ECHO MOSKVY: Cât ne costă Crimeea?

ECHO MOSKVY: Cât ne costă Crimeea?

Anexarea Crimeii a dus la sancționarea economică a Rusiei de către Occident, iar în timp costurile suportate de Moscova au început să se acumeleze. Economistul Serghei Aleksașenko a calculat pentru Echo Moskvy care a fost impactul acestei aventuri a Kremlinului asupra buzunarelor cetățenilor ruși.

Au trecut șapte ani de la anexarea Crimeii de către Rusia, ceea ce este un prilej pentru a calcula cât l-a costat pe statul nostru [Rusia] această aventură.

Să începem cu cheltuieli directe: finanțări pentru bugetele Crimeii și Sevastopolului, finanțări pentru pensii, cheltuieli din bugetul federal și companii de stat în cadrul Programului federal de stat, care au valorat în 2020 circa 2,1 trilioane de ruble, ceea ce, utilizând cursul valutar mediu anual reprezintă 34,7 miliarde de dolari. În legătură cu faptul că Rusia a trecut la o planificare bugetară de trei ani, avem deja unele cifre privind cheltuielile din anii 2021-2022 (în datele prealabile pentru anul 2023 nu putem avea încredere, de aceea nu le vom analiza aici) – circa 660 miliarde de ruble. În graficul de mai jos prezentăm cheltuielile anuale, iar în forma liniei roșii – cheltuielile cumulative începând cu 2014.

„Cum așa”, vor spune cei ce s-au pronunțat pentru anexarea Crimeii, „nu este o sumă fantastică – mai mult de 14 mii de ruble pentru 7 ani pe cap de locuitor? Crimeea merită acest lucru!”. Însă, aritmetica nu se termină aici.

Anexarea Crimeii a determinat introducerea sancțiunilor occidentale, care au oprit dezvoltarea economică a Rusiei. Din 2014 ritmul anual de creștere a economiei ruse este mai mic de 0,5% pe an, în timp ce economia globală creștea anual cu 3,5% până la pandemie. Presupunând că în anii 2014-2019 economia rusă creștea în ritmul celei mondiale, iar anul 2020 era la fel de complicat (cu un declin evident), ajungem la concluzia că acum am fi avut o creștere economică de 20%. „Ce am eu cu acest PIB?”, va întreba cel care și-a dorit anexarea Crimeii, or, „acest PIB nu îl mănânci cu pâine?”

Este și acesta un adevăr, însă, mai mult de jumătate de PIB se compune din venituri ale populației, adică posibile salarii, pensii, subsidii ș.a. Așadar, veniturile noastre trebuiau să fie cu 20% mai mari. Să nu uităm că în acești 7 ani veniturile reale ale populației Rusiei s-au redus cu 8,5%. Cu alte cuvinte, veniturile economiei, în urma politicii înțelepte a conducerii s-au redistribuit în folosul ministrului Siluanov și portofelelor oligarhilor. Așadar, dacă nu era anexarea Crimeii, veniturile populației trebuiau să fie cu 30 la sută mai mari acum.

Dacă vom calcula volumul PIB neobținut anual (inclusiv veniturile noastre), observăm că în acești 7 ani nu beneficiem de 85% din PIB al anului 2020, adică 10 luni de funcționare a economiei și veniturile noastre timp de 10 luni au fost pierdute.

În graficul de mai jos prezentă volumul venitului nostru neobținut – partea portocalie a imaginii.

Continuarea pe Echo Moskvy

Timp citire: 2 min