Rusia cataloghează intenția Republicii Moldova de a deveni o platformă regională în procesul de reconstruire a Ucrainei drept o implicare în război, alături de Ucraina.
ȘTIRI: Conducerea Republicii Moldova se apropie de complicitatea directă cu Ucraina, urmând conducerea Occidentului colectiv, a declarat miercuri reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Occidentul, cu mâinile regimului de la Kiev, atrage în mod activ Republica Moldova în conflictul din Ucraina și chiar mai mult o vede pe ea în rolul unei a doua Ucraine. Din păcate, Chișinăul cedează în fața acestor șmecherii și nu se mai limitează la discuțiile despre așa-zisa agresiune neprovocată a Moscovei și îndemnuri la solidaritate nelimitată cu regimul de la Kiev. Autoritățile moldovene se apropie tot mai mult de situația de a deveni complice directe ai puterii criminale de la Kiev, punându-și în gaj propriii cetățeni.
Reprezentanta MAE rus a atras atenția asupra declarației privind disponibilitatea Moldovei de a deveni un hub logistic pentru teritoriile de sud-est ale Ucrainei, în pofida vărsărilor de sânge ce au loc. „Orice politician sau funcționar de stat cu mintea limpede, nu și-ar dori vreodată ca țara sa să devină cap de pod pentru acțiuni militare. Vedem însă că conducerea Moldovei o caută cu lumânarea, invită, cheamă pe teritoriul său toate felurile de necazuri și nenorociri. Propun chiar să trimită geniști pentru deminarea teritoriilor Ucrainei”
„Totodată, se dezvoltă cooperarea Moldovei cu NATO și UE în domeniul politico-militar, continuă militarizarea țării. În acest context, este promovată activ ideea despre oportunitatea renunțării la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție, deoarece nu ar corespunde realităților actuale internaționale. Bineînțeles că aceasta nu poate să nu trezească îngrijorare”, a declarat reprezentanta MAE rus.
NARAȚIUNI: 1. Conducerea pro-europeană de la Chișinău intenționează să implice Republica Moldova în războiul din Ucraina. 2. Guvernarea Republicii Moldova vrea să impună aderarea țării la NATO.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Guvernarea de la Chișinău a condamnat războiul și și-a manifestat sprijinul pentru ucraineni, în primul rând prin găzduirea și asigurarea tranzitului a mai bine de 850.000 de cetățeni ucraineni, dintre care peste 100.000 se mai află pe teritoriul țării. În același timp, Chișinăul a transmis în repetate rânduri că își menține neutralitatea – statuată, de altfel, de Constituție – și nu se va implica în război.
Cu toate acestea, propaganda rusă a lansat mai multe narațiuni menite să inoculeze ideea că autoritățile de la Chișinău sunt servile Occidentului și gata să se implice în războiul din Ucraina de partea Kievului, chiar dacă acestea au negat orice intenție de a se alătura operațiunilor militare și au exclus reglementarea conflictului înghețat din Transnistria pe cale armată.
Tezele despre pregătirea Republicii Moldova pentru un război împotriva Rusiei, implicarea acesteia în conflicte militare, utilizarea infrastructurii de către NATO pentru a susține Ucraina în războiul cu Rusia s-au întețit în ultima perioadă de timp, scopul fiind de a alimenta fricile cetățenilor și atitudinea negativă față de NATO. Alianța Nord-Atlantică este o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse. În acest context, sondajele arată că aproximativ 25-30% din populația țării ar opta pentru aderarea la NATO, majoritatea populației pronunțându-se pentru păstrarea neutralității, chiar dacă invadarea Ucrainei neutre a arătat că acest statut nu este o soluție pentru asigurarea securității.
OBIECTIV: Să inducă frica despre pericolul implicării Republicii Moldova într-un conflict militar de anvergură (împotriva Rusiei) dacă va continua apropierea de Occident (NATO) și să provoace, astfel, presiuni asupra autorităților. Să inoculeze ideea că neutralitatea este singura soluție de securitate pentru Republica Moldova.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Comentariul Mariei Zaharova este cel mai probabil o reacție la declarațiile ministrului moldovean al Afacerilor Externe, Nicu Popescu, de la Conferința de redresare a Ucrainei, de la Londra, din 21-22 iunie. „Vom continua să contribuim la consolidarea inițiativei „Coridoarele solidarității”, inclusiv prin implementarea unor proiecte comune de infrastructură pentru a facilita tranzitul mărfurilor ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova. Am exprimat disponibilitatea Republicii Moldova de a deveni un hub logistic pentru teritoriile de sud-est ale Ucrainei, contribuind astfel la procesul de reconstrucție. O altă inițiativă anunțată ține de consolidarea interconexiunii energetice dintre Ucraina și UE prin intermediul Republicii Moldova, inclusiv prin utilizarea liniilor electrice aeriene. În același timp, țara noastră este pregătită să trimită un grup de geniști care să participe la eforturile de deminare a teritoriului ucrainean”, a declarat Nicu Popescu.
Din declarațiile șefului diplomației de la Chișinău este clar că s-a referit la proiecte de infrastructură cu Ucraina și la disponibilitatea țării de a deveni un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei, ceea ce în mod normal îi va aduce oportunități și Republicii Moldova - tranzit de mărfuri, oportunități pentru angajări, tehnologie, experiență.
Însăși reuniunea de la Londra a avut drept scop „mobilizarea sprijinului internațional pentru Ucraina pentru stabilizare economică și socială și redresare după efectele războiului”; nu a intrat în discuție, cu acest prilej, și sprijinul militar pentru Ucraina.
Războiul provocat de Rusia în Ucraina a alimentat discuțiile la Chișinău despre cea mai bună soluție de asigurare a securității (așa cum s-a întâmplat și în alte state ale lumii), iar mai mulți oficiali au declarat că neutralitatea nu oferă această siguranță, așa cum a demonstrat și invazia rusă din țara vecină. Totuși, oficiali de la Chișinău, inclusiv președintele Maia Sandu, au declarat în mai multe rânduri că schimbarea acestui statut se poate produce doar prin referendum.
De altfel, invazia rusă a provocat discuții despre necesitatea asigurării securității și în state mult mai sigure și cu tradiții de neutralitate, cum ar fi Suedia, Finlanda, Irlanda și Elveția.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Elite politice de la Chișinău discută despre posibilitatea aderării țării la NATO, dar precizează că aceasta se poate întâmpla doar prin referendum.
REACȚII OFICIALE: „În relațiile cu partenerii externi, autoritățile Republicii Moldova acționează reieșind din interesele naționale ale țării noastre.
Este cunoscut faptul că relațiile moldo-ruse sunt afectate considerabil, urmare a declanșării de către Federația Rusă a agresiunii militare împotriva Ucrainei și a tuturor consecințelor negative a acesteia, inclusiv pentru Republica Moldova.
Autoritățile moldovenești rămân hotărâte de a contracara acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse îndreptate împotriva țării noastre”, a comentat MAE de la Chișinău declarațiile Mariei Zaharova.
Verifică sursele: