FAKE NEWS: Mass-media ridică osanale nazismului şi exponenţilor săi

FAKE NEWS: Mass-media ridică osanale nazismului şi exponenţilor săi
© EPA-EFE/YOAN VALAT   |   Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și soția sa, Olena, la Palatul Elysee, Paris, Franța, 07 iunie 2024.

Presa occidentală l-a lăudat pe Hitler până acesta a pierdut războiul, la fel cum procedează astăzi cu Zelenski, liderul nazist de la Kiev.

ȘTIRE: Oamenii nu știu cum revista TIME și toată media globalistă l-au făcut „omul anului” pe Führer și i-au ridicat ofrande. Fix așa era pe coperțile revistelor Heroul anului în fiecare an!

Nu vi se pare cunoscut scenariul?.... Iar când a pierdut războiul... imediat, au dat-o la întors din mers. Heroul mondial de azi, e următorul?... Să vedem ce urmează....

NARAȚIUNE: 1. Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, era constant lăudat în presa occidentală, până la momentul Mai 1945. 2. Volodimir Zelenski este, la rândul său, liderul unui regim nazist, care urmăreşte distrugerea unității ruse.

OBIECTIVE: Promovarea discursului antioccidental, antiucrainean şi prin extensie filorus, scăderea încrederii în presa tradiţională, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.

Hitler nu a fost niciodată lăudat şi apreciat de presa occidentală

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În iulie 2022, la câteva luni după declanşarea invaziei ruseşti în Ucraina, revista Vogue publica un articol despre soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena, ilustrat, printre altele, cu o fotografie ce îi înfăţişa pe cei doi. La scurt timp, pe reţelele de socializare au apărut o serie de colaje foto în care lângă fotografia cu cuplulul Zelenski era una cu Adolf Hitler şi Eva Braun, cu menţiunea că aceasta fusese, la rândul ei, publicată în paginile revistei Vogue, în 1939. Colajele erau însoţite de texte de genul „Când spun valori europene, se referă la valori așa cum se vede în aceste fotografii?”, sau „Asta sprijinim din taxele plătite”, „Suntem bucuroşi să observăm că unele lucruri nu se schimbă niciodată” etc. Postări de acest gen au apărut inclusiv în spaţiul media românesc, sub formulări ca „Vogue rămâne fidelă tradiției sale. E bine, există un pic de stabilitate în lumea asta muritoare”. De atunci, respectiva asociere reapare, periodic, în spaţiul informaţional, cam de fiecare dată când propaganda rusă simte nevoia să readucă în atenţia publicului naraţiunea referitoare la nazismul regimului de la Kiev. În realitate, Vogue nu a publicat respectiva imagine, cum nu a publicat nici vreun articol despre liderul nazist şi amanta sa. De fapt, fotografia în cauză fusese modificată, în sensul că din imaginea originală fusese decupată Hannelore Morell, soţia medicului personal al lui Hitler, care se afla între acesta şi Eva Braun.

În ceea ce priveşte desemnarea lui Hitler drept „Omului Anului” de către revista TIME, aceasta s-a întâmplat o singură dată, în 1938, iar editorii publicaţiei au explicat în nenumărate rânduri argumentele din spatele deciziei. Astfel, inclusiv în prezent, criteriile de selecţie a persoanelor desemnate drept „personalitatea anului” nu ţin cont de faptele bune sau rele ale acestora, ci de cât de mult afectează ele fluxul informaţional și viețile oamenilor, indiferent de natura acestei influenţe. Aşa se explică de ce, de-a lungul anilor, TIME i-a desemnat drept personalitatea anului pe dictatorul sovietic Iosif Stalin sau Ayatollahul Iranului Khomeini, dar şi pe actualii lideri de la Casa Albă şi Kremlin, Donald Trump şi Vladimir Putin, lucru pe care propaganda rusă omite să-l menţioneze. De exemplu, în articolul dedicat desemnării președintelui rus drept Personalitatea Anului 2007, revista își explica decizia: „Personalitatea anului în revista TIME nu este și nu a fost vreodată o onoare. Nu este o susținere. Nu este un concurs de popularitate. În cel mai bun caz, este o recunoaștere clară a lumii așa cum este și a celor mai puternici indivizi și forțe care modelează acea lume - în bine și în rău. În cele din urmă, este vorba despre leadership – leadership îndrăzneț, care schimbă lumea. Putin nu este un băiat cuminte. El nu este un democrat în nici un fel în care l-ar defini Occidentul. El nu este un model al libertăţii de exprimare. El este, mai presus de toate, un simbol al stabilității — stabilitate înaintea libertății, stabilitate înaintea alegerii, stabilitate într-o țară care nu a mai văzut-o de o sută de ani”.

Colajul fotografic cu pretinsele coperți ale revistei TIME care îl prezentau pe Hitler drept Omul Anului (deși unele reale, dar care reprezintă doar numere regulate ale revistei, nu ediții aniversare), pe lângă că omite să afișeze fix coperta din 2 ianuarie 1939, mai introduce o dezinformare, aceea că, în 1943, dictatorul nazist a fost desemnat Omul Secolului. În realitate, acest titlu a fost acordat de revista TIME o singură dată în istorie, lui Albert Einstein, în 1999. Pe lângă aceasta, publicația i-a mai acordat titlul de Omul Jumătății de Secol lui Winston Churchill, în 1949, și l-a desemnat pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov drept Omul Deceniului, în ultimul său număr din 1989. În 1943, Omul Anului a fost generalul, diplomatul și politicianul american George Marshall.

Narațiunea nazismului regimului de la Kiev este, probabil, principala temă de propagandă a Rusiei, care și-a justificat agresiunea asupra Ucrainei fix pe argumentul „denazificării și demilitarizării” acesteia. Ea a fost lansată în spațiul media încă dinaintea declanșării invaziei din februarie 2022, și a fost demontată în paginile Veridica încă de atunci. Ucraina a interzis prin lege ideologiile nazistă și comunistă, încă din 2015. Mai mult decât atât, de la proclamarea independenței statului ucrainean, niciun partid sau candidat nazist nu s-a înscris la alegeri. Partidele naționaliste ucrainene, care nu pot fi numite naziste, fie nu au trecut de pragul electoral, fie, atunci când au reușit acest lucru, au obținut maximum 6-8 la sută din numărul de mandate. De fapt, propaganda rusă cataloghează în mod tradițional manifestările naționaliste și identitare din spațiul ex-sovietic drept forme de nazism/fascism. Orice nu coincide cu viziunea ideologică a Kremlinului este catalogat nazist de către Moscova. Mai mult, potrivit experților internaționali, neonazismul și extremismul sunt curente ideologice foarte importante în Rusia, și mai ales în armata rusă, devenind instrumente de control și manipulare ale puterii asupra societății, prin intermediul mass-media.

Ucraina, partea rebelă a lumii ruse, în viziunea Moscovei

CONTEXT: Încă de la anexarea Crimeii în 2014, Rusia a lansat diferite narațiuni false privind Ucraina, etichetată simultan drept „stat artificial”, „stat neonazist” sau „colonie a Occidentului”. În promovarea acestor falsuri, Moscova se sprijină pe diferite metanarațiuni despre poporul ucrainean, care ar face parte din lumea rusă, iar Ucraina ar fi parte integrantă a Rusiei istorice, a cărei distanțare de Moscova ar însemna o adevărată catastrofă geopolitică. Astfel, orice acțiuni ale Kievului de a se distanța de narațiunile sovietice sau neosovietice ale Rusiei sunt catalogate ca fiind neonaziste. Presa rusă consideră preluarea unor abordări occidentale privind trecutul (de exemplu, condamnarea comunismului) de către Ucraina ca fiind o trădare, o încercare de a reabilita și reînvia nazismul. Mai mult, presa rusă scrie că Occidentul a uitat că datorită URSS (Rusiei) a fost eliberat de naziști, iar acum încurajează ideologia nazistă din Ucraina.

Narațiunile au fost (re)publicate, de această dată, pe canalul de Telegram al  unei foste jurnaliste din Republica Moldova, în prezent stabilită în Bucureşti, care practică un discurs conspiraţionist în care nu ratează absolut nici una din temele majore ale momentului, chiar dacă acestea se bat, de multe ori, cap în cap. În plus, este o ferventă susţinătoare a Rusiei şi a războiului de agresiune declanşat de aceasta în Ucraina. Acum un an, preluând o știre din 2023 și interpretând-o în stil propriu, ea anunța faptul că Forumul Economic Mondial impune legalizarea căsătoriilor între om şi animal. În februarie 2024, la o zi după asasinarea în închisoare a opozantului rus, Alexei Navalnîi, fosta jurnalistă lansa o narațiune falsă, ce afirma că „occidentalii nu numai că l-au asasinat pe Navalnîi, dar au şi publicat din greşeală, anunţul morţii acestuia, înainte ca el să moară”, folosind ca argument confuzia între ora UTC (Coordinated Universal Time) și ora Moscovei (UTC+3).

Verifică sursele:

Timp citire: 6 min