Occidentul forțează Moldova să urmeze calea Ucrainei, în timp ce Rusia nu se amestecă în afacerile interne ale partenerilor săi, potrivit unei narațiuni false lansate de MAE rus.
Occidentul, un Bau-Bau, Rusia, un partener internațional corect
ȘTIRE: Occidentul vrea să vadă Moldova în rolul unei a doua Ucraine, iar actuala guvernare de la Chișinău joacă acest rol, a declarat ministrul adjunct rus de Externe, Mihail Galuzin.
„În mod absolut iresponsabil și îngust, Occidentul vede Moldova în rolul unei a doua Ucraina și, din păcate, actuala guvernare de la Chișinău joacă acest rol și participă activ”, a declarat el la Russia-24
În plus, potrivit lui Galuzin, nu există niciun fel de escaladare sau tensiune cu poporul Moldovei și nici nu poate fi vorba de așa ceva. „Acestea nu sunt metodele noastre. Noi nu ne implicăm în afacerile interne ale cuiva”, a accentuat diplomatul
Ministrul-adjunct rus de Externe a menționat că majoritatea covârșitoare a cetățenilor moldoveni se opun politicii mărginite și dușmănoase față de Rusia, pe care o promovează guvernarea lor. „Rămâne doar să mizăm pe faptul că autoritățile de la Chișinău vor examina realitatea la rece și nu vor urma politica de înrăutățire a relațiilor cu Rusia în favoarea Vestului, care promovează o politică anti-rusă, dar pe calea unei colaborări sănătoase și pragmatice cu statul nostru, de care pe Moldova o leagă relații seculare și raporturi economice puternice”, a conchis Galuzin.
NARAȚIUNI: 1.Guvernarea pro-europeană de la Chișinău promovează o politică antirusească la indicația Occidentului. 2. Spre deosebire de Occident, Rusia nu se amestecă în afacerile interne ale partenerilor săi. 3. Republica Moldova este dependentă de relațiile comerciale cu Rusia.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova, care a oscilat între Est și Vest pe parcursul celor peste 30 de ani de independență, este guvernată începând cu 2021 de forțe pro-europene, în frunte cu președintele Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate. Guvernarea de la Chișinău a condamnat invazia rusă în Ucraina și s-a aliniat parțial, chiar dacă neoficial, la o mare parte dintre sancțiunile impuse de comunitatea internațională statului agresor, ceea ce a afectat relațiile Chișinău-Moscova.
Autoritățile ruse au lansat critici și amenințări mai mult sau mai puțin voalate la adresa Chișinăului, care oficial susține că-și dorește să mențină relații corecte cu Federația Rusă.
Una dintre cele mai mari divergențe dintre cele două state ține de regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, sprijinită de facto de Rusia, care menține în stânga Nistrului trupe pe care refuză să le retragă în ciuda cererilor Chișinăului.
De la începutul războiului propaganda rusă a lansat mai multe narațiuni menite să inoculeze ideeacă autoritățile de la Chișinău sunt servile Occidentului și gata să se implice în războiul din Ucraina de partea Kievului, chiar dacă acestea au negat orice intenție de a se alătura operațiunilor militare, inclusiv cu scopul preluării controlului regiunii transnistrene.
OBIECTIV: Să justifice invadarea Ucrainei prezentând Occidentul ca o forță care promovează politică antirusească pe care le-o impune și statelor din regiune. Să prezinte Rusia ca pe un partener internațional corect, care respectă suveranitatea, independența și decizile altor state.
Dovezi ale implicării Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Propaganda rusă vorbește încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina despre intenția Kievului și Occidentului de a determina Chișinăul să se implice în război, o teză care s-a dovedit a fi falsă. Chișinăul a respins orice participare la acțiuni militare, inclusiv unele care ar avea drept scop preluarea controlului asupra regiunii transnistrene și îndepărtarea forțelor rusești din regiune, așa cum îi sugerase Kievul. În plus, Republica Moldova cu capacitățile sale militare insignifiante nu ar aduce vreun aport relevant la efortul de război al Ucrainei, astfel încât Occidentul sau Kievul să fie interesați de atragerea acesteia în operațiuni militare.
Implicarea Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova a fost suficient de clară pentru a determina Statele Unite să impună, în octombrie 2022, sancțiuni unor persoane și entități din cele două țări. Lista îi include pe oligarhul/politician fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru participarea la jaful bancar de proporții din 2014, oameni de afaceri și strategi politici ruși afiliați unor politicieni moldoveni, între care fostul președinte, Igor Dodon. Aceștia ar fi încercat să mențină Republica Moldova în sfera de influență rusă, implicându-se în alegerile parlamentare din 2021, iar un an mai târziu, organizând proteste menite să răstoarne guvernarea pro-europeană. La sfârșitul lunii mai, SUA au aplicat sancțiuni pe numele altor șapte strategi politici, conectați cu serviciile secrete ruse care ar fi încercat recent destabilizarea situației în Republica Moldova. De asemenea Uniunea Europeană, dar și state separate, precum Norvegia, Marea Britanie și Canada, au adoptat sancțiuni.
Începând cu 2020, RISE Moldova a publicat o serie de investigații care demonstrau puternicile conexiuni ale lui Igor Dodon cu reprezentanți ai serviciilor ruse, de la care a primit și bani. Ultimul din seria de articole, publicat în martie 2023, face referire la documentul despre care a scris și presa internațională, privind un plan al Rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030.
Moscova a utilizat și pârghiile economice pentru a menține Republica Moldova în sfera sa de influență și a împiedica apropierea acesteia de Uniunea Europeană, impunând inclusiv embargouri. Sancțiunile economice s-au întors însă împotriva Rusiei, dat fiind că producătorii moldoveni și-au orientat exporturile spre alte piețe, în special cele UE. Ponderea Rusiei în exporturile moldovenești a scăzut de la peste 60% la începutul anilor 2000, la ceva mai mult de 4% în 2022. Rusia și-a pierdut monopolul și în privința livrărilor de gaze, fiind astfel demontată încă o narațiune falsă a propagandei despre rolul de neînlocuit al pieței ruse pentru comerțul Republicii Moldova.