DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România

Studenți moldoveni strigă sloganuri antiguvernamentale în timp ce flutură cărți de Istoria românilor în timpul unui miting în centrul orașului Chișinău, miercuri, 13 februarie 2002.
© FILM PICTURE-EPA PHOTO EPA/TUDOR IOVU/RG-bw   |   Studenți moldoveni strigă sloganuri antiguvernamentale în timp ce flutură cărți de Istoria românilor în timpul unui miting în centrul orașului Chișinău, miercuri, 13 februarie 2002.

România și agenții săi încearcă să elimine ideea de popor moldovenesc pentru că românii nu vor să piardă partea din Moldova pe care au ocupat-o

Teza despre cele două popoare distincte – moldovean și român – a fost readusă în discuție de presa rusă în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a votat o lege care presupune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din legislația Republicii Moldova cu „limba română”. Propaganda rusă susține că măsura – luată ca urmare a unei hotărîri a Curții Constituționale – este menită să pregătească unirea Republicii Moldova cu România.

ȘTIRE: „PAS apropie în continuu Republica Moldova de unirea cu România. După schimbarea denumirii limbii, nu este exclus ca partidul de guvernământ să schimbe și denumirea țării. Bucureștiului i-ar fi foarte convenabil, deoarece dispariția Moldovei de pe harta lumii va rezolva și problemele interne ale României, unde locuiesc aproximativ 7 milioane de moldoveni. Deja de o sută de ani are loc procesul de românizare, li s-a inoculat că există Basarabia, nu Moldova și ea nu trebuie să fie stat aparte, a declarat Nicolae Pascaru.

Totodată, el a menționat că istoria statalității moldovenești este mai bogată decât a românilor. Voievodatul Moldovei este cunoscut încă din sec. XIV, dar România a fost creată în 1859. Au mai existat tentative de unire, dar au eșuat.

Românii le zic moldovenilor ruși, deoarece știu ce rol a jucat Imperiul Rus pentru Moldova, susține Pascaru. Chișinăul a fost construit de Imperiul Rus. Avem dreptul la propria identitate, dar asta deranjează Bucureștiul”

Limba moldovenească este eliminată ca urmare a unei decizii din 2013 a Curții Constituționale, nu pentru a pregăti unirea

NARAȚIUNI: 1. Guvernarea PAS vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea Republicii Moldova cu România. 2. Moldovenii și românii sunt popoare diferite. 3. România și agenții săi încearcă să elimine ideea de popor moldovenesc pentru că românii nu vor să piardă partea din Moldova pe care au ocupat-o. 4. Imperiul rus/Rusia a jucat un rol civilizator pentru teritoriul Republicii Moldova și a construit și dezvoltat Chișinăul, spre deosebire de România, care nu a făcut eforturi pentru dezvoltarea Basarabiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Existența a două popoare distincte - moldovenii și românii, care vorbesc două limbi diferite, este o teză promovată intens de istoriografia sovietică. URSS a creat și o așa-numită republică autonomă în stânga Nistrului, unde a fost promovat moldovenismul și a pregătit re-anexarea teritoriului de astăzi al Republicii Moldova. Fostul președinte de la Chișinău, comunistul Vladimir Voronin declara că „limba moldovenească este mama limbii române”. Tot el cerea drepturi pentru „minoritatea moldoveană” din România și a promovat o organizație a moldovenilor din România

Unirea celor două principate românești în 1859 este prezentată că o anexare a Țării Moldovei și se sugerează că Republica Moldova ar avea dreptul să pretindă returnarea Moldovei din dreapta Prutului.

România este prezentată în presa rusă, dar și de o parte dintre politicienii și instituțiile mass-media din Republica Moldova drept un start revanșard, cu pretenții teritoriale asupra Republicii Moldova și a unor regiuni din sud-estul Ucrainei.

Acestea au fost readuse în prim-plan după ce Parlamentul de la Chișinău a votat o lege prin care exclude sintagma „limba moldovenească” din legislație.

OBIECTIV: Să readucă în discuție teza despre existența a două popoare distincte - moldovean și român și chiar să accentueze  că cel moldovean ar fi superior. Să realimenteze fobiile unei părți a populației față de o presupusă unire a Republicii Moldova cu România, promovatră de guvernarea pro-europeană de la Chișinău.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Prin adoptarea legii care elimină sintagma de „limbă moldovenească” Parlamentul  aplică o hotărâre a Curții Constituționale din decembrie 2013 care stabilea că textul Declarației de Independență, care statuează limba română ca limbă de stat, prevalează asupra textului Constituției (votată în 1994 de un parlament de centru-stânga) în care limba de stat este denumită „moldovenească”.

România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova și chiar dacă de-a lungul anilor au  existat mereu discuții despre o eventuală unire, acest subiect nu este pus în discuție la nivel oficial nici la București, nici la Chișinău.

Teza moldovenismului, apărută în timpul Imperiului Țarist și promovată intens în perioada sovietică a reprezentat unul din elementele de propagandă menit să justifice anexarea unei părți a teritoriului locuit de etnici români. Această teză este însă respinsă de istorici și lingviști de pe ambele maluri ale Prutului.

Promovarea narațiunii despre două popoare și limbi diferite s-a făcut inițial pentru a motiva demersurile Moscovei pentru retrocedarea Basarabiei după unirea cu România din 1918, iar apoi pentru a explica astfel și existența celor două țări care împărtășesc aceeași cultură și limbă – România și Republica Moldova. 

În România există vreun curent „moldovenist” care să acrediteze teza că pe teritoriul Moldovei istorice ar trăi un popor distinct; moldovenii din România se idetifică drept români.

Este falsă (și nu nouă) și afirmația că orașul Chișinău ar fi fost dezvoltat/construit de ruși. Chișinăul a fost numit capitală administrativă după raptul teritorial din 1812 și anexarea la Imperiul Rus, însă abia spre 1873, când Basarabia a devenit gubernie, orașul a început să se dezvolte. Chișinăul s-a modernizat îndeosebi datorită primarului Carol Schmidt, care a condus orașul timp de 25 de ani, între 1877 și 1903, și i-a schimbat radical aspectul în urma colaborării cu arhitectul Alexandru Bernardazzi.

Chișinăul a continuat să se dezvolte foarte intens și în perioada interbelică, sub administrația României. În oraș s-au construit multe case confortabile, vile urbane, imobile cu apartamente, școli foarte bine proiectate, au fost deschise biblioteci, tipografii, teatre. Tot atunci au început să funcționeze un șir de întreprinderi, prima moară mecanizată, fabrica de pâine, de mezeluri, fabrica de bomboane, fabrici de încălțăminte, tricotaje, blănuri, au fost organizate expoziții de mărfuri industriale și mașini agricole. În 1919 a fost fondată la Chișinău Camera de Comerț și Industrie, a început să se dezvolte sectorul bancar, fiind înființată Banca Basarabia, iar în 1921 a fost deschis primul aeroport.

Tags: Republica Moldova , Rusia , România
 • Publicație / Media:
  news.ru
 • Data publicării:
  03/03/2023
 • Public țintă:
  minoritățile naționale, adepții moldovenismului
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 39 min
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023