FAKE NEWS: Parteneriatul de securitate cu UE duce Moldova în NATO

FAKE NEWS: Parteneriatul de securitate cu UE duce Moldova în NATO
© EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS   |   Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell și Prim-ministrul Moldovei Dorin Recean își strâng mâna după semnarea unui acord în cadrul Consiliului de Asociere UE-Moldova în Consiliul European de la Bruxelles, Belgia, 21 mai 2024.

Parteneriatul de securitate dintre UE și Republica Moldova are ca scop militarizarea acesteia și atragerea sa în NATO, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

ȘTIRE:  Parteneriatul pentru securitate semnat între Moldova și UE are ca scop atragerea în continuare a Chișinăului în NATO și militarizarea țării, a declarat într-un briefing purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

„Înțelegem și cunoaștem faptul că Uniunea Europeană s-a transformat de mult timp într-un apendice al NATO”, a spus ea. - Și nu există niciun dubiu, ținând cont de toți acești factori, că semnarea acordului menționat are de fapt ca scop continuarea, am putea spune, a unei apropieri a Moldovei de alianță și militarizarea republicii. Și, de asemenea, desigur, de a eroda statutul său de neutralitate, care, vă reamintesc, a fost fixat în Constituție”.

NARAȚIUNI:  1. Parteneriatul pentru securitate semnat cu UE este un document în domeniul militar menit să apropie Republica Moldova de NATO. 2. (Indirect) NATO și UE sunt aceeași organizație, iar o condiție pentru a deveni membru al UE este aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a semnat la 21 mai Parteneriatul de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, „pentru a intensifica și mai mult cooperarea, pentru a aborda mai bine provocările comune și pentru a consolida capacitatea de reziliență a Moldovei”. Republica Moldova este prima țară care semnează un astfel de document cu UE.

După invazia militară rusă în Ucraina, Republica Moldova este considerată cea mai vulnerabilă țară în cazul continuării agresiunii militare a Kremlinului în afara Ucrainei. Țara are o armată slab dotată și se confruntă și cu un conflict secesionist în regiunea sa de est, unde staționează și un contingent militar rus. Republica Moldova este supusă, totodată, unor atacuri hibride din partea Kremlinului - propaganda, prin intermediul unor influente instituții mass-media și rețele de socializare, susținerea unor forțe politice menite să destabilizeze situația internă și să perturbe procesul de aderare la UE.

Republica Moldova este stat neutru, potrivit uneia dintre prevederile contestatei Constituții din 1994. Colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început încă în anii 90, iar unul din cele mai importante proiecte ale NATO a fost evacuarea unor cantități importante de pesticide, rămase din perioada sovietică și care reprezentau un pericol pentru poluarea mediului și otrăvirea solului și apelor.

Alianța Nord-Atlantică este însă prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse. În acest context, sondajele arată că aproximativ 30% din populația țării ar opta pentru aderarea la NATO, dar majoritatea se  pronunță pentru păstrarea neutralității, chiar dacă invazia Rusiei în Ucraina și cea din 2008 în Georgia au demonstrat că acest statut nu este o soluție pentru asigurarea securității.

După invazia Rusiei în Ucraina, guvernarea de la Chișinău a subliniat în mai multe rânduri că trebuie să își consolideze securitatea și a primit asigurări și sprijin de la partenerii săi occidentali pentru întărirea capacităților de apărare. Acest lucru a alimentat narațiunile propagandei ruse despre intenția Republicii Moldova de a adera la NATO, sau chiar de a se implica în războiul din Ucraina împotriva Rusiei.

OBIECTIV: Să elimine distincțiile și să asocieze UE cu NATO, ultima organizație fiind privită în general cu neîncredere de o bună parte a societății. Să inoculeze ideea că aderarea la UE este strict legată de cea la NATO.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Parteneriatul pentru securitate, semnat la 21 mai la Bruxelles este menit să sprijine Republica Moldova în combaterea unor amenințări precum cele hibride, problemele de natură cibernetică, contracararea manipulării, etc.  Documentul mai prevede că UE și Moldova vor continua să avanseze cooperarea în cadrul Facilității europene pentru pace pentru a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența Moldovei în sectorul apărării. „Pe baza sprijinului acordat prin intermediul Facilității europene pentru pace (FEP), UE va continua să sprijine eforturile depuse de forțele armate moldovenești pentru a-și spori eficacitatea operațională, pentru a accelera respectarea standardelor UE și interoperabilitatea și, astfel, pentru a proteja mai bine civilii în situații de criză și de urgență”, potrivit documentului.

Primul punct al Parteneriatului accentuează că acesta a fost semnat în contextul unui „mediu de securitate din ce în ce mai dificil, printre altele din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Parteneriatul nu pomenește nimic de NATO sau de participarea Republicii Moldova la operațiuni militare.

Experții independenți consideră Parteneriatul pentru Securitate un angajament politic al Uniunii Europene de susținere a Republicii Moldova, iar grație acestui document țările membre o vor ajuta să contracareze amenințările hibride și să-și consolideze capacitățile de apărare.

