FAKE NEWS: Persoanele vaccinate anticovid nu pot dona sânge

Un bărbat primește o doză de vaccin Moderna COVID-19 la clădirea Guvernului Metropolitan din Tokyo, Japonia, 25 iunie 2021.
© EPA-EFE/RODRIGO REYES MARIN / POOL   |   Un bărbat primește o doză de vaccin Moderna COVID-19 la clădirea Guvernului Metropolitan din Tokyo, Japonia, 25 iunie 2021.

Susține jurnalismul independent

Cercetătorii japonezi cer interzicerea transfuziilor de sânge provenind de la persoane vaccinate anticovid, potrivit unor publicaţii conspiraţioniste româneşti.

Vaccinurile nu sunt „contagioase”

ȘTIRE: Transfuziile cu sânge care provin de la persoanele vaccinate anti-Covid trebuie oprite, susțin cercetătorii japonezi, într-un studiu amplu publicat luna aceasta. Aceștia au arătat că s-a dovedit faptul că proteina spike persistă în organism mult timp după injectare și poate afecta sângele și produsele din sânge folosite în transfuzii. Totodată, pentru că vaccinurile Covid afectează sistemul imunitar, este posibil ca donatorii să aibă boli infecțioase nedepistate. Sângele și produsele din sânge provenite de la persoanele vaccinate anti-Covid prezintă riscuri mari pentru sănătatea oamenilor, a atras atenția un grup de cercetători japonezi, într-un studiu amplu publicat luna aceasta de preprints.org. Proteina spike este toxică pentru oameni și ea poate traversa bariera sânge-creier, tocmai de aceea este esențial ca aceasta să fie eliminată înainte de efectuarea transfuziilor, spun cercetătorii.

NARAȚIUNE: Cercetătorii japonezi cer interzicerea transfuziilor de sânge provenind de la persoane vaccinate anticovid, din cauza riscurilor mari pentru sănătate.

CONTEXT: Narațiunile false cu privire la eficiența și efectele vaccinării circulă în România de mulți ani, dar au devenit mult mai vizibile odată cu apariţia vaccinurilor anticovid. Printre promotorii acestor narațiuni false se găsesc adepți ai teoriilor conspirației, ortodocși radicali, suveraniști, euro-sceptici și anti-occidentali. De-a lungul timpului, aceștia au căutat să-și valideze teoriile antivacciniste prin trimiteri la pseudo-experți și site-uri anonime sau citarea falsă a diverse studii. Veridica a demontat, deja, mai multe știri false și dezinformări cu privire la vaccinul anticovid, care ar reduce cu 24 de ani viaţa bărbaţilor, le-ar provoca bărbaților cancer testicular și femeilor dizabilităţi fizice și, în general, s-ar afla în spatele valului de „morți subite” cu care se confruntă în această perioadă omenirea. Teoria analizată în materialul de faţă este o adaptare a naraţiunii care susţine că vaccinurile împotriva coronavirusului pot fi transmise de la o persoană imunizată la una nevaccinată, pentru ca apoi să afecteze cumva sistemul imunitar al acesteia. Încă din 2021 s-a scris că Japonia ar fi interzis donarea și transferul de sânge de către persoanele vaccinate anticovid, fapt dovedit ca fiind fals, de către mai multe publicaţii.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități, promovarea discursului antivaccinist, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.

Sângele persoanelor vaccinate este sigur pentru transfuzie

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: De la început, trebuie să precizăm că lucrarea invocată în articol nu este una ştiinţifică. Ea este doar o variantă pre-print a unui studiu care nu a fost revizuit şi validat de comunitatea ştiinţifică. În plus, cercetările anterioare pe care se bazează o parte din concluziile studiului au fost puternic contestate de comunitatea ştiinţifică, cum ar fi studiul despre Spikeopatie sau cel despre evenimentele adverse ulterioare vaccinării anticovid. De fapt, lucrarea nu furnizează nicio dovadă că sângele persoanelor vaccinate este periculos, lucru uşor deductibil chiar din titlu, care afirmă că lucrarea exprimă unele „îngrijorări legate de transfuziile de sânge” pentru care propune „măsuri specifice”.

Mai mult, cercetarea oamenilor de ştiinţă japonezi nu ia deloc în calcul faptul că proteina spike din vaccinurile ARNm este creată la suprafața celulei antivirale și nu se poate reproduce, spre deosebire de infecțiile cu covid19 în care, prin înmulţirea virusului SARS CoV-2, se produce în aceeaşi proporţie şi proteină spike, care ulterior călătoreşte liber în sânge. În plus, proteina spike este o caracteristică comună tuturor coronavirusurilor, inclusiv a celor care provoacă răceli comune la oameni. Ca urmare, dacă proteina s​​​​pike este toxică, atunci practic sângele de la fiecare persoană care a răcit sau a suferit alte infecții cu coronavirus la un moment dat ar fi toxic.

De altfel, siguranţa transfuziilor de sânge de la persoane vaccinate anticovid a fost confirmată, în mai multe rânduri, de comunitatea ştiinţifică mondială. Similar altor vaccinuri, precum cele împotriva rujeolei, oreionului sau gripei, vaccinul anticovid este conceput pentru a genera un răspuns imunitar al organismului, iar componentele sale nu se regăsesc în fluxul sanguin.

 • Publicație / Media:
  national.ro
 • Data publicării:
  26/03/2024
 • Public țintă:
  ANTIVACCINIŞTI, CORONASCEPTICI, CONSPIRAŢIONIŞTI
 • Amplificare:
  ACTIVENEWS.RO, NATIONALRO.IT, STIRILEZILEI.NET, ZIARELIVE.RO, REȚELE SOCIALE
 • Narațiune cheie:
  Cercetătorii japonezi cer interzicerea transfuziilor de sânge provenind de la persoane vaccinate anticovid.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cezar Manu

Cezar Manu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024