Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.
ȘTIRE: „Uite că până la urmă încăpățânata Ucraină nu renunță la planul său ”nebun” de internaționalizare a conflictului cu Federația Rusă. Și, pentru prima dată de la anexarea Peninsulei Crimeea este gata să primească ”importurile”solicitate. Dar nu doar de tehnică militară, de această dată. Și chiar dacă Armata Română nu va fi încă implicată efectiv în planul eliberării Crimeii, deja sunt șanse foarte mari ca primii noștri militari să staționeze în Ucraina.
Totul după ce surse germane au dezvăluit deja public că Uniunea Europeană ”intenționează să își demonstreze angajamentul pentru Parteneriatul Estic prin misiuni de instruire militară a Armatei Ucrainene”. Astfel că Serviciul European de Acțiune Externă ar avea în derulare pregătirea unei misiuni de instruire a ofițerilor ucraineni. Adică exact cam ceea ce au făcut Statele Unite ale Americii în Irak, Afganistan și alte zone părăsite între timp… Iar cum excesul de zel al autorităților de la București este deja unul recunoscut la Bruxelles, militarii români retrași din Afganistan vor fi cel mai probabil trimiși în Ucraina […]
Guvernul de la Kiev a aprobat Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a „Strategiei pentru dezocuparea și reintegrarea teritoriului ocupat temporar din Crimeea”. Strategia asumată de premierul ucrainean pentru ” neutralizarea amenințărilor rusești” fiind rezumată astfel :” Atragem cei mai buni experți și analiști din întreaga lume către această problemă, lucrăm, de asemenea, cu partenerii noștri și în cadrul organizațiilor internaționale, astfel încât subiectul Crimeii să fie în permanență pe agenda mondială”, scrie Ziarul Național.
NARAȚIUNE: România va trimite militari în Ucraina, la comanda Occidentului, ca să ajute la recucerire Crimeii anexate de Rusia în 2014.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia este atentă la sprijinul pe care Kievul îl primește constant din partea Occidentului după ce, în ultimul an, armata rusă a făcut mai multe demonstrații de forță în Marea Neagră și la granițele de sud și est ale Ucrainei.
Pe 3 octombrie, ziarului german Die Welt a publicat un articol bazat pe un document intern al UE în care se discută despre posibilitatea ca UE să sprijine instruirea ofițerilor ucraineni în contextul „activităților militare în curs” ale Rusiei la frontieră ucraineană.
„O misiune militară ar sublinia vizibilitatea și angajamentul față de țările inițiativei Parteneriatului estic”, potrivit unui document de lucru al Serviciului european pentru acțiune externă, serviciul diplomatic al UE.
Ucraina se confruntă constant cu presiuni militare din partea Rusiei. În paralel, statele din estul Europei, inclusiv România, sunt îngrijorate de mai mulți ani de creștere militarimului rus în regiune.
De notat că Ziarul Național publică de mai multă vreme articole de „fake news” alarmiste privind intenția României de a intra în război cu Rusia pentru Ucraina și că România ar fi folosită de Occident în acest sens. Veridica.ro a demontat mai multe articole publicate de acest site în ultimele luni.
OBIECTIV: Crearea iluziei că România s-ar putea aventura într-un război regional de partea Ucrainei împotriva Rusiei.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În primul rând, este vorba de un document intern al UE, mai precis un „policy paper”, așa cum precizează Europa Liberă, ceea ce echivalează cu o analiză/evaluare a unei posibilități sau ipoteze, nu cu decizie a UE de a trimite instructori în Ucraina.
În cadrul Parteneriatul Estic al UE cu statele vecine, compenenta de securitate este oricum inclusă ca element defensiv.
Europa Liberă mai adaugă că cele trei state baltice ale UE fac presiuni în special pentru misiunea de instruire militară, precum și Polonia, România și Slovacia, iar Suedia și Finlanda și-au exprimat sprijinul. Așadar, este vorba de mai multe state europene care și-au exprimat această viziune.
„Acei membri ai UE împărtășesc îngrijorări similare Ucrainei cu privire la exercițiile militare rusești la granițele lor, inclusiv exercițiile militare Zapad-2021 din septembrie și o acumulare masivă de trupe ruse lângă Ucraina în aprilie, care a ridicat îngrijorarea la Kiev și Occident cu privire la intențiile Moscovei”, se arată în documentul intern al UE.
Pe de altă parte, o misiune de pregătire a unor militari nu înseamnă în niciun caz pregătirea unei campanii militare, nici participarea la un război. Câțiva consilieri militari nu vor putea niciodată să atace o putere militară de rangul Rusiei; această capacitate îi lipsește, de altfel, armatei române în ansamblul său, dat fiind raportul disproporționat de forțe, dar și lipsa logisticii necesare pentru a lansa, singură, operațiuni de amploare departe de teritoriul național.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Există un document al diplomației UE care evaluează mai multe opinii din mai multe state UE despre cum ar trebui Bruxelles-ul să se raporteze la focarul de instabilitate din Ucraina, cauzat de către Rusia, atât prin anexarea peninsulei Crimea, cât și în ceea ce privește sprijinul acordat rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei.
CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Propagandei ruse care încearcă să inducă ideea falsă a unei agresiuni a Occidentul prin intermediul Ucrainei asupra Rusiei.