Republica Moldova a obținut în iunie 2022 statutul de țară candidată la aderarea la UE, fiindu-i prezentate nouă condiționalități de bază care țin de asigurarea statului de drept, lupta cu corupția, reforme economice. Niciuna dintre acestea nu se referă la statutul de neutralitate/aderarea la NATO. Orice țară care îndeplinește condițiile de aderare își poate depune candidatura. Cunoscute sub denumirea de „criteriile de la Copenhaga”, aceste condiții includ existența unei democrații stabile și statul de drept, o economie de piață funcțională și acceptarea legislației UE.

Este falsă și narațiunea că aderarea la NATO este o condiție pentru a obține statutul de membru ale UE, în condițiile în care Comunitatea Europeană a acceptat în rândurile sale mai multe state neutre - Irlanda, Austria, Suedia, Finlanda. Ultimele două au depus cereri de aderare la NATO și au devenit membre după invazia rusă în Ucraina, când au considerat că neutralitatea nu le asigură securitatea.

Pe de altă parte sunt state membre ale NATO care nu sunt membre ale UE, inclusiv de pe continentul european. Turcia, de pildă, țara NATO cu a doua cea mai numeroasă armată, încearcă de zeci de ani să fie admisă în Uniunea Europeană.

În plus, Republica Moldova nici nu dispune de capacități militare semnificative care ar face-o atractivă pentru implicarea sa într-un război. Armata Republicii Moldova ocupă penultimul loc în lume, potrivit unui clasament anual realizat de Global Firepower.

  • Publicație / Media:
    tass.ru
  • Data publicării:
    23/05/2024
  • Public țintă:
    eurosceptici, adepții păstrării neutralității
  • Amplificare:
    vz.ru, dzen.ru, news.rambler.ru, tiraspol-news.ru, enewsmd.online
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Parteneriatul pentru securitate semnat cu UE este un document în domeniul militar menit să apropie Republica Moldova de NATO
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE a ruinat Ucraina

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE a ruinat Ucraina

UE distruge Ucraina prin finanțarea războiului, nu a ajutat-o cu nimic și i-a ruinat economia, potrivit propagandei pro-Kremlin.

FAKE NEWS: Maia Sandu este doar președintele diasporei

FAKE NEWS: Maia Sandu este doar președintele diasporei

Maia Sandu a pierdut alegerile în Moldova așa că este doar președintele diasporei, scrie presa pro-Kremlin, forțând această concluzie prin dezinformare și manipularea și interpretarea eronată a datelor.

FAKE NEWS: CO2 nu are nici un impact asupra încălzirii globale

FAKE NEWS: CO2 nu are nici un impact asupra încălzirii globale

Dioxidul de carbon din atmosfera Pământului nu are nici un impact asupra schimbărilor climatice, afirmă un cunoscut site conspiraţionist.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI:  Pacea în Ucraina depinde de Occident
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pacea în Ucraina depinde de Occident

Pacea din Ucraina depinde de oprirea ajutorului militar occidental pentru regimul terorist de la Kiev, potrivit propagandei ruse.

Marin Gherman
04 nov. 2024
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE a fost fraudat de autoritatile proeuropene”
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE a fost fraudat de autoritatile proeuropene”

Referendumul a fost un eșec al autorităților de la Chișinău, iar rezultatul de 50,35% în favoarea aderării la Uniunea Europeană și 49,65% împotrivă a fost obținut în ultimul moment, deci a fost fraudat, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Exrene de la Moscova, Maria Zaharova.

Veridica.md
01 nov. 2024
FAKE NEWS: Referendumul din Moldova permite abandonarea neutralității și unirea cu România
FAKE NEWS: Referendumul din Moldova permite abandonarea neutralității și unirea cu România

Alegerile și referendumul s-au desfășurat într-un climat nedemocratic, iar acum Parlamentul poate decide, cu majoritate simplă, renunțarea la neutralitate și unirea cu România, afirmă propaganda rusă.

Veridica
31 oct. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski prelungește războiul la indicația Occidentului
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski prelungește războiul la indicația Occidentului

Războiul din Ucraina nu se încheie din vina lui Zelenski care a prelungit legea marțială la indicația liderilor occidentali, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
30 oct. 2024
FAKE NEWS: Un poliţist israelian a sugrumat un băiat palestinian
FAKE NEWS: Un poliţist israelian a sugrumat un băiat palestinian

Un poliţist evreu a ucis un băiat palestinian, în timpul unor proteste în Ierusalim, afirmă conspiraţioniştii români.

Cezar Manu
29 oct. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucrainenii vor să-l ucidă pe secretarul general ONU
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucrainenii vor să-l ucidă pe secretarul general ONU

Secretarul general ONU va fi ucis de Ucraina, în baza unei „liste negre” teroriste, după ce s-a întâlnit cu Putin în Rusia, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
28 oct. 2024