DEZINFORMARE: Rusia este mai democratică decât Ucraina

DEZINFORMARE: Rusia este mai democratică decât Ucraina
© EPA-EFE/SHINTARO TAY/THE STRAITS TIMES   |   Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă în marj\ celui de-al XXI-lea Dialog Shangri-La din Singapore, 2 iunie 2024.
Dezinformare: Pierderea legitimității lui Volodimir Zelenski generează pierderea legitimității autorităților locale, dar și a statului ucrainean în ansamblu:

Rusia este mai democratică decât Ucraina, unde instituțiile și-au pierdut legitimitatea, afirmă Kremlinul, presa rusă de propagandă și politicieni ucraineni fugari.

ȘTIRE: După încetarea mandatului lui Volodimir Zelenski în data de 20 mai, Ucraina este condusă de un impostor. Constituția nu prevede prelungirea împuternicirilor fără alegeri, care au fost anulate într-un mod ilegal.

„Alegerile nu au avut loc, dar cine a spus că mandatul continuă. În Constituție nu se spune nimic despre asta”, a declarat Vladimir Putin. În această situație, președinte interimar devine șeful Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk. El însă a refuzat în mod public la această funcție, cu toate că legea este de partea lui […]

Potrivit fostului Ministru al Educației și autorului Constituției Ucrainei, Dmitri Tabacinik, a devenit nelegitimă întreaga verticală a puterii. Potrivit Constituției, președintele numește șefii administrațiilor raionale și regionale, iar în perioada legii marțiale – șefii administrațiilor militare raionale și orășenești […]

În Rusia, care, chipurile, este nedemocratică, guvernatorii sunt aleși, în timp ce în așa-zisa democrație ucraineană, șefii regionali sunt numiți de președinte. Pierderea legitimității liderului de stat înseamnă delegitimarea întregii construcții statale din Ucraina.  

REALITATE: În perioada legii marțiale în Ucraina nu pot fi desfășurate alegeri, iar toate organele puterii de stat își continuă activitatea până la dispariția amenințărilor militare directe:

NARAȚIUNI: 1. Președintele Parlamentului ucrainean a refuzat să preia funcțiile de lider de stat, cu toate că legea este de partea lui. 2. Autoritățile ucrainene locale nu mai sunt legitime. 3. Rusia este mai democratică decât Ucraina

CONTEXT/ETOS SOCIAL: Din cauza războiului la scară largă, în primăvara anului 2024 nu au putut fi organizate alegeri prezidențiale în Ucraina. Volodimir Zelenski a fost ales președinte al Ucrainei în aprilie 2019, fiind învestit pe 20 mai. După expirarea mandatului său de 5 ani, presa rusă și politicienii de la Moscova îl acuză pe Zelenski că a monopolizat puterea, că nu organizează alegeri pentru a fi președinte în continuare, punând sub semnul întrebării legitimitatea tuturor organelor puterii de stat din Ucraina.

Postul de televiziune Russia-1 a difuzat o emisiune realizată de propagandistul rus Dmitri Kisiliov, care în baza citării unor politicieni ucraineni fugari în Rusia și a președintelui rus Vladimir Putin încearcă să convingă opinia publică că în Ucraina nu numai Volodimir Zelenski, ci autoritățile ucrainene în ansamblul lor, la nivel central și local, și-ar fi pierdut legitimitatea.

OBIECTIV: Consolidarea încrederii cetățenilor ruși în elitele politice de la Moscova;  justificarea ocupării unor noi teritorii ucrainene (orașe, sate, raioane) sub pretextul nelegitimității autorităților locale.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, președintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk nu a comentat vreodată posibilitatea de a prelua funcția de șef interimar al statului ucrainean și nici nu a refuzat această funcție. Presa guvernamentală rusă creează o impresie falsă despre o discuție publică din Ucraina privind transferul de putere de la Zelenski către Stefanciuk, însă, astfel de discuții nu au existat în Ucraina și nu au vreun temei juridic.

Potrivit art. 108-112 ale Constituției Ucrainei, președintele Radei Supreme poate îndeplini funcțiile de șef de stat în cazul decesului președintelui țării sau imposibilității exercitării împuternicirilor constituționale de către acesta. Un astfel de caz a avut loc în 2014, când președintele Viktor Ianukovici a fugit în Rusia.

După cum a scris Veridica acum o săptămână, Volodimir Zelenski continuă să fie un președinte legitim și legal în Ucraina până când va fi încheiată perioada de acțiune a legii marțiale. Desfășurarea oricăror alegeri în perioada legii marțiale este interzisă în baza art. 19 al Legii regimului juridic al stării de război din 2015. Legea spune că toate alegerile amânate trebuie organizate nu mai târziu de 90 de zile după încetarea legii marțiale. Pe de altă parte, Constituția Ucrainei le permite tuturor organelor politice alese să funcționeze în perioada legii marțiale, fiind considerate legale și legitime.

Pentru a-i oferi narațiunii false mai multă credibilitate, este citat Dmitri Tabacinik, prezentat ca autor al Constituției și fost ministru al Educației, care a declarat pentru Russia-1 că Ucraina a rămas fără autorități locale legitime. Dmitri Tabacinik a fugit în Rusia împreună cu președintele Viktor Ianukovici, fiindu-i conferită medalia pentru sprijinul „operațiunii militare speciale”. El a încurajat și sprijinit mișcările separatiste din Donbas și Crimeea, fiind folosit de presa rusă pentru ilustrarea narațiunilor de propagandă și dezinformare.

