DEZINFORMARE: Chișinăul a solicitat sprijinul României pentru a se apăra de Rusia, iar asta va duce la anexarea Moldovei

DEZINFORMARE: Chișinăul a solicitat sprijinul României pentru a se apăra de Rusia, iar asta va duce la anexarea Moldovei
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, inspectează garda de onoare în cadrul unei ceremonii de bun venit desfășurate la Palatul Prezidențial Cotroceni, din București, România, 29 iulie 2022.
Dezinformare:

Republica Moldova va cere ajutorul României în cazul în care va fi atacată de Rusia, iar asta va duce la anexarea acesteia de către statul român, a scris topwar.ru. Ca și alte publicații rusești, topwar.ru a citat incorect declarații făcute la București de președintele Maia Sandu și le-a interpretat ca anunțarea unei alianțe împotriva Rusiei.

ȘTIRI: Președintele Republicii Moldova a declarat că situația legată de securitatea țării este foarte încordată, iar Chișinăul mizează pe sprijinul „partenerilor”, dacă se va înrăutăți. Este interesant pe cine Maia Sandu consideră principalul partener al Moldovei. Având în vedere că ea deține pașaport român, nu este greu să ghicești că ea consideră România principalul partener.

[...]

Sandu: Ne pregătim pentru orice scenariu probabil. În situația în care Rusia va încerca să atace Moldova, este clar că vom solicita ajutor. Vom solicita României.

[...]

Aceste declarații justifică discuțiile că aceasta este un fel de invitație din partea Moldovei pentru o posibilă masare a armatei române în Republica Moldova și absorbția acesteia de către statul român”, scrie topwar.ru.

„Sandu declară Război Rusiei”, a titrat anna-news.info, pe aceeași temă. Iar rusevik.ru a scris că „Maia Sandu încearcă să sperie Rusia cu România” și vesti.ua că deja „Moldova a solicitat sprijin din partea României pentru a se apăra de Rusia”

Realitate:

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este gata să se alieze cu un stat NATO împotriva Rusiei. 2. Chișinăul și Bucureștiul pregătesc anexarea Republicii Moldova de către România.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Cu o armată slab dotată, cu o regiune secesionistă pro-rusă, unde staționează și un contingent militar al Rusiei, micul stat Republica Moldova este cel mai vulnerabil în cazul extinderii războiului din Ucraina. Autoritățile de la Chișinău au declarat în mai multe rânduri că discută cu parteneri externi în vederea sprijinului pentru sporirea rezilienței militare și de securitate. Aceste declarații sunt interpretate la Moscova drept încălcarea statutului de neutralitate a țării și alierea cu statele NATO, rivale ale Rusiei.

Maia Sandu a întreprins pe 29 iulie o vizită la București unde, în timpul unei conferințe comune de presă cu Klaus Iohannis, a reiterat vulnerabilitățile cu care se confruntă țara sa. Fiind întrebată de jurnaliști ce sprijin așteaptă Republica Moldova din partea României în cazul în care războiul din Ucraina se va extinde, Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău vor solicita ajutor, dar nu a precizat de la cine.

„Suntem îngrijorați și admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste, respectiv ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova evident că vom cere ajutor”, a declarat ea.

OBIECTIV: Să prezinte Republica Moldova ca pe un stat ostil Rusiei, care este gata să se alieze împotriva ei cu statele NATO. Să inoculeze ideea că un eventual sprijin din partea României se va finaliza cu anexarea Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Republica Moldova se învecinează direct cu România (singurul stat din UE cu care are graniță) și este de așteptat ca, în cazul în care va fi atacată de Rusia, să mizeze pe sprijinul Bucureștiului, mai ales că între cele două țări există o relație specială și o comunitate de limbă și cultură. Maia Sandu nu a declarat însă explicit că Republica Moldova va solicita ajutor din partea României; lidera de la Chișinău a spus doar că țara sa va solicita ajutor.

Pe de altă parte, este puțin probabil că România va fi dispusă să se implice într-un eventual conflict cu Federația Rusă, o putere nucleară care are și o armată convențională ce depășește din punct de vedere al efectivelor și echipamentelor pe care le are la dispoziție armata română. România face, într-adevăr, parte din NATO, dar beneficiază de protecția Alianței, prin activarea Articolului 5, doar dacă ea este cea atacată, nu dacă intervine în vreun conflict. În plus, NATO a arătat clar că își dorește să evite o confruntare cu Federația Rusă, așa că este de așteptat ca acesta să descurajeze puternic orice membru să se implice într-o astfel de confruntare. O opoziție similară este de așteptat și din partea Uniunii Europene.

Cel mai probabil, în cazul în care Republica Moldova va fi atacată, poate conta pe sprijin economic, umanitar și echipamente militare, la fel cum primește Ucraina de la Occident în prezent, dar nu și pe o intervenție militară.

O alianță militară dintre Republica Moldova și un stat NATO ar fi împiedicată de statutul de neutralitate al primei, statut susținut de majoritatea populației.

În ceea ce privește „absorbția” Republicii Moldova de către România, nu au existat vreodată discuții oficiale privind unirea dintre cele două țări, iar din punct de vedere politic aceasta este imposibilă în condițiile în care majoritatea populației Republicii Moldova i se opune.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a declarat la București că Republica Moldova va cere ajutor în cazul în care va fi atacată de Rusia.

Timp citire: 1 min