DEZINFORMARE: Reactoarele modulare nucleare, experimentate doar în România

DEZINFORMARE: Reactoarele modulare nucleare, experimentate doar în România
© EPA PHOTO EPA FILES/STR   |   O fotografie din august 1998 a centralei nucleare de la Cernavodă, la aproximativ 200 km sud-est de București.
Dezinformare: Polonia interzice SMR-urile, România rămâne singura țară care le vrea:

România este singura țară ce va utiliza o tehnologie nucleară nefuncţională, după ce Polonia a interzis-o, potrivit unui cunoscut site antioccidental.

ȘTIRE: „La nici o săptămână de la anunțul implementării în Polonia a reactoarelor modulare nucleare, ABW – Agenția Națională de Contrainformații și Securitate a acestei țări a emis un aviz negativ cu privire la amplasarea SMR-urilor experimentale pe teritoriul polonez. Astfel, România rămâne singura țară în care autoritățile au decis să utilizeze o tehnologie nucleară care nu a funcționat nicăieri în lume. În timp ce în România nicio instituție nu și-a exprimat rezervele față de reactoarele modulare experimentale de la NuScale, care a și oprit proiectul în SUA pe motiv de costuri exorbitante, Polonia a trecut la măsuri radicale.”

Experimental nu înseamnă nefuncţional, iar aviz negativ nu înseamnă interzicere:

NARAȚIUNE: România este forţată de Occident să experimenteze tehnologii nucleare periculoase, care nu funcţionează.

CONTEXT: Poluarea excesivă şi ritmul accelerat al schimbărilor climatice cauzate de aceasta determină tot mai multe state să adopte politici de înlocuire a tehnologiilor de obţinere a energiei prin arderea combustibililor fosili cu unele nepoluante, care utilizează surse naturale (lumina soarelui, puterea vântului sau a apei) sau alternative cu emisii reduse de carbon, precum energia nucleară.

Una din tehnologiile de obţinere a energiei nucleare este reprezentată de reactoarele modulare mici (SMR – Small Modular Reactor), care au o capacitate de până la 300 MW pe unitate, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din capacitatea de generare a reactoarelor nucleare tradiționale. Principalele avantaje ale SMR-urilor sunt dimensiunile mult reduse faţă de un reactor nuclear convențional şi posibilitatea ca sistemele și componentele lor să fie asamblate din fabrică și transportate unitar într-un loc pentru instalare. În plus, cel puţin în teorie, SMR-urile au costuri mai scăzute, construirea lor durează mai puțin, iar necesarul de combustibil pentru ele este mai mic. În acelaşi timp, pot fi amplasate în zone care nepotrivite pentru centrale nucleare mari şi sunt mai puțin pretențioase în ceea ce privește sistemele de răcire cu apă, care pot fi o problemă în contextul schimbărilor climatice.

La nivel mondial, ​tot mai multe state încep să ia în considerare faptul că reactoarele modulare mici sunt viitorul în domeniul energiei nucleare, iar dezvoltatorii de SMR-uri au început deja “lupta” pentru cucerirea piețelor care doresc să implementeze astfel de proiecte. România a devenit parte a unui consorţiu pentru dezvoltarea de SMR-uri rapide, răcite cu plumb, în noiembrie 2023, alături de Belgia, Italia şi compania americană Westinghouse Electric. Proiectul se află în faza de cercetare, iar primele rezultate sunt aşteptate spre finalul acestui deceniu. În acelaşi timp, în România continuă proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești, Dâmboviţa, intrat în faza a doua, iar oficiali guvernamentali susţin că acesta ar putea furniza energie chiar în 2027, în ciuda eşecului financiar suferit de firma producătoare în SUA. Alte state extrem de interesate de instalarea de SMR-uri sunt Marea Britanie, Suedia, Polonia, SUA, Canada, Franţa, Rusia sau China.

Veridica a mai demontat în vara lui 2022, un alt fake news în legătură cu tehnologia SMR, promovat de aceeaşi publicaţie naţionalistă.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități, creşterea sentimentelor antioccidentale, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Avizul negativ al Agenției Naționale de Contrainformații și Securitate a Poloniei este unul facultativ şi nu presupune interzicerea instalării SMR-urilor pe teritoriul polonez, fapt întărit chiar de decizia Ministerului Climei și Mediului de la Varşovia de a aproba construcția a 6 centrale electrice bazate pe SMR-urile produse de compania GE Hitachi Nuclear Energy, cu sediul în SUA.

Faptul că NuScale şi-a anulat proiectul din Idaho, SUA, nu e legat de vreun eşec tehnologic, ci a fost cauzat de creșterea imensă a costurilor de implementare, de la 5,3 miliarde de dolari la 9,3 miliarde, din cauza creșterii costurilor pe lanțul de aprovizionare, a ratelor dobânzilor și a inflației. În acelaşi timp, compania a fost acuzată și de fraude și practici comerciale ilegale într-un alt caz, fiind bănuită că s-ar fi implicat într-un contract fals, cu un furnizor de servicii de centre de date blockchain, în valoare de 37 de miliarde de dolari.

După cum am spus şi mai sus, România nu este singura țară ce experimentează tehnologia SMR, mai multe ţări finanţând cercetări în domeniu.

Astfel, încă din mai 2021, Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a demarat procedura de evaluare a siguranței, securităţii și protecției mediului ale unei centrale nucleare bazate pe SMR, iar în urma analizei, a concluzionat că proiectul este gata să intre în procesul de acceptare din partea autorităţilor. În acelaşi timp, compania Rolls-Royce s-a asociat cu americanii de la Westinghouse pentru dezvoltarea unui proiect de combustibil pentru SMR-urile sale şi a încheiat și un parteneriat cu Laboratorul Național de Fizică din Marea Britanie pentru a analiza siguranța reactorului automatizat al acestora.

Franţa cercetează dezvoltarea unui model de SMR care speră să devină liderul european în tehnologia SMR. Deocamdată, proiectul se află într-o fază incipientă, dezvoltatorii stabilind anul 2030 ca țintă pentru construirea primului prototip funcţional.

În Canada, SMR-urile produse de GE Hitachi Nuclear Energy au finalizat primele două faze ale procesului de evaluare din partea Comisiei de siguranță nucleară, compania americană anunţând şi demararea procesului de aprobare a acestora în Estonia, după acordul de principiu, obţinut de la autorităţile poloneze.

Interes crescut pentru dezvoltarea SMR-urilor există însă şi în Rusia, unde Autoritatea de reglementare nucleară a acordat licența pentru construirea primului reactor modular mic din țară, în Republica Sakha, în nordul arctic al ţării, dar şi în China, ţară în care s-a dat aprobarea finală pentru un modul de reactor modular mic, care va fi instalat în provincia Hainan din sudul ţării.

  • Publicație / Media:
    national.ro
  • Data publicării:
    21/12/2023
  • Public țintă:
    SUVERANIŞTI, NAŢIONALIŞTI, ANTIEUROPENI, ANTIOCCIDENTALI
  • Amplificare:
    ACTIVENEWS.RO, ZIAR.COM, AURELIAN.RO, GORJEANUL.RO, INFOGROJ.RO, REȚELE SOCIALE
  • Narațiune cheie:
    România este forţată de Occident să experimenteze tehnologii nucleare periculoase.
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pacea e posibilă doar dacă Ucraina va capitula

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pacea e posibilă doar dacă Ucraina va capitula

Occidentul alimentează cu arme Ucraina pentru că își dorește un război continuu, astfel încât doar capitularea Kievului poate aduce pacea, afirmă propaganda pro-Kremlin.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

FAKE NEWS: Mark Zuckerberg ştia că vaccinurile anti-Covid sunt nocive

FAKE NEWS: Mark Zuckerberg ştia că vaccinurile anti-Covid sunt nocive

Conducerea Meta cunoştea efectele negative ale vaccinurilor anti-Covid şi a cenzurat adevărul despre acestea, potrivit conspiraţioniştilor.

DEZINFORMARE: Arme biologice ucrainene tranzitează România și Republica Moldova

DEZINFORMARE: Arme biologice ucrainene tranzitează România și Republica Moldova

După declanșarea operațiunii militare speciale, armele și mostrele biologice din Ucraina sunt transportate în SUA prin România și Republica Moldova, potrivit propagandei ruse.

Mai multe
FAKE NEWS: Moldova vrea să-i dea Ucrainei un depozit rusesc de arme din Transnistria
FAKE NEWS: Moldova vrea să-i dea Ucrainei un depozit rusesc de arme din Transnistria

Chișinăul și Kievul au negociat un schimb de teritorii ca depozitul de arme și muniții de la Cobasna să îi fie transferat Ucrainei, potrivit unei narațiuni false. Depozitul e păzit de militari ruși.

Veridica
29 aug. 2024
FAKE NEWS: Japonia recunoaște că vaccinurile anti-Covid sunt dăunătoare
FAKE NEWS: Japonia recunoaște că vaccinurile anti-Covid sunt dăunătoare

Guvernul japonez a declarat stare de urgenţă din cauza efectelor devastatoare ale vaccinurilor anti-Covid, susține un presa conspiraţionistă din România.

Cezar Manu
28 aug. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE va finanța războiul împotriva Rusiei până vor muri toți ucrainenii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE va finanța războiul împotriva Rusiei până vor muri toți ucrainenii

UE va finanța măcelărirea rușilor de către ucraineni chiar și dacă SUA nu va mai sprijini în viitor Kievul, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
27 aug. 2024
FAKE NEWS: Germania va reloca migranții în Moldova
FAKE NEWS: Germania va reloca migranții în Moldova

Maia Sandu și Olaf Scholz pregătesc un acord prin care migranții din Germania ar fi relocați în Moldova în vederea deportării, potrivit unei narațiuni false apărute în contextul vizitei lui Scholz la Chișinău.

Veridica
24 aug. 2024
FAKE NEWS: Un fond american de investiții deține jumătate din Ucraina
FAKE NEWS: Un fond american de investiții deține jumătate din Ucraina

Fondul american de investiţii BlackRock deţine jumătate din Ucraina şi refuză înmormântarea militarilor morţi pe front, potrivit propagandei (pro)ruse.

Cezar Manu
21 aug. 2024
FAKE NEWS: OMS vrea să declare o nouă pandemie
FAKE NEWS: OMS vrea să declare o nouă pandemie

OMS forțează statele să raporteze noi cazuri de variola maimuței, pentru a putea declara o nouă pandemie, susține europarlamentarul Gheorghe Piperea.

Cezar Manu
19 aug. 2024