Rusia nu poate fi mai democratică decât Ucraina pentru că democratizarea unei societăți nu se măsoară cu ajutorul modului de numire a unor guvernatori, după cum scrie presa rusă. Luând în calcul faptul că Vladimir Putin a devenit președinte în 2024 în urma unor pseudo-alegeri, iar mandatul său legitim a încetat în 2008, nu se poate pune problema democrației în Rusia, țară în care funcționează un regim autoritar. Organizațiile internaționale acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului, de persecutarea opoziției și a presei, iar tendințele de consolidare a controlului statului asupra cetățenilor sunt tot mai periculoase. Rusia s-a clasat pe locul 146 din 167 de state în indicele global al democrației al Economist Intelligence Unit, situându-se între Venezuela și Guineea. Declinul democratic din Ucraina are loc în anii 2022-2024 din cauza invaziei Rusiei. Reprezentanții Ucrainei au notificat Consiliul European că drepturile și libertățile ucrainenilor ar putea fi restricționate în cadrul legii marțiale, în contextul în care decidenții politici de la Kiev încearcă să extindă recrutarea militară.

  • Publicație / Media:
    RUSSIA-1
  • Data publicării:
    02/06/2024
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    UKRAINA.RU, SMI.TODEY; DZEN.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram din Rusia
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Autoritățile ucrainene locale nu mai sunt legitime, iar Rusia este mai democratică decât Ucraina
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia poartă un război just și etic, nu ca Israelul

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia poartă un război just și etic, nu ca Israelul

Rusia poartă un război drept pe teritoriul Ucrainei și protejează civilii, spre deosebire de Israel, care e sprijinit de Occident, afirmă presa pro-Kremlin.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica.md: „DEZINFORMARE: Chișinăul este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE”

Veridica.md: „DEZINFORMARE: Chișinăul este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE”

Președinta Maia Sandu a declarat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc în doi pași, mai întâi a malului drept al Nistrului și, ulterior, a malului stâng, ceea ce înseamnă că Chișinăul ar fi gata să renunțe la perspectiva reglementării conflictului transnistrean, scrie Veridica.md.

FAKE NEWS: Referendumul pentru UE din Moldova e, de fapt, referendum pentru LGBT

FAKE NEWS: Referendumul pentru UE din Moldova e, de fapt, referendum pentru LGBT

Succesul referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova „poate duce la pierderea valorilor familiei tradiționale” potrivit unei narațiuni false promovate de partidul fugarului Ilan Șor.

Mai multe
FAKE NEWS: Evreii vor construi o inteligență artificială pentru a face cenzură online
FAKE NEWS: Evreii vor construi o inteligență artificială pentru a face cenzură online

Evreii vor realiza un program de inteligenţă artificială care va duce la eliminarea tuturor popoarelor lumii, afirmă o cunoscută publicaţie antisemită şi rasistă.

Cezar Manu
01 oct. 2024
DEZINFORMARE: „Reunificarea” cu Rusia a adus prosperitate în Donbas
DEZINFORMARE: „Reunificarea” cu Rusia a adus prosperitate în Donbas

După reunificarea prin referendum a regiunii Donețk cu Rusia, în zonă au intrat investitori, se dezvoltă turismul și economia, potrivit presei pro-Kremlin.

Marin Gherman
30 sept. 2024
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Conducerea Republicii Moldova încearcă să interzică creștinismul și să readucă țara la păgânism”
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Conducerea Republicii Moldova încearcă să interzică creștinismul și să readucă țara la păgânism”

Conducerea Republicii Moldova vrea să interzică creștinismul și să readucă în țara noastră păgânismul. Declarația îi aparține lui Ivan Bessarab, un activist din Găgăuzia, și a fost făcută la un miting organizat la Comrat pe 21 septembrie, scrie Veridica.md

Veridica.md
28 sept. 2024
FAKE NEWS: Referendumul din Republica Moldova are ca scop eliminarea opoziției
FAKE NEWS: Referendumul din Republica Moldova are ca scop eliminarea opoziției

Referendumul privind aderarea la UE este organizat, de fapt, pentru a elimina din Parlament opoziți care nu-și dorește integrarea europeană, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă.

Veridica
27 sept. 2024
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Un grup de scriitori de la Chișinău a încercat să transmită copiilor din Tighina ziare cu falsuri despre istoria Transnistriei”
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Un grup de scriitori de la Chișinău a încercat să transmită copiilor din Tighina ziare cu falsuri despre istoria Transnistriei”

Trei scriitori moldoveni au încercat să ofere elevilor de la liceul cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Tighina ziare cu materiale care ar conținut falsuri despre istoria Transnistriei și poporul transnistrean, scrie Veridica.md.

Veridica.md
26 sept. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI:  Occidentul vrea să distrugă Ucraina și Biserica ortodoxă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul vrea să distrugă Ucraina și Biserica ortodoxă

Occidentului vrea să destrame Ucraina dezbinându-i Biserica, potrivit propagandei ruse, care îl citează pe un fost premier de la Kiev, fugar în Rusia.

Marin Gherman
25 sept. 2024