DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident

DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident
© EPA-EFE/YURI KOCHETKOV   |   Oameni trec prin fața unui magazin Sephora închis într-un centru comercial din Moscova, Rusia, 26 mai 2022. Un număr mare de mărci internaționale au anunțat suspendarea sau limitarea activității lor în Rusia ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident Rusiei ca răspuns la ceea ce președintele rus a declarat o „operație militară specială” în Ucraina.
Dezinformare:

Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

ȘTIRE: „Ideea de a plafona prețul petrolului din Rusia reprezintă o „încununare” a sancțiunilor de până acum: nu afectează Moscova, dar dă lovitura de grație economiilor occidentale muribunde. Nu mai poate fi o întâmplare. Toate sancțiunile pe care Occidentul le-a impus până acum Rusiei s-au întors împotriva sa ca un bumerang. TOATE, fără excepție. În timp ce Rusia înregistrează recorduri de venituri din exporturile de gaze și petrol, iar rubla este mai stabilă ca niciodată, Occidentul se afundă pe zi ce trece în cea mai gravă criză economică de după război, fără nici o perspectivă de redresare.”

Realitate:

NARAȚIUNE: Uniunea Europeană se va confrunta cu cea mai gravă criză economică de după al doilea război mondial din cauza sancțiunilor impuse Rusiei. 2. Federația Rusă este mai puternică decât oricând, sancțiunile occidentale reușind să întărească economia rusească.

CONTEXT: La doar o zi de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Uniunea Europeană a ratificat un set de sancțiuni împotriva Kremlinului, ce veneau în completarea celor în vigoare încă din 2014, adoptate ca urmare a anexării Crimeii și declanșării conflictului armat din Donbass. Scopul sancțiunilor este de slăbi capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei și de a contracara în mod eficient capacitățile acesteia de a continua agresiunea. În total, până la acest moment, UE a impus Rusiei opt pachete de sancțiuni cu impact negativ asupra economiei ruse, limitând în același timp consecințele pentru întreprinderile și cetățenii UE. Măsurile sunt concepute astfel încât să slăbească baza economică a Rusiei, lipsind-o de tehnologii și piețe critice, fără însă a afecta iremediabil populația obișnuită. Astfel, restricțiile la export și import exclud produsele alimentare și farmaceutice. Printre cele mai importante interdicții se numără cele legate de exporturile rusești în materie de energie: interzicerea importurilor de cărbune și țiței din Rusia, precum și plafonarea prețului petrolului la 60 de dolari pe baril. Extrem de sensibilă în raport cu evenimente socio-politice majore, piața energiei a suferit mai multe dereglări, acestea ducând inițial la o creștere galopantă a prețurilor la electricitate, gaze naturale și combustibili. Între timp însă, ea s-a stabilizat, iar măsurile de contracarare a efectelor negative ale acestor creșteri, luate atât la nivel comunitar, cât și la nivel de stat, au redus la minimum impactul lor.

OBIECTIV: Scăderea încrederii populației în Uniunea Europeană, amplificarea sentimentelor antieuropene, precum și deculpabilizarea Rusiei pentru problemele economice și umanitare cu care se confruntă Europa.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Deja confruntată cu o criză generată de pandemia de covid19, Europa s-a văzut nevoită, la începutul acestui an, să facă față încă unei crize, de data aceasta mult mai severă și cu implicații mai mari. În ciuda acestui fapt, datele statistice arată că economia europeană își continuă trendul ascendent, chiar dacă nu atât de puternic cum spuneau previziunile de dinainte de conflict. Astfel, economia UE va crește până la finalul lui 2022 cu 2,7 % și cu 1,5 % în 2023. Cele mai mari două economii ale Uniunii Europene, Germania și Franța, au avut creșteri în 2022, iar dacă vorbim despre România, aceasta a înregistrat a doua cea mai bună creștere economică din UE, după cea a Olandei. Și pentru 2023, PIB-ul României este preconizat a crește cu 2,9%.

În același timp, analizele bazate pe indicatori economici obiectivi, și nu pe presupuneri, arată că Rusia traversează o perioadă de criză profundă, care se resimte la toate nivelurile economice. La nivel macro, PIB-ul rusesc este preconizat a scădea cu cel puțin 3,4% până la sfârșitul anului, și cu încă 2,3% în 2023, într-un scenariu optimist. Sancțiunile impuse de lumea occidentală produc efecte chiar și la nivel microeconomic, de la modificarea unor rețete de dulciuri din cauza lipsei unor ingrediente-cheie, până la scăderea vitezei Internetului sau falimentul mai multor afaceri medii și mici. Moneda rusească nu „este mai stabilă ca niciodată”, ea este menținută artificial la nivelul de dinaintea declanșării războiului prin majorarea dobânzilor la creditare, dar această linie de apărare monetară nu poate fi susținută pe termen lung. Pe măsură ce sancțiunile vor deprecia economia rusă, specialiștii spun că în cele din urmă vor împovăra și rubla. Banca Centrală a Rusiei nu va putea continua să crească ratele dobânzilor la infinit, deoarece acest lucru va opri în cele din urmă creditarea. În cazul unei recesiuni economice la nivel global, Rusia și-ar putea vedea exporturile reduse și mai mult, deoarece cererea pentru produsele sale va dispărea prima. Acest lucru ar putea declanșa o prăbușire și mai abruptă a rublei și o creștere a inflației. În ceea ce privește exportul de petrol, avem de-a face tot cu o dezinformare, și asta pentru că, deși exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei au crescut, veniturile obținute sunt mai mici. Principala cauză o reprezintă scăderea prețurilor la țiței, mai mare decât creșterea exporturilor.

