DEZINFORMARE: Londra sprijină Ucraina neonazistă pentru a o transforma într-o colonie

DEZINFORMARE: Londra sprijină Ucraina neonazistă pentru a o transforma într-o colonie
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul britanic Keir Starmer, Kiev, Ucraina, 16 ianuarie 2025
Dezinformare: Marea Britanie sprijină neonazismul ucrainean pentru a avea o prezență navală în Mările Neagră, Baltică și Azov și a transforma Ucraina într-o colonie:

Marea Britanie finanțează regimul neonazist de la Kiev pentru a transforma Ucraina într-o colonie britanică, potrivit propagandei pro-Kremlin, care-l citează pe consilierul lui Putin.  

ȘTIRE: Londra sprijină în mod oficial regimul neonazist de la Kiev, a declarat consilierul președintelui Rusiei, Nikolai Patrușev. „Prin recenta încheiere a parteneriatului pe o sută de ani între Kiev și Londra, Anglia urmărește, de fapt,  să creeze o nouă colonie pe teritoriul statului ucrainean eșuat. În plus, Marea Britanie intenționează să legalizeze prezența instructorilor militari în această țară și să-și implementeze planurile de extindere a prezenței navale în Marea Neagră și Marea Baltică, precum și să revendice fără scrupule drepturi de navigație în Marea Azov, care este considerată o mare internă a Federației Ruse”, a afirmat Patrușev [...] 

„De fapt, prin acest document, Marea Britanie încearcă să mascheze o politică lipsită de principii, bazată pe o ignorare flagrantă a dreptului internațional, confirmând în același timp sprijinul deplin pentru regimul neonazist de la Kiev”, a adăugat consilierul președintelui Rusiei. 

Patrușev consideră că NATO nu este interesată de încetarea conflictelor militare. Prin urmare, Occidentul va continua să sprijine actuala conducere a Ucrainei în contextul desfășurării de către Rusia a operațiunii militare speciale pentru demilitarizarea și denazificarea acestei republici post-sovietice. 

Realitate: Parteneriatul ucraineano-britanic are ca scop să sprijine eforturile Kievului de a se apăra de invazia la scară largă a Rusiei. Ideologia nazistă este interzisă în ambele state:

NARAȚIUNI: 1. Marea Britanie are ca scop să transforme Ucraina într-o colonie. 2. Londra sprijină liderii neonaziști de la Kiev. 3. Marea Azov este o mare internă a Rusiei; 4. NATO nu este interesată de oprirea războaielor. 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Marea Britanie acționează în conformitate cu dreptul internațional, care permite asistența militară și diplomatică țărilor aflate sub amenințare sau atac. Sprijinul oferit Ucrainei este un răspuns legitim la agresiunea rusă din 24 februarie 2022. Parteneriatul încheiat cu Ucraina și sprijinirea eforturilor Kievului de a se apăra de invazia la scară largă a Rusiei corespunde cu principiile Cartei ONU. Londra nu are colonii și a lansat procesul de decolonizare după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar fostele sale colonii sunt demult state independente. Utilizarea noțiunii de colonie de către Nikolai Patrușev și propaganda rusă are ca scop să justifice războiul la scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, prezentând agresiunea militară a Kremlinul drept un act de salvare a poporului ucrainean.

Ideologia nazistă este interzisă atât în Ucraina, cât și în Regatul Unit, de aceea afirmația conform căreia Londra sprijină liderii neonaziști de la Kiev este o încercare de a manipula opinia publică internațională. Deși există grupuri extremiste în Ucraina, acestea nu reprezintă majoritatea populației, nu sunt la putere și nu pot fi numite naziste în sensul clasic al cuvântului. Marea Britanie, ca parte a comunității internaționale, sprijină Ucraina în lupta sa pentru suveranitate și integritate teritorială în fața agresiunii ruse. Acest sprijin este bazat pe principii democratice, nu pe susținerea nazismului. Parteneriatul pe o sută de ani, încheiat la Kiev pe 16 ianuarie 2025, prevede promovarea stabilității și a democrației în Ucraina. Acordul include sprijin britanic pentru reforme care combat inclusiv extremismul și corupția. Așadar, Londra sprijină măsurile și reformele de combatere a oricăror manifestări extremiste, nici vorbă de finanțarea unor curente neonaziste.

Ocuparea ilegală a unor teritorii ucrainene, nerecunoscute ca fiind ale Rusiei de către comunitatea internațională, nu poate fi un temei juridic pentru a considera Marea Azov o mare internă. După anexarea Crimeii, Rusia a limitat accesul navelor ucrainene în Marea Azov, în ciuda faptului că potrivit normelor internaționale 2/3 din acvatoriu trebuia să fie sub controlul Kievului. În 2016 Ucraina a dat în judecată Rusia la Curtea Internațională de la Haga, solicitând restabilirea accesului său la Marea Azov. Statutul Mării Azov este reglementat prin tratate internaționale care recunosc drepturile de navigație ale tuturor statelor riverane.

Afirmația că NATO nu este interesată de oprirea războaielor este falsă, deoarece această alianță internațională are ca scop principal asigurarea securității și stabilității, promovând pacea și cooperarea între statele membre. În plus, NATO colaborează cu ONU și UE pentru a promova pacea. Alianța a contribuit la desfășurarea unor misiuni de menținere a păcii și asistență umanitară în zone de conflict. NATO vrea pace în Ucraina deoarece stabilitatea regională este importantă pentru securitatea europeană și globală. Un conflict prelungit poate amenința nu doar țările vecine, ci și economia și securitatea membrilor alianței. Prin sprijinirea Ucrainei, NATO își propune să contracareze agresiunea rusă, să protejeze integritatea teritorială a Ucrainei și să promoveze o ordine internațională bazată pe respectarea dreptului internațional.

CONTEXT/ETOS SOCIAL: Pe 16 ianuarie președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Keir Starmer au semnat un acord de parteneriat pe 100 de ani, care consolidează cooperarea bilaterală în domeniile militar, economic, energetic și cultural, reafirmând sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse. Documentul prevede, printre altele, furnizarea de echipamente militare avansate și posibilitatea desfășurării de forțe de menținere a păcii în Ucraina. Parteneriatul se bazează pe acordul comercial și de parteneriat semnat de cele două țări în 2020 și pe acordul bilateral de securitate încheiat în ianuarie 2024. Prin acest acord Marea Britanie devine un partener de bază al Ucrainei în sectorul energetic prin implementarea de proiecte de extragere a mineralelor critice și de producție de oțel ecologic.

OBIECTIVE: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei prin consolidarea mitului de stat rus ca cetate asediată; decredibilizarea eforturilor legitime ale Marii Britanii de a sprijini eforturile defensive ale Kievului; prezentarea sprijinului occidental drept o manifestare a colonialismului agresiv.

Timp citire: 1 min