Televiziunea „Familia” a fost închisă pentru că promova „valorile familiei tradiționale”, scrie presa găgăuză și rusă. În realitate, postul TV avea o serie de probleme legale.
ȘTIRE: Consiliul Audiovizualului nu a prelungit licențele a două posturi de televiziune - Primul în Moldova și Familia . Motivul oficial declarat a fost neregulile repetate din partea acestor instituții media.
[...]
Postul Familia, nu aborda subiecte politice și nu a criticat puterea. Pur și simplu promova valorile tradiționale, apropiate marii majorități a moldovenilor.
Odată cu venirea la putere a unui partid cunoscut în țară, se promovează ideologia LGBT. Prin urmare, canalele care promovează "propaganda tradițională a familiei" sunt considerate o piedică pentru comunitatea LGBT și sunt închise.
Și dacă cineva a crezut încă că LGBT-iștii doresc doar un loc mai mare sub soare, e timpul să se trezească. Ei vor să aibă tot soarele și vor să înghită opoziția, adică pe noi toți, majoritatea oamenilor normali. În curând, cei normali vor fi considerați ei, nu noi, bărbații care doresc să iubească femei și femeile care doresc să iubească bărbați.
NARAȚIUNI: 1. Autoritățile de la Chișinău închid posturile de televiziune care promovează valorile familiei tradiționale. 2. Guvernarea de la Chișinău impune „ideologia LGBT” și cenzura.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a fost ani de zile țara din Europa Centrală și de Est cea mai vulnerabilă și mai expusă la propaganda rusă, după cum a arătat, în 2018, un studiu de specialitate care a monitorizat 14 state în funcție de trei indicatori: în ce măsură era populația expusă dezinformării și propagandei, ce măsuri de contracarare luaseră statele și vulnerabilitatea în fața războiului digital.
Ulterior, după declanșarea invaziei la scară largă a Ucrainei, Republica Moldova, care s-a solidarizat cu aceasta și are o guvernare reformistă, ce a fixat ca prioritate integrarea europeană, a devenit ținta unui război hibrid din partea Rusiei, denunțat de altfel ca atare, de Chișinău.
Pe acest fundal, Republica Moldova și-a intensificat măsurile de securizare a spațiului informațional, care începuseră să fie în practică înainte de atacarea Ucrainei.
În decembrie 2022 Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea licenței a șase posturi de televiziune care promovau propaganda, dar majoritatea acestora erau afiliate politicianului fugar Ilan Șor.
Decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice” și s-a bazat pe „multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.
O temă importantă a propagandei ruse este legată de minoritățile sexuale și existența unei așa-numite „agende LGBT” menită să promoveze un set de valori și o ideologie LGBT în antiteză cu valorile tradiționale ce pun accentul pe familie și Biserică. Rusia este descrisă drept un centru în care aceste valori sunt apărate, în timp ce „Gayropa” le promovează inclusiv în sistemul educațional. Acest tip de discurs este menit să submineze valorile democratice și apărarea drepturilor omului, care stau la baza democrațiilor liberale și care includ și respectarea drepturilor minorităților sexuale; astfel de valori democratice sunt considerate periculoase de Kremlin întrucât vin în contradicție cu autoritarismul regimului Putin.
Societatea în Republica Moldova este destul de conservatoare, iar Biserica se bucură de cea mai mare credibilitate și în care un număr mare de cetățeni se orientează spre integrarea euroasiatică. Subiectul LGBT este, așadar, unul destul de sensibil în Republica Moldova și a fost folosit politic, pentru discreditarea forțelor pro-europene; chiar și șefa statului, Maia Sandu, a fost ținta unor campanii, în special în perioade electorale, în care era acuzată de simpatie pentru și chiar și apartenență la minoritatea LGBT.
OBIECTIV: Să promoveze ideea că Republica Moldova este condusă de un regim autoritar. Să asocieze integrarea europeană a Republicii Moldova cu subiecte sensibile și decizii care nu au o susținere largă a populației (în cazul de față eventuala acordare a unor drepturi suplimentare minorităților sexuale) pentru a debusola și reduce numărul adepților integrării europene. În același timp, să contrapună cu Rusia, unde „valorile tradiționale” sunt apărate.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Consiliul Audiovizualului de la Chișinău nu i-a acordat licență postului de televiziune „Familia”, care pare să fie asociat cu oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, din cauza numărului mare de încălcări ale reglementărilor în domeniu. „În perioada 2022-2023, REAL RADIO SRL, fondatorul postului Familia, a fost sancționat cu 10 amenzi în sumă de 157.000 de lei pentru încălcarea prevederilor ce țin de realizarea programelor locale, cu o amendă de 7.000 de lei pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media și cu două avertizări publice, inclusiv pentru nerespectarea prevederilor referitoare la responsabilități culturale”, potrivit Consiliului Audiovizualului. În plus, au fost depistate nereguli legate de administrația postului și corectitudinea informațiilor prezentate.
Acuzațiile privind introducerea cenzurii în Republica Moldova sunt promovate intens de propaganda rusă, care citează în special pe o decizie a Comisiei Situații Excepționale din decembrie 2022, care a suspendat licențele a șase posturi de televiziuni, acuzate de manipulare. În ultimii doi ani Republica Moldova a urcat cu peste 60 de poziții la capitolul libertatea presei și a ajuns pe locul 28 în lume. Veridica a demontat în câteva rânduri narațiuni ale propagandei ruse legate de instituirea cenzurii în Republica Moldova.
Autoritățile de la Chișinău au luat mai multe măsuri, după invazia rusă în Ucraina, împotriva propagandei și dezinformării, dar acestea nu au fost orientate strict împotriva presei din Rusia sau din altă țară. Legea care interzice difuzarea unor categorii de emisiuni la TV se referă la o anumită categorie de state - cele care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. SIS a blocat și siteuri în limba română și în rusă (printre care și rubaltic.ru, care a difuzat mai multe articole ce conțineau fake-news și dezinformări pe unele dintre care Veridica le-a demontat n.red), la fel cum Consiliul Audiovizualului a avertizat și a amendat atât posturi de limba română, cât și de limba rusă.
Instaurarea dictaturii în Republica Moldova este o altă narațiune a propagandei ruse care se referă în aceiași termeni la întreaga lume occidentală pentru a sugera că în Rusia este o democrație autentică. Republica Moldova s-a clasat pe locul 69 din 167 de state în indicele democrației pentru anul 2022, publicat la începutul lunii februarie de compania britanică de cercetare și analize Economist Intelligence Unit. Indicele democrației în Republica Moldova în anul 2022 a fost de 6,23 de puncte, în creștere ușoară față de anul precedent și a obținut cel mai mare număr de puncte din ultimii șapte ani.
„În ceea ce privește criteriile politice, Moldova dispune de o bază solidă care îi permite să realizeze stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților”, constata și Comisia Europeană în avizul său la cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, acceptată în iunie 2022.
Nu este clar ce fel de „ideologie LGBT” impune guvernarea de la Chișinău. Nu au fost schimbate legi în acest sens, iar UE, deși solicită respectarea drepturilor minorității LGBT, nu a impus vreo agendă specifică (de pildă, în ciuda unei narațiuni false preluate de presa rusă și din Republica Moldova, Bruxellesul nu a condiționat vreodată aderarea la UE de legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex).
Verifică sursele: