Știri

Criza din Ucraina: 56% dintre ucraineni sunt dispuși să se înscrie în unitățile de apărare teritorială

Rezerviști ucraineni participă la un exercițiu militar într-un poligon de lângă Kiev, Ucraina, 18 decembrie 2021.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Rezerviști ucraineni participă la un exercițiu militar într-un poligon de lângă Kiev, Ucraina, 18 decembrie 2021.

Daruieste Viata

56% dintre ucraineni sunt dispuși să se înscrie în unitățile de apărare teritorială dacă acestea vor apărea în localitatea lor, potrivit unui sondaj sociologic realizat de Institutul Viitorului din Ucraina și New Image Marketing Group. Aceste unități reprezintă o forță de rezerviști a armatei ucrainene, formată din civili ce se oferă voluntari și primesc pregătire militară, fiind mobilizați doar în caz de nevoie.

Studiul citat de agenția națională de presă de la Kiev Ukrinform,  mai arată că doar 33% dintre ucraineni consideră că un nou atac din partea Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare reală. 37% dintre cetățeni credmobilizarea forțelor rusești la frontiera cu Ucraina este un element de negocieri al Rusiei cu Occidentul pentru a nu permite aderarea Kievului la NATO și a obține unele „garanții de securitate”.

14% dintre ucraineni consideră că nu există niciun motiv întemeiat de a vorbi despre o invazie a Rusiei împotriva Ucrainei: fie subiectul este „umflat” de presă, fie Rusia pur și simplu face o demonstrație de forță. Sondajul a fost realizat în perioada 21-23 ianuarie 2022.

În decembrie 2021 mai mult de jumătate dintre ucraineni (57,8%) au declarat că sunt insuficiente eforturile diplomatice și de consolidare a apărării ale autorităților ucrainene în fața unui pericol de invazie din partea Rusiei. Majoritatea ucrainenilor au o atitudine critică față de „liniile roșii” anunțate de președintele Vladimir Putin, care a solicitat NATO să nu accepte în viitor aderarea Kievului la structurile sale.

Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023