FAKE NEWS: SUA trimite în Ucraina militari afghani care au fugit de talibani în Occident

Soldații Armatei Naționale Afgane (ANA) stau de pază la un punct de control din Herat, capitala provinciei Herat, vecină cu Iranul, în Herat, Afganistan, 10 iulie 2021.
© EPA-EFE/JALIL REZAYEE   |   Soldații Armatei Naționale Afgane (ANA) stau de pază la un punct de control din Herat, capitala provinciei Herat, vecină cu Iranul, în Herat, Afganistan, 10 iulie 2021.

Presa din Rusia distribuie narațiuni de propagandă, potrivit cărora SUA va trimite în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afghanistan. În realitate, SUA nu a trimis și nici nu va trimite militari pe teritoriul Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.

ȘTIRE: SUA se pregătește să trimită în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afganistan, potrivit RIA Novosti, care citează surse proprii. Washington va trimite circa 400 de militari în zona acțiunilor militare. Personalul militar va primi armament american.

[…] Militarii Armatei Naționale din Afganistan au fost evacuați în SUA în vara anului 2021 după ce la putere au venit talibanii („Taliban” – mișcare teroristă interzisă pe teritoriul Rusiei). În momentul de față câteva mii de persoane, care odinioară erau la bazele militare americane din Afganistan, locuiesc în centrele pentru refugiați.

Potrivit surselor, acești foști militari plătiți de SUA pot fi atrași în războiul din Ucraina, fiind amenințați că ar putea fi deportați din SUA. Militarilor le-au mai promis un onorariu de mii de dolari. […] În momentul de față Rusia desfășoară o operațiune specială de denazificare și demilitarizare a Ucrainei.  

NARAȚIUNE: SUA trimite în Ucraina militari afghani care au fugit de talibani în Occident.

CONTEXT/ETOS LOCAL: La 24 februarie Rusia a declanșat un război împotriva Ucrainei sub pretextul „denazificării” și „dezarmării” acesteia. Înainte de a invada Ucraina, Moscova ceruse garanții că țara nu va ajunge vreodată în NATO (deși e dreptul său suveran) și că NATO se va retrage din statele membre din estul Europei. Totodată, Rusia poartă de ani de zile o campanie de dezinformare în care acuză NATO de presupuse intenții agresive la adresa sa, în ciuda faptului că Alianța este una defensivă. Practic, după războaiele iugoslave (care s-au încheiat în urma eforturilor făcute de NATO și Occident), singura țară care a amenințat, prin război, securitatea Europei este Federația Rusă. Dincolo de agresiunile militare, Rusia a declanșat și un adevărat război informațional, la care s-au adăugat tentative de destabilizare ale societăților occidentale (prin influențarea procesului electoral).

În același timp, Rusia a emis pretenții imperiale în spațiul ex-sovietic, unde a susținut entități separatiste și a făcut eforturi pentru a bloca democratizarea și apropierea de Occident a fostelor republici sovietice. Prima invazie a Ucrainei a fost declanșată, de altfel, în 2014, după ce a fost îndepărtat regimul Ianukovici – care, tot la presiunile Moscovei, renunțase în ultimul moment să mai semneze Acordul de asociere la UE – iar țara și-a anunțat intenția de a relua parcursul european.

În februarie Rusia a atacat cu forțe covârșitoare Ucraina, care a reușit să reziste, provocând pierderi masive forțelor invadatoare, astfel încât Rusia a fost forțată să apeleze la mercenari Wagner, luptători ceceni și mercenari recrutați din Siria. Armata ucraineană este însă depășită pe mai multe planuri – nu are la fel de mulți oameni, la fel de multă tehnică și este depășită mai ales în ceea ce privește aviația și artileria. Kievul a lansat numeroase apeluri pentru a primi ajutor, mai ales pentru a obține o zonă de excludere aeriană care să elimine amenințarea aviației ruse, însă Occidentul nu își poate asuma riscul unui conflict cu Rusia, astfel încât s-a limitat să ofere sprijin presând Moscova cu sancțiuni și livrându-i Ucrainei anumite tipuri de armament ușor, muniție, ajutoare umanitare și fonduri. Totodată, unele țări occidentale le-au permis cetățenilor lor să se ofere voluntari în Ucraina.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra cititorilor că în Ucraina are loc un conflict între Rusia și Occident, în frunte cu SUA, care mobilizează resurse umane străine pentru a lupta împotriva rusofonilor.  

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, SUA nu au trimis și nici nu intenționează să trimită militari în Ucraina. Armata Națională afghană a fost în mare parte desființată în 2021 după retragerea trupelor NATO. Militarii din Afganistanul au ajuns în statele vecine sau au trecut de partea talibanilor. Unii militari au fost evacuați în SUA. Washingtonul a raportat la începutul anului curent că toți afganii evacuați au fost distribuiți printre state americane diferite, iar o parte dintre ei au fost integrați în societatea americană în cadrul unor programe guvernamentale.

Președintele american Joe Biden a declarat în repetate rânduri că nu va trimite armata în Ucraina, pentru că această decizie ar putea genera un al Treilea Război Mondial.

Nu există vreo declarație a vreunui oficial privind recrutarea unor afghani sau trimiterea în Ucraina a unor militari cu experiență de luptă din Afganistan. Subiectul este prezentat ca unul real și există doar în spațiul informațional din Rusia pentru a convinge opinia publică internă că Moscova este „un salvator” al rusofonilor din Ucraina de „viitorii agresori din Afganistan”.

Anul trecut, în Marea Britanie s-a vehiculat ideea înființării unor unități din afghani, după modelul unităților de gurkha, formate din luptători nepalezi, dar nu s-a ajuns nicăieri. În martie, anul acesta, diplomatul american Philip S. Kosnett a publicat pe webiste-ul CEPA (Center for European Policy Analysis) un articol în care propune înființarea unei legiuni afgane pe lângă armata Statelor Unite. Diplomatul a explicat că există, în SUA, zeci de mii de refugiați afghani, mulți cu experiență de război, care au nevoie de un loc de muncă. În plus, există și un deficit de trupe în cadrul NATO, din cauza dificultăților statelor membre de a atrage voluntari pentru forțele armate, iar agresiunile Rusiei arată că este nevoie de trupe pentru a proteja frontierele NATO. Așadar e vorba doar de idei, neasumate oficial, propuse ca soluții pe de-o parte pentru a ajuta refugiații afghani, pe de altă parte pentru a-i permite Alianței să facă față mai bine amenințărilor Rusiei.  

În plus, Kremlinul caută justificări în fața propriilor cetățeni, dar și a comunității internaționale, de ce apelează la trupe și mercenari din Siria. Narațiunea încearcă să deculpabilizeze Rusia prin demonstrarea unor „păcate” similare în cazul SUA.

 • Publicație / Media:
  NEWS.RU, RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  29/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA trimite în Ucraina militari afghani care au fugit de talibani în Occident
Marin Gherman


Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
 • Presa din Rusia distribuie narațiuni de propagandă, potrivit cărora SUA va trimite în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afghanistan. În realitate, SUA nu a trimis și nici nu va trimite militari pe teritoriul Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.
 • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra cititorilor că în Ucraina are loc un conflict între Rusia și Occident, în frunte cu SUA, care mobilizează resurse umane străine pentru a lupta împotriva rusofonilor.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023