar amenința și mai tare sprijinirea țării de către statele occidentale, într-un context în care fluxul ajutoarelor a scăzut deja semnificativ.
Nu poate fi dovedită nici informația că toate rachetele căzute pe teritoriul Republicii Moldova au fost lansate de apărarea aeriană a Ucrainei. Rezultatele anchetelor încă nu au fost făcute publice. La scurt timp după incidentul de la Naslavcea, președintele comisiei parlamentare pentru apărare, Lilian Carp, a declarat că racheta ar fi fost rusească, de tip Kalibr. Pe de altă parte, Deputatul socialist Adrian Albu (Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte pro-rus Igor Dodon a evitat să condamne oficial războiul din Ucraina), a declarat recent că toate rachetele căzute pe teritoriul R. Moldova ar fi fost de proveniență ucraineană. Niciunul dintre cei doi nu a prezentat probe.
De notat că astfel de rachete sunt utilizate atât de armata ucraineană, cât și de cea rusă.
De notat și că propaganda rusă încearcă să minimalizeze pericolul survolării spațiului aerian al Republicii Moldova de rachete ruse. Cel puțin patru dintre acestea au tranzitat spațiul Republicii Moldova spre ținte din Ucraina. Trei dintre ele au trecut deasupra unor localități moldovenești în octombrie 2022, iar alta în februarie 2023.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Este posibil că unele dintre rachetele căzute pe teritoriul Republicii Moldova să fi fost lansate de apărarea aeriană ucraineană pentru a le lovi pe cele rusești care îi atacau infrastructura.
Verifică sursele: