Știri

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit. Reacții: președintele Vladimir Putin ar trebui „tras la răspundere pentru crimele sale”

Opozantul rus Alexei Navalny apare pe un ecran prin intermediul unui link video în timpul unei audieri a Curții Supreme, la Moscova, Rusia, 11 ianuarie 2024.
© EPA-EFE/YURI KOCHETKOV   |   Opozantul rus Alexei Navalny apare pe un ecran prin intermediul unui link video în timpul unei audieri a Curții Supreme, la Moscova, Rusia, 11 ianuarie 2024.

Susține jurnalismul independent

Regimul rus, acuzat că este responsabil de moartea lui Alexei Navalnîi. „[Lui Putin] nu-i pasă cine moare, atâta timp cât el își păstrează funcția.”

Laureat Nobel: moartea lui Navalnîi, o crimă

Moartea lui Alexei Navalnîi este o crimă, a afirmat jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și el însuși un critic al lui Vladimir Putin. Muratov a spus că, în opinia sa, condițiile din închisoare sunt cele care au dus la moartea lui Alexei Navalnîi. Mama opozantului a reacționat și ea spunând că nu vrea să i se transmită condoleanțe și că atunci când l-a văzut ultima oară în închisoare, pe 12 februarie, Navalnîi era în viață, sănătos și fericit.

Volodimir Zelenski: Vladimir Putin ar trebui „tras la răspundere pentru crimele sale”

Președintele Ucrainei invadate de trupele Moscovei, Volodomir Zelenski, a declarat, vineri, că președintele rus, Vladimir Putin, ar trebui „tras la răspundere pentru crimele sale”, după ce autoritățile au anunțat moartea în închisoare a opozantului Aleksei Navalnîi, la 47 de ani. „Pentru mine, este evident că (Navalnîi – n. red.) a fost ucis, ca mii de alții care au fost torturați până la moarte, din cauza unei singure persoane, Putin, căruia nu-i pasă cine moare, atâta timp cât el își păstrează funcția” - a spus Zelenski la Berlin, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german, Olaf Scholz.

Jens Stoltenberg: Rusia „trebuie să răspundă la întrebări serioase” cu privire la moartea lui Navalnîi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care participă la celebra Conferință anuală de Securitate de la München, a apreciat că Rusia „trebuie să răspundă la întrebări serioase” cu privire la moartea lui Navalnîi, de care s-a declarat „profund întristat și îngrijorat”. La Washington, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a spus că moartea lui Navalnîi, „dacă se confirmă, este o tragedie teribilă” și a acuzat „modelul lung și sordid al guvernului rus de a-și răni oponenții”. Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, el a făcut sacrificiul suprem. Uniunea Europeană consideră regimul rus singurul responsabil pentru această moarte tragică – a declarat și președintele Consiliului European, Charles Michel. 

Reacții din România: Navalnîi a plătit preţul suprem pentru curajul său de a sta drept în faţa unui dictator nemilos

La București, preşedintele Senatului, liderul PNL (la co-guvernare, alături de PSD), Nicolae Ciucă, a transmis că este profund întristat de moartea opozantului și a apreciat că această pierdere tragică subliniază necesitatea urgentă a unei democraţii reale în Rusia. Din opoziție, șeful USR, Cătălin Drulă, a afirmat că Navalnîi a plătit preţul suprem pentru curajul său de a sta drept în faţa unui dictator nemilos. Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat că Alexei Navalnîi va rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie, indicând în mod direct, ca responsabil de moartea acestuia, regimul lui Vladimir Putin. Şi europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european, a vorbit despre moartea opozantului rus, acuzând la rândul său, sistemul dictatorial al Kremlinului, care „poate ucide fără să răspundă cineva pentru crimă”.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat profund întristat de vestea că Alexei Navalnîi a murit, apreciind, în același timp, curajul acestuia de a lupta pentru libertate. Iohannis a îndemnat Rusia să efectueze o investigație transparentă și cuprinzătoare în cazul decesului lui Navalnîi.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Burkina Faso, Mali și Niger anunță că vor să creeze o confederație
Burkina Faso, Mali și Niger anunță că vor să creeze o confederație

Toate cele trei foste colonii franceze din Africa sunt conduse de regimuri militare puciste, prietene cu Rusia.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Vietnam: șeful securității comuniste devine șef al statului
Vietnam: șeful securității comuniste devine șef al statului

Comitetul central al partidului a aprobat „numirea tovarășului To Lam, membru al Biroului Politic și ministru al Securității Publice, ca președinte”.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Gaza: 83 de oameni uciși în 24 de ore
Gaza: 83 de oameni uciși în 24 de ore

Austria a anunțat că va relua finanțarea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), suspendată după acuzațiile că angajații acesteia ar fi fost implicați în atacul Hamas din toamnă în sudul Israelului.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024
Aproape zece mii de refugiați din regiunea ucraineană Harkov
Aproape zece mii de refugiați din regiunea ucraineană Harkov

Oamenii fug de soldații ruși, care au reușit să avanseze între cinci și zece kilometri de-a lungul graniței.

Veridica News
Veridica News
18 May 2024