În concluzie, narațiunile nu sunt decât o altă parte din arsenalul Kremlinului de manipulare a informațiilor și promovare a dezinformării cu privire la invadarea Ucrainei, cu scopul de a destabiliza Uniunea Europeană și statele sale membre. Deși pe termen scurt, impactul acestora poate fi perceput ca fiind negativ, în timp, ele își vor dovedi eficiența. În plus, toate sancțiunile respectă pe deplin obligațiile care decurg din dreptul internațional, inclusiv drepturile omului și libertățile fundamentale.

  • Publicație / Media:
    activenews.ro
  • Data publicării:
    10/12/2022
  • Public țintă:
    anti-NATO, anti-UE, antioccidentali, filoruși, putiniști, naționaliști, suveraniști
  • Amplificare:
    ziar.com, rețele sociale
  • Narațiune cheie:
    Sancțiunile impuse Federației Ruse afectează de fapt Uniunea Europeană și populația ei
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
FAKE NEWS:  UE pregătește România și Republica Moldova de război

FAKE NEWS: UE pregătește România și Republica Moldova de război

Serviciul rus de spionaj spune că UE pregătește de război infrastructura Republicii Moldova și a României și că Bruxellesu intervine în afacerile interne ale Moldovei, iar consecințele sunt catastrofale.

FAKE NEWS: În România nu există partide extremiste antioccidentale

FAKE NEWS: În România nu există partide extremiste antioccidentale

În România nu există niciun partid anti-UE și anti-NATO și nici de extremă dreaptă, susţine Ion Cristoiu, cunoscut promotor al narațiunilor de sorginte rusească.

FAKE NEWS: UE vrea să transforme Georgia într-un aliat militar împotriva Rusiei

FAKE NEWS: UE vrea să transforme Georgia într-un aliat militar împotriva Rusiei

Occidentul sprijină protestele din Georgia pentru a semăna instabilitate, a mai obține o colonie post-sovietică și a avea un aliat militar în zonă, potrivit propagandei ruse.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
DEZINFORMARE: Blândețea autorităților a permis lovitura de stat din Ucraina
DEZINFORMARE: Blândețea autorităților a permis lovitura de stat din Ucraina

În Ucraina a fost lovitură de stat pentru că autoritățile de atunci nu au recurs la forță pentru a o opri, minte presa pro-Kremlin la 11 ani de la intervenția brutală a poliției la Euromaidan.

Marin Gherman
30 nov. 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu a susținut-o pe Lasconi la prezidențiale pentru că așa i-a zis Soros
FAKE NEWS: Maia Sandu a susținut-o pe Lasconi la prezidențiale pentru că așa i-a zis Soros

Soros i-a cerut Maiei Sandu să o susțină pe Elena Lasconi, afirmă un fost premier pro-rus de la Chișinău după ce candidata USR a obținut majoritatea voturilor la secțiile din Republica Moldova.

Veridica
29 nov. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski vrea să elimine trei sferturi din ucraineni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski vrea să elimine trei sferturi din ucraineni

Presa pro-Kremlin scrie că Zelenski vrea război până când în Ucraina rămân 10 milioane de locuitori. Motivul? UE o va accepta mai ușor pentru că va avea mai puțini europarlamentari.

Marin Gherman
28 nov. 2024
FAKE NEWS: Vaccinurile au cauzat o creștere a mortalității cu 74%
FAKE NEWS: Vaccinurile au cauzat o creștere a mortalității cu 74%

Vaccinurile anticovid sunt responsabile de creșterea uriașă și bruscă a cazurilor de „morţi subite” și boli grave, susţine o publicaţie conspiraţionistă.

Cezar Manu
27 nov. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski, agent MI6 care lucrează pentru distrugerea UE
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski, agent MI6 care lucrează pentru distrugerea UE

Zelenski este un agent străin care vrea să le interzică liderilor din Occident să discute cu Putin pentru a nu se ajunge la o pace în Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
26 nov. 2024
FAKE NEWS: Moldova vrea zid la granița cu Ucraina
FAKE NEWS: Moldova vrea zid la granița cu Ucraina

Moldova vrea un zid la granița cu Ucraina, după modelul celui propus de Donald Trump între SUA și Mexic, potrivit unei „știri”, evident false, publicate pe mai multe site-uri din Rusia și Republica Moldova.

Veridica
22 nov. 2024