
Conservatorii polonezi sunt, de ani de zile, printre cei mai virulenți critici ai Rusiei din Europa. Dincolo de retorică însă, politicile – și ideologia lor – sunt atât de asemănătoare cu ceea ce promovează Rusia în state membre UE, încât par a fi scrise la Moscova.
Sunt deciziile conducerii poloneze influențate de Moscova? Câteva întrebări stânjenitoare
Dacă Polonia se află în fruntea campaniei anti-ruse din UE, de ce guvernul de dreapta, care deține puterea din noiembrie 2015, nu a declarat vreodată un război mediatic Rusiei și, mai ales, dacă – așa cum cred liderii săi – „rușii l-au ucis pe președintele nostru” (o afirmație legată de prăbușirea avionului de la Smolensk din 2010, în care au murit Lech Kaczyński și peste 90 de politicieni, oficiali, clerici și comandanți militari). În schimb, o comisie specială tot face de ani de zile o anchetă, condusă de un individ știut a avea legături cu agenți ruși încă din anii 1980, iar rezultatul muncii sale sunt rapoarte compromițătoare, care conțin contradicții evidente, inexactități, informații fără sens și date manipulate.
De ce nu a existat o reacție rapidă, tranșantă și decisivă din partea Varșoviei la cuvintele lui Vladimir Putin de la sfârșitul anului 2019, când acesta a dat vina pe Polonia pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial? Președintelui polonez i-au trebuit două zile pentru a pregăti un răspuns destul de blând la declarația șocantă făcută de liderul rus.
De ce, până la urmă, într-o țară care a adus în prim-plan lupta împotriva putinismului, într-un discurs recent în Parlament, ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, a acuzat Germania și Uniunea Europeană că au provocat războiul din Ucraina?
Se poate, așadar, presupune că deciziile și acțiunile taberei conducătoare poloneze ar fi influențate de Kremlin? Într-un interviu pentru Gazeta Wyborcza, îndelung comentat, fostul șef al Serviciului de contrainformații al armatei, Piotr Pytel, a declarat anul trecut: „Partidul Lege și Justiție pune în aplicare obiectivele strategice ale Rusiei”, țară care anterior a încercat să atingă acest obiectiv în regiunea noastră în principal prin intermediul serviciilor secrete, prin diplomație și influențarea spațiului informațional. Opoziția și mass-media nu sunt încă conștiente de amploarea pericolului. Oamenii spun că nu există ruși în Polonia, iar Kaczynski și partidul lui sunt responsabili pentru tensiunile cu UE, deoarece politicienii PiS sunt proști”. Dar influența rusă este o ipoteză legitimă din perspectiva contraspionajului. Uneori pare că am avea un guvernator rus care ne conduce țara.”
Scurgere de informații secrete. E posibil ca rușii să fie în spatele ei?
Iarna 2020. O dată la câțiva ani are loc, în secret absolut, cel mai important test polonez – modul în care armata noastră va gestiona un eventual război cu rușii. Un joc de simulare, dar elaborat cu grijă. Conține toate informațiile pe care le au serviciile militare poloneze, date despre capabilitățile de luptă ale inamicului, mobilitate, direcțiile așteptate de atac, logistică, date despre întreg personalul de comandă și executiv, despre toate tipurile de arme. Chiar și avioanele F-35 și lansatoarele de rachete HIMARS, care nu sunt încă disponibile în Polonia, au fost introduse în simularea Iernii 2020. La ea au luat parte toți membrii personalului, mii de oameni, la comandă aflându-se cel mai înalt ofițer al Republicii Polone – generalul Rajmund Andrzejczak, șef al Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze din 2018. Rezultatul? Este absolut secret, dar... Exercițiul s-a încheiat cu înfrângerea totală a Poloniei după cinci zile – după patru zile rușii erau deja pe linia Vistulei și armata poloneză a fost zdrobită. Astăzi știm că ofițerii nu au vrut să urmeze ordinele generalului Andrzejczak pentru că nu le-au înțeles și le-au considerat stupide. Omul care ar comanda forțele armate dacă ar exista un război adevărat nu a putut nici măcar câștiga o simulare de război. Toate acestea le știm din ziare. Oameni care au legătură cu serviciile secrete nu au putut nicicum să înțeleagă – cum este posibil să se scurgă astfel de informații bine securizate de serviciul de contrainformații? Nimic de genul ăsta nu ar trebui să se afle, deoarece acest tip de date despre exercițiile armatei și rezultatul acestora sunt de neprețuit pentru ruși. Nici măcar corpul ofițerilor nu poate obține astfel de informații pentru că pot slăbi moralul. După așa ceva, șeful contrainformațiilor militare, Maciej Materka, ar fi trebuit să-și dea demisia. Dar asta nu s-a întâmplat.
Deci, ar fi putut fi o scurgere controlată? Dacă da, cine s-a aflat în spatele ei? Poate a fost vorba despre o altă remaniere în armata poloneză? (După ce PiS a venit la putere, mulți comandanți cu experiență și-au pierdut locurile de muncă în armată și au fost înlocuiți de oameni asociați cu partidul lui Kaczyński și cei loiali lui). Asta încă nu se știe. Știm ce s-a întâmplat în continuare: informația a ajuns în presa rusă. RIA Novosti a scris: Am învins Polonia, Rusia este invincibilă. Celelalte media s-au limitat la publicarea unor date specifice despre modul în care a decurs și rezultatele simulării Iarna 2020, nimic mai mult. Și totuși ar fi putut face o uriașă campanie de propagandă din asta, așa că reținerea neobișnuită arătată de ruși i-a pus pe unii pe gânduri. Unii ca generalul Piotr Pytel, care a lucrat în serviciul de informații Biroul pentru protecția statului din 1994, a fost ofițer în cadrul Agenției de Securitate Internă, iar în 2014-2015 a fost șeful Serviciului de contrainformații al armatei (a părăsit serviciul după ce PiS-ul a preluat puterea). Pytel spune că scurgerea arată a operațiune rusă.
Este ușor de imaginat că, după o astfel de scurgere de informații, orice general american, dacă ar fi să ia parte la un exercițiu cu partea poloneză, ar trebui să se gândească de zece ori dacă nu cumva ar fi ridiculizat ulterior și dacă informațiile secrete ale trupelor americane vor fi protejate. „M-am gândit că dacă aș fi acum în Contrainformații, aș pune problema: nu este asta o operațiune rusă? Pentru că unul dintre obiectivele Rusiei este de a perturba cooperarea dintre membrii NATO. Ei lovesc sistemul de securitate și arată că nu există condiții pentru cooperare, subminează încrederea aliaților unii în alții și erodează bazele Alianței. Arată ca ceva gândit de Rusia”, a spus generalul Pytel în urmă cu un an, în iulie.
Dacă perturbarea relațiilor și adâncirea neînțelegerilor dintre aliații occidentali este principala strategie a Kremlinului împotriva NATO și Occidentului, Polonia, sub conducerea partidului Lege și Justiție, este o țară ideală în care Rusia să opereze. Și asta nu doar din cauza atitudinii anti-UE a guvernului polonez.
Politicieni care caută răzbunare, slăbirea instituțiilor statului și ideologia urii. Polonia este un paradis pentru agenții ruși
Deci, cum ar fi posibil ca într-o țară în care, din 1989, sentimentele anti-ruse au fost exprimate deschis (în Polonia nu există mari consorții sau companii rusești, iar propaganda rusă nu are putere în mass-media poloneză), agenții ruși să aibă succes într-o astfel de acțiune precum scurgerea datelor din simularea Iarna 2020? În primul rând, convergența ideologică dintre Kremlin și extrema dreaptă poloneză care deține puterea: ambele părți folosesc instrumentele statului polițienesc, controlează organizațiile nonguvernamentale, își subordonează mass-media publică, limitează independența justiției, atacă minoritățile LGBT și își justifică toate aceste acțiuni prin nevoia de a face ordine, cu un sentiment de superioritate morală. Rușii – așa cum obișnuia să glumească mass-media occidentală – deschid șampania la Kremlin de fiecare dată când PiS subminează în mintea polonezilor valoarea apartenenței la lumea occidentală, pe măsură ce relațiile Varșoviei cu Germania și Uniunea Europeană devin din ce în ce mai complicate.
Experții în propaganda putinistă subliniază că sintagma „comunitate imaginară” folosită în discursul președintelui polonez pentru a descrie și submina ideea Europei Unite amintește de limbajul folosit de ruși în războaiele lor informaționale. Aceștia subliniază faptul că cel care le rostește de multe ori nici măcar nu este conștient că proclamă mesajul Kremlinului, pentru că asta fac astăzi serviciile secrete ruse: ne șoptesc la ureche (în principal prin intermediul rețelelor sociale și internetului) lucruri care sunt pline de ură, care ne despart din ce în ce mai mult în interior și ne izolează de lumea occidentală. Generalul Piotr Pytel a mers și mai departe punând următoarea întrebare: „Poate că cineva l-a sfătuit pe Andrzej Duda să folosească tocmai aceste cuvinte? Toate instituțiile internaționale, NATO sau Uniunea Europeană, sunt într-un fel imaginare, concepute pentru a ne face mai puternici împreună. De aceea rușii atacă instituțiile lumii occidentale tocmai la nivelul imaginației noastre. GRU, Direcția specială de informații, vede Uniunea Europeană ca pe o organizație militară. Cee ce îi preocupă cel mai mult este să inițieze discuții despre retragerea Poloniei din UE. Deci, dacă Duda le servește polonezilor un mesaj tipic rusesc, atunci contrainformațiile ar trebui să se întrebe de unde l-a luat?” a spus Pytel.
Sună prea absurd? Acum, când Rusia poartă un război în Ucraina, pare mult mai puțin ridicol decât în urmă cu un an, când fostul șef al Serviciului de contrainformații al armatei a rostit aceste cuvinte.
Ipotezele formulate de agențiile care investighează și prind spioni sunt de obicei tratate cu neîncredere, iar cele despre influența Rusiei în politica poloneză par absurde la prima vedere. Este clar că, în Polonia, GRU sau FSB nu au putut acționa ca în Lituania sau Letonia, unde există o mare minoritate rusă, instituții și companii rusești, precum și organizații financiare și de afaceri. Este dificil să cultivi propagandă pro-rusă în Polonia, deoarece polonezii sunt imuni la așa-numita Ruski mir. Prin urmare, rușii se limitează în principal la munca de spionaj. Potrivit informațiilor furnizate de agențiile occidentale de informații, Rusia a lansat o acțiune de infiltrare a statului polonez cu ocazia epurărilor de personal din întreaga țară din primii ani ai guvernării PiS. Acesta a fost momentul perfect, deoarece cei intrați în scenă au fost politicieni dornici pe profit și soluții rapide, iar acesta este mediul natural pentru serviciile de informații.
Nu este un secret pentru nimeni că cel mai bine este să recrutezi oficiali ușor de cumpărat, care vor să se răzbune pe predecesorii lor. Nu este atât de greu să corupi politicienii, mai ales când guvernul slăbește intenționat și, uneori, chiar lichidează (de exemplu prin politizare completă, așa cum s-a întâmplat cu Tribunalul Constituțional) instituțiile care exercită control intern. Verifică cineva acum cu atenție finanțele politicienilor și ale rudelor lor? Suntem siguri că politicienii de dreapta sau familiile lor nu au avut afaceri în Rusia? În Polonia, sub conducerea PiS, se dezvoltă o oligarhie, se creează companii care au legături cu statul și care nu sunt verificate, iar serviciile de informații au devenit mai puțin eficiente (au fost slăbite din punct de vedere al personalului și bugetului, au devenit din ce în ce mai utilizate în scopuri politice, numele agenților au fost dezvăluite etc.). Este un paradis pentru ruși.
Kaczynski are multe motive să îi fie recunoscător Rusiei. A ales în mod conștient să joace de partea lui Putin sau e doar manipulat?
