
Presa occidentală minte, iar ororile comise de ruși în Ucraina nu sunt reale. Producătorii de armament vor o Nouă Ordine Mondială și plătesc presa occidentală să facă propagandă pro-ucraineană, potrivit unor narațiuni false publicate la București.
ȘTIRE: „Oare dorește cineva să se afle adevărul despre războiul din Ucraina? Cu siguranță, nu există părți interesate, ci doar acțiuni de propagandă. Cancelariile occidentale recomandă să servim doar porții de minciuni din „surse oficiale.”
Va reuși Putin să îndeplinească testamentul lui Petru cel Mare? Va face Nova Russia? Vor câștiga SUA războiul proxy? Ce știm despre evoluția frontului? Nimic. Suntem loviți din toate direcțiile cu știri false. Iar marile minciuni se iau doar din “surse oficiale […] Obișnuit să mă trezesc dimineață deschizând presa de referință din Marea Britanie și SUA, am ajuns la concluzia că cele mai prestigioase publicații sunt teleghidate de un comandament nevăzut al Noului Big Brother. Cum se face că apar aceleași titluri pe primele pagini: Ororile de la Bucea, Fantoma din Kiev, crimele rusești din Insula Șerpilor, Bombardamentul maternității din Mariupol? Iar toate acestea să fie ulterior invalidate, nu doar din lipsa de probe, ci și din informații contradictorii […] Întrebat de ce nu văd cum sunt uciși copiii în Donețk, Lugansk, Mariupol, cinic le-am răspuns că nu știu nici cine a trimis minorii în marea Cruciadă a copiilor. Doar oare ea a existat sau e doar o legendă? […] Am fost întrebat de moderatoarea unei televiziuni: ce văd în Ucraina și am răspuns sec: natură moartă cu tancuri pe străzi. CNA a sărit și a amendat postul cu 50.000 de lei. Obligația profesională de-a nu avea încredere în punctele de vedere oficiale este o crimă […] Dar care e măsura binelui? Care sunt gradațiile? Există o casă de marcat? Sau marii producători mondiali de armament livrează prin redacții saci de bani? Propagandiștii războiului au misiunea de-a convinge publicul că “salvat ești atunci când ai glonț pe țeavă și-ți bubuie creierul de ură.” Feriți-vă de propaganda diverselor forme de putere! E toxică. Cine câștigă războiul? Depinde în ce tabără ești: a adulatorilor lui Zelenski sau a contestarilor săi? Și-ți vei da singur răspunsul. Chiar dacă Rusia își va lua teritoriile înapoi, învingători vor fi cei care rescriu istoria și reinventează polii de putere ai lumii”
OBIECTIV: Subminarea încrederii cetățenilor în presa occidentală.
NARAȚIUNI: 1. Presa occidentală minte ghidată de interese marilor producători de armament. 2. Copiii sunt uciși deoarece sunt trimiși în acest război din Ucraina 3. SUA duc un război prin proxy în Ucraina împotriva Rusiei 4. Masacrul de la Bucea și bombardarea maternității din Mariupol sunt doar invenții ale propagandei 5. Rusia își va lua înapoi teritoriile de la Ucraina.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia a atacat prima oară Ucraina în 2014, după ce la Kiev au venit la putere, în urma unei revolte populare, forțe pro-europene, care doreau integrarea în UE a Ucrainei. Regimul Putin a considerat întotdeauna că spațiul ex-sovietic trebuie să facă parte din sfera de influență a Rusiei (practic, să îi fie vasal acesteia) și, totodată, după cum demonstrează și politica represivă internă, a considerat drept o amenințare democrațiile liberale. O țară democratică pe teritoriul revendicat de Moscova, cu o presă independentă și o societate civilă funcțională este percepută ca un pericol întrucât arată că există modele alternative la sistemul autoritar propus de Kremlin.
Kremlinul a încercat să blocheze apropierea Ucrainei de democrațiile occidentale și a inventat un dublu-pretext: pe de-o parte a afirmat că forțele pro-europene ar fi, de fapt, naziste, pe de altă parte că Ucraina reprezintă o amenințare la adresa siguranței Rusiei întrucât ar aduce NATO la granițele sale (în condițiile în care Rusia e cea care a invadat, Ucraina vrea în NATO tocmai pentru a fi apărată de Rusia iar NATO e o alianță defensivă, care ar interveni doar în cazul unei agresiuni rusești asupra unui membru).
După declanșarea invaziei la scară largă, în februarie 2022, narațiunile privind prezența NATO în Ucraina (și implicarea acestuia în conflict) au fost folosite și pentru a justifica eșecurile în teren ale Rusiei.
În mod similar, narațiunile mai vechi, demontate în repetate rânduri, cu privire la naziștii ucraineni au fost și ele folosite fie pentru a justifica anumite acțiuni ale rușilor (de pildă bombardarea unor obiective civile sub pretextul că acolo ar fi poziții ale forțelor de dreapta) sau pentru a plasa responsabilitatea pentru crime comise de ruși (masacrele din Bucea și alte localități de lângă Kiev, bombardarea teatrului din Mariupol etc.). Propaganda rusească a fost însă demontată de informațiile venite de la fața locului, multe dintre ele transmise și verificate de presa occidentală care are corespondenți la fața locului.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Marile redacții ale lumii occidentale au trimis reporteri în toate orașele mari ale Ucrainei, precum și în zonele fierbinți ale frontului.
De asemenea, sateliții țărilor din Vest stau ațintiți asupra frontului din Ucraina, iar o parte din aceste imagini sunt făcute publice. Rusia nu își mai poate masca atacurile, inclusiv atrocitățile, negându-le sau invocând așa-numita „fog of war” (ceața războiului, acolo unde nu se văd anumite lucruri).
Nu există dovezi care să probeze că presa occidentală ar fi finanțată de marii producători de armament.
În privința crimelor comise asupra copiilor, acesta cad în responsabilitatea Rusiei ca stat invadator care bombardează constant zone cu civili. Copiii nu sunt trimiși pe front, ci sunt victime ale acestei invazii.
Occidentul sprijină Ucraina cu armament și a impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la agresiunile comise de aceasta din urmă; așadar Rusia nu este victima, ci agresorul, iar Occidentul nu poartă o campanie împotriva Moscovei, ci oferă asistență (limitată) unui stat independent pentru a se apăra de un agresor.
Există numeroase dovezi (imagini din dronă și satelit etc.) și mărturii privind crimele de război comise de ruși la Bucea. Rusia a lansat însă numeroase narațiuni false prin care încearcă să paseze responsabilitatea (vezi, de expl., narațiunile demontate de Veridica aici și aici).
De asemenea, Rusia a negat inițial, apoi a recunoscut că a bombardat maternitatea din Mariupol, dar pentru că acolo s-ar fi ascuns trupe ucrainene. Verificările factuale făcute de USAToday au demonstrat că nu au existat trupe ucrainene în clădire când rușii au bombardat obiectivul civil în cauză.
Nu în ultimul rând, propaganda rusă încearcă să justifice anexările ilegale de teritorii din Ucraina - Crimeea, sau cele pe care ar vrea să le anexeze ca pe o recuperare a lor de la Ucraina (Donbas și Lugansk), stat independent cu granițe recunoscute internațional.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Presa occidentală acoperă foarte intens invaziei Rusiei din Ucraina.
Verifică sursele: