Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.
„Moneda digitală este semnul fiarei”. Fundamentalismul ortodox şi sistemele financiare moderne
ȘTIRE: „Zisa “monedă” este lipită de situația ta socială și teritorială – dacă nu ai credit social, adică nu ești un bun (supus) cetățean, și dacă nu utilizezi “moneda” în cercul cu o rază de 1,5 km înlăuntrul căruia locuiești, se anulează. Casa, mașina, depozitele bancare nu mai au nicio valoare, căci nu le mai poate cumpăra nimeni. Ca să poți vinde și cumpăra, trebuie să porți semnul – de vreme ce te lipește de locul unde stai ca pe un sclav și te obligă să proslăvești tot ce vine de la stăpânire ca să supraviețuiești, este semnul fiarei.”
NARAȚIUNE: Oculta mondială satanistă va aduce omenirea sub control prin impunerea monedelor digitale.
CONTEXT: Pe 25 ianuarie, Trezoreria Marii Britanii a publicat un anunţ de angajare pentru poziţia de şef al departamentului de monedă digitală (Central Bank Digital Currency – CBDC), care va fi creat în parteneriat cu Banca Angliei, prilej pentru cunoscutul avocat Gheorghe Piperea – cunoscut pentru promovarea unor narațiuni false în spațiul public – de a readuce în spaţiul public naraţiunea complotului satanist menit a suprima libertăţile şi drepturile omenirii. Sunt combinate teorii demontate deja în paginile Veridica, cum ar fi cea a „lagărelor digitale” sau cea a „ecodictaturii” care va împinge omenirea către un sistem social feudal, cărora le adaugă o componentă religioasă, în ton cu frământările comunităţii suveranist-ortodoxe din ultima perioadă, conform cărora rugăciunea a devenit infracţiune.
OBIECTIV: Inducerea în rândul opiniei publice a ideei că monedele digitale au drept scop controlul unor forțe oculte asupra persoanelor.
Monedele digitale emise și reglementate de stat, doar un nou instrument financiar
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Certitudinea introducerii de către Banca Angliei a unei monede digitale este spulberată din primul paragraf al job description-ului din anunţ: „Candidatul care va avea succes va fi responsabil de conducerea activității Departamentului Trezoreriei Maiestății Sale privind o potențială liră digitală - o monedă digitală a băncii centrale din Regatul Unit”.
În ceea ce priveşte CBDC-urile, este evident că opiniile exprimate de Piperea sunt emoţionale, intenţionat manipulative şi lipsite de o minimă înţelegere a conceptului de monedă digitală. Caracteristicile unei CBDC pot diferi în funcție de obiectivele urmărite și de modelul structural ales. Aceasta înseamnă că nu există un model unic de CBDC, fiecare țară putând alege, dacă va alege să emită o astfel de monedă, în ce fel se va comporta și care vor fi utilizările ei.
Ipoteza, momentan neimplementată, lansată de guvernul chinez, de a impune o perioadă de valabilitate a yuanului digital, este speculată total greșit de avocatul Piperea atunci când anunță apocalipsa financiară și dispariția conceptului de economisire. Moneda digitală chineză ar putea avea o dată de expirare, dar asta doar în scopul de a spori gradul de utilizare al yuanului digital în rândul populației. Oamenii vor avea oricând la dispoziție varianta convertirii yuanilor digital în yuani fizici, dacă aceștia ar rămâne nefolosiți. În plus, conceptul expirării monedei digitale ar putea fi folosit pentru a preveni pierderea banilor, în cazul în care CBDC-urile sunt ținute pe un suport fizic offline. Astfel, odată ce termenul de valabilitate a monedei a expirat, banca centrală rambursează automat ultimul cont înregistrat, chiar și fără a fi nevoie de o cerere în acest scop. Dacă vreți o analogie puțin forțată, expirarea unui card bancar nu presupune pierderea banilor, iar banca emite automat unul nou.
De principiu, succesul oricărui proiect depinde de gradul de penetrare a societății. Astfel, e aproape imposibil de crezut că o monedă cu termen de valabilitate va fi acceptată de populație. Prin însăși definiția sa, moneda digitală este doar o altă formă a monedei naționale, astfel încât ea se supune acelorași reguli, fiind în același timp o obligație a băncii centrale față de clienții săi (populația) și un mijloc de păstrare a valorii. În orice caz, Gheorghe Piperea „uită” să menționeze sursa informației pe baza căreia anunță că CBDC-urile vor fi valabile, uneori 45, iar alteori 60 de zile. Introducerea unei monede digitale nu urmărește în mod direct înlocuirea numerarului, noua formă având doar rol complementar, la fel ca și contul bancar. Bunurile proprii vor avea fix aceeași valoare ca și înainte, ea fiind reglată de aceleași mecanisme ale cererii și ofertei.
În esență, implementarea unei CBDC ar uşura fluxurile monetare şi ar centraliza mai eficient procesele financiare, dar în niciun caz nu va aduce sfârșitul libertății despre care vorbește profesorul Piperea. Iar cea mai bună dovadă în acest sens o reprezintă faptul că scenariul apocaliptic ar fi putut fi foarte ușor pus în scenă de ceva vreme, prin intermediul telefoanelor mobile și cardurilor bancare asociate acestora.