Știri

Criza din Ucraina: Calm relativ în Donbass

Un militar ucrainean se odihnește pe linia frontului, nu departe de orașul Horlivka, Ucraina, controlat de militanții pro-ruși, pe 31 ianuarie 2022, pe fondul escaladării situației la granița dintre Ucraina și Rusia.
© EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK   |   Un militar ucrainean se odihnește pe linia frontului, nu departe de orașul Horlivka, Ucraina, controlat de militanții pro-ruși, pe 31 ianuarie 2022, pe fondul escaladării situației la granița dintre Ucraina și Rusia.

Daruieste Viata

Numărul de incidente violente s-a redus de-a lungul liniei de demarcație din zona Donbass, unde niciun militar ucrainean nu a mai fost ucis în ultimele trei săptămâni, potrivit ministrului apărării de la Kiev, Oleksiy Reznikov. Acesta a precizat că armistițiul a fost în general respectat, dar că Rusia continuă să furnizeze arme și combustibil „forțelor de ocupație”.

Reznikov a adăugat că în apropierea frontierelor ucraineano-rusă și ucraineană-belarusă sunt concentrați circa 115 mii de militari ruși. În Crimeea, potrivit oficialului, au loc exerciții, însă nu sunt create unități militare de asalt. Oleksiy Reznikov a subliniat că din 2014 există un risc al unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei, însă nu poate fi vorba despre un război „iminent”. El le-a cerut ucrainenilor să nu intre în panică și să nu-și pregătească bagajele.

Pe de altă parte, ministrul ucrainean al apărării a demontat o serie de narațiuni false ale Moscovei, precizând că Ucraina nu intenționează să atace Donbass-ul sau Crimeea. „Nu planificăm să atacăm sau să ocupăm, pentru că este vorba în primul rând de viața oamenilor, de viața ucrainenilor. Nu vrem să-i expunem la astfel de riscuri”, a spus Oleksiy Reznikov.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat miercuri că nu va mai califica o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ca „iminentă”, apreciind, în acelaşi timp, că poate interveni „oricând”. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut occidentalilor săptămâna trecută să nu stârnească „panică” în legătură cu un posibil război ruso-ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023