Zeci de mii de militari polonezi şi români luptă în uniforme ucrainene împotriva Rusiei, potrivit unui fost ofițer american de informații citat de activenews.ro. În realitate, niciun stat nu a trimis trupe regulate pe teritoriul ucrainean, suportul şi asistenţa acordată pentru susţinerea luptei împotriva invaziei ruse fiind doar de natură materială. Ofițerul citat, Scott Ritter, este un cunoscut promotor de știri false, condamnat la închisoare pentru corupere de minori.
ȘTIRE: „Ritter a adus la cunoștința publicului informații inedite, cum ar fi participarea în număr mare a militarilor români și polonezi în războiul din Ucraina. Fostul militar susține că ambele state, atât Polonia, cât și România, au trimis trupe în Ucraina, pe baza unor angajamente oficiale. Pe lângă cei doi aliați de nădejde ai Ucrainei, Ritter a subliniat că Guvernul de la Kiev beneficiază, totodată, de un suport uriaș din partea francezilor, britanicilor, canadienilor și a americanilor. De remarcat este, însă, că ofițerul punctează clar ajutorul acordat de România Ucrainei prin trimiterea trupelor, menționând în interviu a lot of Romanians.”
NARAȚIUNI: 1. România, Polonia şi Ucraina, în urma unei înţelegeri la nivel guvernamental, luptă împreună împotriva Rusiei. 2. Rusia luptă de fapt împotriva trupelor NATO, aşa cum afirmă oficialii de la Kremlin încă de la începutul războiului. 3. Ucrainenii trebuie să-şi recunoască înfrângerea şi să se mulţumească cu actualul teritoriu neocupat de ruşi, pentru că, cu cât vor lupta mai mult, cu atât vor pierde mai multe teritorii.
CONTEXT: Naraţiunea intens promovată de Moscova, conform căreia trupe regulate ale altor state luptă de partea Ucrainei, a fost lansată încă din prima lună a invaziei ruse. Veridica a demontat în mai multe rânduri această dezinformare, menită în parte a justifica recrutarea de către Rusia de trupe şi mercenari din Siria, prin deja cunoscuta metodă a whatabout-ismului. Varianta vehiculată în cazul de față pe canalul de Youtube Judge Napolitano - Judging Freedom diferă doar prin faptul că aduce în discuție prezența unor trupe regulate NATO. Proprietarul canalului, fostul judecător Andrew Napolitano, este un personaj extrem de controversat, catalogat de Washington Post drept un „furnizor de teorii conspiraționiste”. Printre teoriile lansate de acesta se numără cea în care îl consideră pe Abraham Lincoln drept singurul vinovat pentru declanșarea Războiului Civil American sau cea în care afirmă că serviciile de spionaj britanice l-au supravegheat și interceptat electronic pe candidatul la președinție Donald Trump, la ordinele președintelui în exercițiu Barack Obama. Scott Ritter este un binecunoscut promotor al fake news-urilor, fiind chiar sancţionat de platforma Twitter pentru afirmaţii false legate de războiul din Ucraina şi incitare la ură. Există voci care susţin că, în timpul unei vizite oficiale efectuate în fosta URSS în 1988, Ritter a fost recrutat de KGB, prin intermediul soţiei sale rusoaice, pe care a cunoscut-o în acea perioadă. Deloc lipsită de importanţă este şi informaţia că Ritter a fost condamnat şi a executat o bună parte din pedeapsă, printre altele, pentru corupere şi contact ilegal cu minori.
OBIECTIV: Confirmarea dintr-o sursă „obiectivă” a ideii că în Ucraina are loc un conflict între Rusia și NATO, în frunte cu SUA, care mobilizează resurse umane pentru a lupta împotriva rusofonilor.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În momentul de față, Polonia și România nu își permit sub nicio formă (militară, financiară sau umanitară), angajarea pe cont propriu într-un război. Nu există absolut nici un tratat între guvernul României și Ucrainei prin care Bucureștiului să se angajeze în trimiterea de trupe regulate pe frontul ucrainean. Parcă anticipând perioada tulbure ce urma, Ministerul român al Apărării Naționale a dezmințit încă de acum un an știrea că trupe ale armatei române s-ar afla pe teritoriul ucrainean pregătite de război. Conform aceluiași minister, există într-adevăr un acord tehnico-militar între România și Ucraina, dar acesta operează doar în privința cooperării tehnico-militare și nu face referire la garanții reciproce de securitate și nu poate produce efecte de natură operațională. În acest sens, fostul ministru român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat de mai multe ori, că oficialii ruși și propagandiștii Kremlinului recurg la astfel de „informații false și intoxicare”.
România este membru cu drepturi depline al NATO, iar reacțiile sale sunt doar în concordanță cu politica Alianței și constau în consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul său estic. Ucraina nu este stat membru NATO, iar parteneriatul dintre NATO și Ucraina nu prevede obligații pentru statele aliate de a interveni militar în ajutorarea Ucrainei. Drept urmare, NATO nu a trimis și nici nu intenționează să trimită militari în Ucraina. Nu există nicio dovadă că vreun stat NATO, nu doar România și Polonia, ar fi trimis militari în Ucraina după invazia rusă. Din contră, înainte de declanșarea invaziei, militarii NATO aflați ca instructori în Ucraina au fost retrași de urgență. De asemenea, Alianța Nord Atlantică a fost atentă tocmai să evite orice posibil incident cu forțele ruse. Astfel, apelurile repetate ale Kievului de a obține o zonă de excludere aeriană care să elimine amenințarea aviației ruse au fost refuzate, deoarece NATO nu dorește un conflict cu Rusia, care ar putea avea consecințe dramatice. În schimb, a oferit sprijin presând Moscova cu sancțiuni și livrând Ucrainei armament, muniție, ajutoare umanitare și fonduri.
Potrivit teoriei lansate de Scott Ritter, prin prezența trupelor sale în toiul conflictului, Polonia urmărește de fapt antrenarea acestora la locul faptei, urmând ca la un moment bine ales, acestea să ocupe vestul Ucrainei pe care să-l revendice ca teritoriu polonez, teorie care circulă de ceva vreme și care a fost demontată în paginile Veridica. Ritter nu explică în schimb ce urmărește România, rezumându-se doar la aluzii fără nici o bază reală și neconfirmate de vreo sursă.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Mai multe țări occidentale, unele membre NATO, au permis cetățenilor lor să se ofere voluntari în Ucraina. În acest sens, guvernul de la Kiev a înființat o Legiune Internațională, compusă din acești voluntari, care sprijină eforturile defensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei.