Ucraina nu a existat până la apariția URSS, scrie presa rusă, citându-l pe Vladimir Putin. Narațiunea falsă ignoră o serie de etape importante din istoria ucrainenilor.
ȘTIRE: Ucraina nu a existat în istoria omenirii până la apariția Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, a declarat președintele Rusiei Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu președintele Curții Constituționale, Valeri Zorkin.
Acesta i-a adus președintelui o hartă realizată în Franța în secolul al XVII-lea, în care sunt reprezentate teritoriile care intrau în componența Țaratului Rus, Statului Căzăcesc și Uniunii Polono-Lituaniene, subliniind că Ucraina nu apare acolo.
„După revoluția din Octombrie au apărut o serie de formațiuni statele artificiale, iar puterea sovietică a creat Ucraina sovietică, ceea ce este general cunoscut. Până atunci Ucraina nu a existat în istoria omenirii”, a declarat șeful statului în timp ce se uita la harta veche adusă de Zorkin.
NARAȚIUNE: Ucraina nu a existat până la crearea URSS.
CONTEXT/ETOS LOCAL: În contextul invaziei la scară largă a Rusiei au fost reluate sau dezvoltate sub o altă formă narațiunile false care au ca scop să demonstreze că Ucraina este un stat artificial. La 12 iulie 2021 pe website-ul Kremlinului a fost publicat articolul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, semnat de președintele Vladimir Putin. Președinte rus a prezentat atunci istoria poporului ucrainean din punct de vedere al istoriografiei oficiale ruse, susținând că Ucraina este „o margine” a Rusiei, iar cazacii zaporojeni erau ruși ortodocși convinși. Vladimir Putin a pus în discuție problema existenței ucrainenilor ca popor, numindu-i „maloruși”, adică ruși mai mici, care nu au dreptul istoric la un stat separat de Rusia. Președintele rus susține că Ucraina este în întregime rodul epocii sovietice, fiind creată pe seama Rusiei istorice. Liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost acuzat de mai multe ori de Vladimir Putin că le-a oferit republicilor naționale dreptul de ieșire din componența URSS. Liderul rus a scris că frontierele Ucrainei reprezintă un subiect de negocieri internaționale.
OBIECTIV: Să convingă opinia publică că frontierele Ucrainei sunt negociabile pentru că acest stat a fost creat de Rusia.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost nevoit să creeze Republica Sovietică Socialistă Ucraineană pentru a liniști spiritele în urma războiului ruso-ucrainean din anii 1917-1920. În contextul revoluției bolșevice, la Kiev a fost proclamată în 1918 Republica Populară Ucraineană, care a avut relații diplomatice cu o serie de state, inclusiv cu România. A existat o reprezentanță diplomatică ucraineană la București și o misiune temporară diplomatică românească la Kiev. Liderii Republicii Populare Ucrainene se pronunțau împotriva comunismului. Noul stat ucrainean a fost cucerit de bolșevici în 1920.
Liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost nevoit să creeze o republică socialistă națională pentru ucraineni, oferindu-le o garanție politică că transformările social-economice se vor desfășura în contextul păstrării identității lor lingvistice. Având frică de curentele naționaliste puternice din Uniunea Sovietică, bolșevicii au aprobat în 1923 doctrina „autohtonizării” puterii în noile republici, oferindu-le ucrainenilor o largă autonomie culturală în paralel cu un control ideologic total, potrivit cercetărilor realizate Jorg Baberowski.
Așadar, Republica Sovietică Socialistă Ucraineană a fost creată de bolșevici pentru a satisface cerințele ucrainenilor de a avea un stat național propriu și a evita un nou război civil în fostul Imperiu Rus. Au urmat o serie de pagini triste în istoria poporului ucrainean – renunțarea la „autohtonizare” ca doctrină politică și Holodomorul din 1932-1933, organizat de liderul sovietic Iosif Stalin cu scopul de a distruge elita națională ucraineană.
Kremlinul dezinformează opinia publică și în privința inexistenței Ucrainei pe o hartă din secolul al XVII-lea. În realitate, pe acea hartă nici Rusia nu exista, aceasta a apărut mult mai târziu, în 1721, când a fost declarat Imperiul Rus. Până atunci pe hărți figura Țaratul Moscovit, iar continuatorii tradițiilor istorice ale Rusiei Kievene erau cnejii din vestul actual al Ucrainei. În secolul al XIII-lea cneazul Danilo Halițki din zona istorică vest-ucraineană a fost încoronat de Papa Inocențiu al IV drept rege al Galiției și Întregii Rusii.
După anexarea Crimeei și lansarea războiului din Donbass, a devenit tot mai citat de presa de la Kiev fondatorul istoriografiei ucrainene Mihailo Grușevschi, care scria în 1903 că Rusia și rușii poartă pe nedrept acest nume, fiind, de fapt, un popor compus din slavi și mongoli. Istoricul argumenta acum o sută de ani că ucrainenii sunt moștenitorii Rusiei istorice cu centrul la Kiev. Cu două zile înaintea invadării statului ucrainean, pe 24 februarie 2022, Ambasada SUA din Ucraina a postat pe Facebook o imagine în care arată că Kievul avea biserici și catedrale înainte ca orașul Moscova să fie atestat documentar.
Propaganda rusă folosește cu succes dificultățile de traducere a noțiunilor de „ruski” (se referă la fosta Rusie Kieveană) și „rosiiski” (se referă la Rusia de azi) în limbile europene. De exemplu, dacă pentru rusă și ucraineană sunt două cuvinte diferite, atunci pentru limba română, de exemplu, ambele se traduc ca „rus”. De aici apare confuzia că Rusia e statul succesor al Rusiei Kievene.
Liderul de la Kremlin a recunoscut că pe harta din secolul al XVII-lea a fost reprezentat un stat căzăcesc, dar nu a precizat cum anume se numea. Harta poate fi găsită în diverse surse cu acces deschis. Această hartă, publicată și de Gallica, arată în centrul Ucrainei de astăzi un stat cu numele de „Ukraine – Pays des Cosaques”, care s-ar traduce ca „Ucraina – țara cazacilor” din componența Uniunii Lituaniano-Polone, lucru omis în informațiile publicate de presa rusă.
Reluarea acestor narațiuni false despre istoria poporului ucrainean are loc în contextul unei invazii la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, care durează mai bine de 15 luni. Kremlinul încearcă să convingă opinia publică că frontierele statului ucrainean reprezintă un subiect de negocieri la care Rusia are dreptul istoric și politic să participe, deoarece anume Moscova a creat acest stat.
Verifică sursele: