Decizia Chișinăului de a denunța acordul de participare la Adunarea Interparlamentară a CSI a fost impusă de Occident, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă.
ȘTIRE: Moldova și-a rechemat reprezentantul la Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare CSI, Ion Lipciu, încă în februarie. A fost grăbită de Europa. Șeful Delegației UE, Janis Mazeiks, a declarat că acordurile CSI nu sunt compatibile cu obligațiunile Chișinăului în fața UE.
[...] După venirea Maiei Sandu la putere, reprezentanții țării au încetat să mai participe la summit-urile Comunității, dar nu și-au permis să facă declarații radicale. Dar după ce Moldova (ca remorcă a Ucrainei) a primit statutul de candidată la aderarea la UE, procesele au început să se accelereze. În acest an, bugetul de stat al țării nu prevede fonduri pentru plata cotizațiilor de membru în CSI.
[...] Țările CSI reprezintă peste 13% din comerțul Republicii Moldova. Țara importă la prețuri mici din CSI 74,3% îngrășăminte, 65,4% cherestea, 51,8% produse minerale, 48,2% metale, iar până de curând, 100% gaze și electricitate ieftine.
În același timp, Moldova exportă în CSI 59% din fructe și nuci, 92% din toate produsele farmaceutice. Doar în Rusia lucrează 163.000 de moldoveni, care în 2021 au transferat 200 de milioane de dolari în Moldova.
Potrivit sondajelor de opinie, aproximativ 70% dintre moldoveni se opun ruperii legăturilor economice, diplomatice și culturale cu Rusia. Totodată, 55% consideră ieșirea republicii din CSI ca fiind greșită.
NARAȚIUNI: 1. UE i-a impus Chișinăului să părăsească CSI. 2. Majoritatea populației se opune ieșirii din CSI, care este un partener economic vital pentru Republica Moldova
CONTEXT/ETOS LOCAL: Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu a anunțat pe 15 mai inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (AP CSI). „Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”, a motivat el decizia autorităților de la Chișinău.
CSI a fost constituită în 1991 pe fundalul destrămării fostei URSS și a fost mereu privită ca a organizație prin care Moscova a încercat să-și mențină sfera de influență în statele ex-sovietice. Țările Baltice nu au aderat la organizație, iar Georgia a părăsit-o în 2008, după invazia rusă. Nici Ucraina nu mai este, de facto, membră a CSI, chiar dacă nu a finalizat procedurile de retragere din această organizație.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat mai demult că vor examina oportunitatea denunțării unor acorduri din cadrul CSI care nu-i oferă beneficii Republicii Moldova. Recent, Parlamentul a denunțat acordul cu privire la participarea Republicii Moldova la activitatea companiei de radio și Tv din CSI „MIR”.
De-a lungul anilor, Rusia a impus mai multe restricții produselor moldovenești, în special după 2013, când Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE, decizii care au fost comentate la Chișinău drept politice, menite să împiedice procesul de apropiere a țării de Comunitatea Europeană.
În 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de candidate la aderarea la UE. După victoria forțelor pro-europene de la Chișinău (2020-2021), dar mai ales după invazia rusă în Ucraina relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au deteriorat. Autoritățile moldovene au condamnat agresiunea militară rusă, chiar dacă nu au aderat la sancțiunile internaționale impuse Rusiei.
OBIECTIV: Să prezintă guvernarea de la Chișinău ca fiind subordonată Occidentului și, respectiv, deciziile sale ca fiind luate împotriva Federației Ruse. Să supaaprecieze dependența economică și comercială a Republicii Moldova de CSI.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu există vreo dovadă că Occidentul i-a impus Republicii Moldova să iasă din CSI. Șeful delegației UE a declarat în repetate rânduri că această situație urmează să fie examinată în viitor, după începerea negocierilor de aderare, astfel încât în prezent nu se pune problema apartenenței Republicii Moldova la CSI. „În trecut nu am avut asemenea situații, deoarece toate statele care au aderat la UE nu fuseseră membre ale CSI. Nu cred că este o problemă care trebuie să fie abordată urgent. Acestea vor fi lucruri care urmează să fie examinate la etapa negocierilor”, a declarat Mazeiks în decembrie 2022 la Radio Moldova.
Este falsă și afirmația că în acest an Guvernul Republicii Moldova nu a prevăzut resurse financiare pentru cotele de membru în organizațiile CSI. De fapt, din buget au fost alocate aproximativ 9 milioane de lei (450 de mii de euro) pentru aceasta, cea mai mare parte a sumei (aproape 300 de mii de euro) fiind destinată Adunării Interparlamentare CSI.
Nu este clar la ce sondaj se referă publicația când afirmă că 55% din moldoveni se pronunță împotriva retragerii din CSI. Ultima cercetare sociologică, realizată de compania iData, arată că 41,2% dintre respondenți s-au pronunțat împotriva retragerii din CSI, iar 40,6% au optat în favoarea unei asemenea decizii.
Articolul pune accent pe câteva categorii de produse care preponderent sunt exportate în statele CSI, însă acestea reprezintă o fracțiune din totalul exporturilor moldovenești. Datele statistice relevă că în anul 2022, fără Ucraina, ponderea exporturilor în CSI a fost de aproximativ 7% din total, adică de patru ori mai mică decât cea a exporturilor către România.
În sfârșit, retragerea din Acordul de participare la Adunarea Interparlamentară a CSI nu înseamnă și denunțarea Acordului de liber schimb, astfel încât nu împiedică menținerea și dezvoltarea unor relații comerciale între Republica Moldova și CSI și în continuare.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Chișinăul a anunțat că pregătește denunțarea mai multor acorduri din cadrul CSI.
Verifică sursele: