Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Editoriale

Republica Moldova, vizată de propaganda rusă

Susținătorii partidului politic Shor încearcă să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest la Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2022.
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Susținătorii partidului politic Shor încearcă să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest la Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2022.
Cursuri gratuite

În timp ce Kremlinul susține politic opoziția penală de la Chișinău, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova pentru a reveni la putere și a scăpa de dosare, propagandă rusă mediatizează masiv protestele organizate de Partidul Șor, declarațiile antioccidentale ale fostului președinte socialist și o critică pe actuala șefă a statului Maia Sandu. Veridica a trecut în vedere principalele narațiuni cu privire la Republica Moldova care apar în presa guvernamentală rusă.

Rusia încearcă să schimbe orientarea Republicii Moldova cu ajutorul politicienilor pro-ruși

Situația complicată din Republica Moldova, cauzată de războiul rus în Ucraina, de criza energetică și inflația fără precedent, este tensionată intenționat și de partidele proruse de la Chișinău, care au rămas în opoziție după ce au pierdut alegerile din 2021. Este vorba de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, ai căror lideri sunt cercetați sau condamnați penal.

De câteva săptămâni, Partidul Șor organizează proteste în centrul Chișinăului. Oamenii aduși la proteste sunt plătiți de organizatori, a demonstrat presa de investigație, iar ofițerii anticorupție i-au prins în flagrant pe reprezentanții partidului cu milioane de lei în pungi, destinați protestatarilor.

În același timp, fostul președinte al Republicii Moldova și ex-lider socialist, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu (cercetat pe mai multe capete de acuzare, inclusiv trădare de patrie și finanțare ilegală a partidului, corupție și îmbogățire ilicită), face declarații și susține interviuri pentru presa rusă în care denunță în special cursul european al Republicii Moldova și lansează dezinformări privind NATO și atragerea țării în război.

Deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Șor au fost chiar recent în vizite la Moscova, unde s-au întâlnit cu oficiali din Duma de Stat.

În acțiunile Moscovei este implicat în primul rând serviciul de informații FSB, după cum au relevat recent o serie de documente consultate de Washington Post. Informația a fost confirmată de o anchetă separată realizată de Rise Moldova și Centrul „Dossier”.

Guvernarea de la Chișinău și Maia Sandu, în vizorul propagandei rusești

Administrația Prezidențială de la Moscova elaborează cu regularitate instrucțiuni speciale pentru presa pe care o controlează, în care indică cum trebuie să fie reflectat războiul din Ucraina și evenimentele legate de acesta. Instrucțiunile sunt transmise funcționarilor, persoanelor publice, bloggerilor pro-Kremlin și conțin mesajele pe care aceștia trebuie să le folosească în aparițiile lor publice ca să coincidă cu linia oficială a puterii. În instrucțiunile din 4 octombrie analizate de jurnaliștii de la MEDUZA, printre tezele transmise propagandiștilor se regăsește și una despre „Noua ordine mondială”, iar presa trebuie să livreze auditoriului ideea că țările din fosta URSS ar face bine „să țină seama de exemplul Ucrainei” și să nu-și deterioreze relațiile cu Rusia. În calitate de exemplu negativ este adusă Moldova și șefa statului Maia Sandu, scrie sursa citată.

Astfel canalele oficiale de la Kremlin sunt critice la adresa guvernării de la Chișinău. În ultimele săptămâni, agențiile oficiale de la Moscova preiau masiv declarațiile pro-rușilor de la Chișinău, care critică cursul european al Republicii Moldova și Occidentul. Iată doar câteva titluri de pe Ria Novosti, Sputnik și Tass: „Fostul președinte al Moldovei Dodon nu crede în succesul integrării europene a republicii”; „Dodon: jocurile criminale ale Occidentului pot duce la un război în Transnistria”; „Dodon consideră că NATO este interesată să stârnească conflictul din Transnistria”. Ria Novosti publică chiar un amplu interviu cu fugarul Ilan Șor, care este prezentat ca un politician persecutat de autorități și omite să spună că acesta se ascunde de justiție fiind condamnat de prima instanță pentru „furtul miliardului”.

Dintre exponenții guvernării, ținta predilectă este Maia Sandu. Unul dintre propagandiștii Kremlinului, Tigran Keosayan (soțul Margaritei Simonyan, redactor-șef la principalul canal de propagandă externă, RT) spune la Radio Sputnik că președinta Maia Sandu este o „o româncă, care a ajuns la putere în Moldova și care va duce țara la divizare”. Tot acolo el se întreabă „de ce prețurile la energie s-au majorat foarte mult și nu au fost semnate contracte de lungă durată? Cu ce se vor încălzi oamenii în prag de iarnă?”

„Dodon susține că Sandu transformă Moldova într-un stat polițienesc”, titrează TASS, care preia cu regularitate declarațiile fostului președinte pro-rus, acum aflat în arest la domiciliu. „Politica președintei Moldovei Maia Sandu ar putea provoca un conflict deschis în Transnistria și formarea unui nou focar de război, pentru a putea justifica amestecul „prietenesc” al trupelor NATO din România”, îl citează Radio Sputnik pe fostul președinte. Ria Novosti  publică un comentariu al fostului premier Vlad Filat (condamnat în 2015 în dosarul furtul miliardului), care critică și el politica internă a Maiei Sandu.

„Protest al opoziției la ambasada SUA din Chișinău: opriți monstrul Sandu”, „În Moldova opoziția acuză UE și SUA că produce monștri”, scrie alt site/agenție rusească EurAsia Daily, „Sandu pregătește să declare în Moldova stare de război și să schimbe Constituția”, scrie aceeași sursă.

Oligarhul fugar Ilan Șor, noul favorit al Moscovei

Protestele organizate de Partidul Șor la Chișinău, deși sunt prezentate ca revendicări sociale ale populației, au un caracter antioccidental și sunt susținute politic și mediatic de Moscova. Agenția oficială de știri de la Moscova Ria Novosti titrează: „Nu avem nevoie de Europa!”, „de câteva luni protestele nu contenesc în Moldova”, „La Chișinău, protestatarii au pichetat palatul Președinției, manifestanții cer demisia președintei Moldovei Maia Sandu, a parlamentului și guvernului, de asemenea cer alegeri anticipate”;  „În Moldova va fi creat un comitet al salvării naționale, țara se află în prag de o catastrofă social-economică”. Agenția oficială de știri de la Moscova scrie că „Guvernarea Republica Moldova este dirijată din afară”, făcând din nou referire la declarațiile fugarului Ilan Șor. 

Mai mult, Ilan Șor face declarații privind livrarea de gaze rusești la prețuri preferențiale pentru Orhei și importul de către Federația Rusă al fructelor și legumelor ale producătorilor din Orhei, declarații, la fel preluate de presa rusă, care vor să sugereze că cei care susțin Rusia ar avea de câștigat. Serviciul federal de supraveghere fitosanitară din Rusia, Rosselhoznadzor, a anunțat că a permis importul de fructe și legume pentru câțiva agenți economici din Orhei, după ce doi deputați din Patidul Șor au efectuat o vizită la Moscova. Experții consideră că această acțiune este una pur politică, de sprijinire a controversatului politician. Iar mesajul este unul simplu și clar pentru electoratul prorus din Republica Moldova: că Șor este susținut Moscova.

Tags: Rusia , Maia Sandu , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Cum s-a învârtit Bulgaria în cerc, pe urmele unei rețele de spioni ruși

Cum s-a învârtit Bulgaria în cerc, pe urmele unei rețele de spioni ruși

Mult mediatizata deconspirare a unei rețele de spioni ruși în Sofia a semnalat nu doar o intervenție străină în politicile Bulgariei, ci a lăsat și un gust amar – să fi fost oare doar o lovitură de imagine a guvernului înaintea alegerilor generale?

Refugiații: o criză cu substrat

Refugiații: o criză cu substrat

Criza refugiaților care s-a declanșat în vară la granița dintre Belarus și vecinii săi vestici are câteva componente. Este vorba aici despre noi tactici in arsenalul hibrid al Rusiei, care includ folosirea în mod cinic a unui aliat și intenția de a contracara dur criticile serioase îndreptate împotriva Rusiei.

Ziua Limbii Române și incapacitatea Republicii Moldova de a-și găsi identitatea și a-și asigura securitatea

Ziua Limbii Române și incapacitatea Republicii Moldova de a-și găsi identitatea și a-și asigura securitatea

Statutul incert al limbii oficiale a Republicii Moldova, la 31 de ani de la independența acesteia, arată cât de dificilă a fost și rămâne definirea și acceptarea unei identități naționale. Incapacitatea de a clarifica chestiunea limbii și de a se desprinde de invenția sovietică a „moldovenismului” nu e singurul eșec al Chișinăului: la 31 de ani de independență, acesta încă nu își controlează propriul teritoriu și e incapabil să își asigure securitatea energetică și militară.

Mariana Vasilache

01 Nov 2022

Actualizat la: 03 Nov 2022 11:43:12
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Cum încearcă partidele din România să câștige alegători în Republica Moldova. Asocieri cu personaje controversate, filiale cu o mână de membri și parteneriate cu partide locale
Cum încearcă partidele din România să câștige alegători în Republica Moldova. Asocieri cu personaje controversate, filiale cu o mână de membri și parteneriate cu partide locale

Partidele politice din România nu au reușit să-și contureze bine un program sau o strategie pentru a face politică și în Republica Moldova, dar sunt interesate de voturile de acolo, în condițiile în care se estimează că un milion de cetățeni moldoveni sunt și cetățeni români în acte, ceea ce reprezintă un bazin electoral semnificativ. Patru partide parlamentare de la București se bat, în prezent, pentru voturile basarabenilor: PSD, PNL, USR și AUR. Veridica a vrut să afle cum se poziționează aceste partide înaintea alegerilor locale din 2023 din Republica Moldova, dar mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2024 din România.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
29 Nov 2022
Campionatul mondial de politică din Qatar
Campionatul mondial de politică din Qatar

Campionatul Mondial din Qatar a fost marcat de controverse încă de când micul emirat din Golf a fost desemnat gazdă a turneului deși erau dubii legate de modul în care țara respectă drepturile omului. Multe dintre problemele legate de Campionat nu au, aparent, vreo legătură cu sportul, însă marile competiții internaționale nu sunt doar chestiuni sportive: întotdeauna e vorba și de politică.

Veridica
Veridica
26 Nov 2022
Mizele unei operațiuni turcești în Siria: ce are de câștigat Erdoğan și ce-ar putea obține Putin
Mizele unei operațiuni turcești în Siria: ce are de câștigat Erdoğan și ce-ar putea obține Putin

Turcia a bombardat poziții ale kurzilor din Irak și Siria, ca răspuns la atentatul cu bombă de la Istanbul, și avertizează că acesta e doar începutul. O operațiune mai mare în Siria ar ajuta regimul Erdoğan să abată atenția de la problemele economice interne; în plus, ar putea fi și un prim pas spre rezolvarea problemei refugiaților. Rusia, care e prezentă în Siria, ar putea închide ochii la mișcările Ankarei pentru că e interesată să își exporte gazele prin conductele care tranzitează Turcia.

Dragoș Mateescu
Dragoș Mateescu
23 Nov 2022
Va pune războiul din Ucraina capăt regimului Putin? Cine ar putea să îi ia locul liderului de la Kremlin
Va pune războiul din Ucraina capăt regimului Putin? Cine ar putea să îi ia locul liderului de la Kremlin

Războiul din Ucraina nu merge bine pentru Rusia și pentru regimul lui Vladimir Putin, care și-a aruncat țara în această aventură. Deși Putin i-a obligat pe toți oamenii săi să spună în februarie 2022 că Ucraina trebuie să fie distrusă, decizia finală i-a aparținut și va răspunde pentru ea, singur sau alături de alții. Iar asta îi face pe mulți analiști occidentali și ruși să se întrebe dacă „domnia” lui Putin se apropie de sfârșit și cine ar putea să îi fie succesor.

Angela Grămadă
Angela Grămadă
22 Nov 2022