Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina

Dezinformare

Presa guvernamentală rusă, citată de unele publicații din România, a distribuit o narațiune de propagandă, lansată de directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, potrivit căreia Polonia va colabora mult mai activ cu Ungaria și România pentru a acapara vestul Ucrainei. În realitate, Polonia este unul dintre cei mai vocali susținători ai eforturilor de apărare a Ucrainei de invazia rusă.

 ȘTIRE: „Polonia este gata să meargă la o colaborare mult mai activă în chestiunea ucraineană cu Ungaria și România, pentru a-și acoperi astfel planurile de acaparare a Ucrainei de Vest, a declarat Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR), relatează agenția RIA Novosti.

Polonia încearcă să-și camufleze expansiunea asupra Ucrainei de Vest, desfășurând, în acest sens, o amplă propagandă mascată, a anunțat biroul de presă al Serviciului de Informații Externe, citându-l pe directorul instituției, Serghei Narîșkin.

[…]

Potrivit SVR, se pare că Varșovia nu observă că ambițiile și frustrările ei «secrete» au devenit de mulți ani o sursă de batjocură și de iritare pentru «ocrotitorii» ei.

Printre documentele desecretizate ale SVR există, pentru că veni vorba, o caracterizare deosebit de concludentă a politicii externe a Poloniei, descriere făcută în 1935 de șeful ministerului de Externe al Marii Britanii, Simon: «Guvernul polonez promovează o politică infantilă a prestigiului, ce face dificilă consolidarea păcii în Europa și nu corespunde nici poziției politice a Poloniei, nici celei militare, nici financiare a țării». Astăzi, succesorii lui Simon exprimă, după cum se știe, același lucru, dar sub forme mai simple și mai grosolane», se arată în declarația SVR.

RIA amintește că, săptămâna trecută, Narîșkin a catalogat periculoase pentru întreaga Europă planurile Poloniei de a institui controlul asupra vestului Ucrainei; potrivit spuselor sale, dacă Varșovia va deschide această Cutie a Pandorei, nimeni nu va avea scăpare.”

Realitate

NARAȚIUNE: Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, acuză Polonia de punerea la cale a unei operațiuni de acaparare a vestului Ucrainei cu implicarea Ungariei și României, dar nu prezintă nicio probă. El încearcă să convingă opinia publică cu ajutorul unui document din 1935, care nu are nicio legătură cu politica Poloniei de astăzi, membră a UE și NATO.

În realitate, narațiunea falsă a presei guvernamentale ruse, preluată și de portalul românesc „Vești din Rusia”, este o reacție la intensificarea contactelor bilaterale ucraineano-poloneze din ultimele luni. Recent, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Radei Supreme un proiect de lege privind acordarea unui statut special polonezilor în Ucraina. Сetățenii polonezi pot rămâne pe teritoriul Ucrainei timp de 18 luni. Ei vor benefica de toate drepturile și libertățile, la fel ca și cetățenii ucraineni. Kievul și Varșovia s-au apropiat foarte mult în perioada războiului, fapt care nu este pe placul Moscovei.

Presa rusă a distribuit această știre, fără să amintească în titlu că este opinia unei instituții de stat a Rusiei. Eadaily și Rossaprimavera au scris că Polonia a inițiat deja un dialog cu România și Ungaria pentru invadarea Ucrainei, fără să menționeze în titlu că este punctul de vedere al Serviciului de Informații Externe al Rusiei

În aprilie, Veridica a demontat o narațiune de propagandă pe care se bazează celelalte apărute până în momentul de față. Este vorba de declarația lui Narîșkin care a spus că Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.

În realitate, Polonia a fost cea mai vocală și activă în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului. Varșovia a demonstrat prin fapte că este un susținător real al Ucrainei. Ea este unul dintre cei mai fermi susținători ai sancțiunilor UE împotriva Moscovei.

Atât Polonia, cât și România sau Ungaria au menționat că nu se vor implica direct în războiul din Ucraina, toate fiind state membre NATO. La nivelul Alianței Nord-Atlantice a fost luată decizia de a evita o confruntare directă cu Rusia. Așadar, știrea analizată este una falsă, iar tezele prezentate de Narîșkin nu se bazează pe nicio sursă sau probă.

Veridica a scris deja despre o serie de narațiuni false, potrivit cărora Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene, iar Kievul ar fi permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania.

De asemenea, presa guvernamentală rusă și canalele de Telegram, care sunt din ce în ce mai populare în spațiul post-sovietic, au publicat un document semnat de un general polonez privind anexarea vestului Ucrainei. Direcția Principală a Forțelor Armate ale Poloniei a anunțat opinia publică că este vorba de o știre falsă și de un document trucat.

De fapt, presa rusă încearcă să demonstreze prin manipularea opiniei publice că eforturile Poloniei, României, Lituaniei, SUA și altor state de a susține acțiunile defensive ale Ucrainei au ca scop real să anexeze teritorii ale statului ucrainean.

Tags: Ungaria , Ucraina , Polonia , România , Război în Ucraina
 • Publicație / Media:
  VEȘTI DIN RUSIA, RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  13/07/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele state sovietice, cititorii din România și Republica Moldova
 • Amplificare:
  EADAILY.COM, ROSSAPRIMAVERA.RU, IZVESTIA, canalele de Telegram ale presei din Rusia, pagina de Facebook a publicației „Vești din Rusia”
 • Afiliere politică:
  KREMLIN
 • Narațiune cheie:
  Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina
Marin Gherman

18 Jul 2022 15:00:00

Actualizat la: 24 Jul 2022 12:20:53
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 25 min
 • Presa guvernamentală rusă, citată de unele publicații din România, a distribuit o narațiune de propagandă, lansată de directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, potrivit căreia Polonia va colabora mult mai activ cu Ungaria și România pentru a acapara vestul Ucrainei. În realitate, Polonia este unul dintre cei mai vocali susținători ai eforturilor de apărare a Ucrainei de invazia rusă.
 • NARAȚIUNE: Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina
 • De fapt, presa rusă încearcă să demonstreze prin manipularea opiniei publice că eforturile Poloniei, României, Lituaniei, SUA și altor state de a susține acțiunile defensive ale Ucrainei au ca scop real să anexeze teritorii ale statului ucrainean.
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022
DEZINFORMARE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014
DEZINFORMARE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014

Potrivit verdictului Curții de la Haga, Rusia nu a avut nicio legătură cu cei care au doborât avionul MH17 în 2014, care zbura deasupra Donbass-ului, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, tribunalul olandez a recunosc implicarea Rusiei în această crimă împotriva civililor.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Nov 2022
DEZINFORMARE: Pro-europenii de la Chișinău creează un regim autoritar militarizat care nu se va lăsa schimbat pe căi democratice
DEZINFORMARE: Pro-europenii de la Chișinău creează un regim autoritar militarizat care nu se va lăsa schimbat pe căi democratice

Republica Moldova se militarizează intens, iar guvernarea pro-europeană instaurează un regim dictatorial care nu va putea fi destituit pe căi democratice, afirmă deputatul socialist Bogdan Țîrdea într-un interviu pentru publicația rusă Pravda. Țirdea reia, de fapt, teze promovate tot mai intens de propaganda rusă și de politicieni pro-moscoviți de la Chișinău.

Veridica
Veridica
24 Oct 2022
DEZINFORMARE: Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și s-a degradat când a fost administrat de români
DEZINFORMARE: Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și s-a degradat când a fost administrat de români

Chișinăul s-a dezvoltat doar pe timpul Imperiului Rus și al Uniunii Sovietice și s-a degradat în perioada unirii cu România și a independenței Republicii Moldova, potrivit unei narațiuni din presa rusă. În realitate, Chișinăul s-a dezvoltat semnificativ în perioada în care a făcut parte din România și a fost în mare parte distrus de Armata Roșie în 1941 și 1944, înainte de a fi reconstruit în stil sovietic.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
21 Oct 2022