Intensificarea activităților serviciilor speciale ruse (în principal GRU militar) în Polonia a început după anexarea Crimeii în 2014 și a avut ca scop obținerea de informații militare și strategice. Rușii au tratat Polonia ca pe o zonă pentru obținerea de informații despre întreaga NATO. Ei căutau informații despre infrastructură și potențialul militar – ca și cum urma să înceapă un război. Serviciile de informații poloneze și aliate au înregistrat astfel de activități rusești. Trebuia făcut ceva sistematic în legătură cu aceste activități, iar soluția a fost înființarea în Polonia a Centrului NATO de excelență pentru contrainformații militare (CEC). Polonia și Slovacia au fost statele în care urma să se dezvolte scheletul CEC al NATO. Centrul urma să fie responsabil pentru dezvoltarea capacității Alianței de a contracara amenințările pe partea de informații. Era vorba în principal despre Rusia, dar erau monitorizate și activitățile Chinei, Belarusului și Iranului în regiune.
PiS a preferat însă să conducă o cruciadă împotriva CEC (Antoni Macierewicz, acum responsabil cu investigarea prăbușirii avionului prezidențial la Smolensk, în 2015, în calitate de Ministru al Apărării, a intrat ilegal în sediul CEC în miezul nopții – a susținut, fără dovezi, că s-au comis infracțiuni la sediu), deoarece oamenii care l-au înființat – potrivit lui Kaczyński și partidului său – aveau legături cu Tusk (în subtext: cu Germania). Dar poate dacă guvernul polonez ar fi pariat pe dezvoltarea CEC, Polonia ar fi jucat mult timp un rol important pe flancul estic, și nu numai acum, când războiul din Ucraina este în desfășurare. „Dacă guvernul ar fi tratat cu seriozitate de către germani, francezi, americani, britanici – ne-am putea consolida capacitățile aliate și rolul nostru în regiune”, a spus generalul Pytel în 2021. Dar PiS a făcut contrariul. Este suficient să ne amintim cât de arogant s-a comportat președintele Andrzej Duda față de Joe Biden până în februarie 2022. Și până de curând, Polonia a vrut să-și construiască securitatea în regiune pe baza Inițiativei celor Trei Mări înființată de Duda.
Toate aceste activități ale liderilor polonezi par a se desfășura în conformitate cu scenariul Kremlinului. Cu toate acestea, este puțin probabil ca cei din fruntea PiS să acționeze de fapt la ordinele sau în acord cu Rusia. Mai degrabă folosesc și urmează modelul maghiar. Mișcări anti-LGBT, anti-vaccin și Polexit – nu PiS a venit cu ideile astea. Dar cine? Pare opera unor specialiști, potrivit comentatorilor politici. Poate Kaczynski a semnat un contract pentru servicii de consultanță cu unul dintre ei – poate cineva cum ar fi Steve Bannon, sau recomandat de Bannon însuși, poate un grup recomandat de Victor Orbán din Ungaria; deocamdată, nu putem decât să speculăm în legătură cu asta.
Victor Orbán, care nu și-a ascuns niciodată simpatia pentru Putin, poate fi ideal pentru această treabă – poate fi complicele lui Putin, o punte pentru a-l manipula pe Kaczyński, care probabil și-a dat seama la ce e părtaș, dar a ales să accepte. „Kaczyński a ajuns la putere în mare parte datorită scandalului casetelor (în 2013-2014 miniștri, antreprenori, șeful Băncii Naționale au fost interceptați ilegal, iar înregistrările au fost trimise presei ; casetele au dovedit aroganța autorităților și legăturile dintre politicieni și marii afaceriști). Și așa cum au demonstrat Grzegorz Rzeczkowski și alți jurnaliști, a fost o operațiune a serviciilor speciale ale Rusiei. Kaczyński trebuie să fi fost conștient de acest lucru, dar a acceptat acest dar de la ruși. Are vreo legătură cu faptul că 95% din ce face PiS este benefic pentru Kremlin?”a întrebat retoric jurnalistul de investigație Tomasz Piątek într-un interviu publicat în martie.
Faptul că în prezent nu există o coordonare directă cu rușii nu înseamnă că nu au existat vreodată contacte. Tomasz Piątek, care studiază de ani de zile legăturile dintre politicienii polonezi și oligarhii ruși, a descris o serie de întâlniri dintre Kaczyński și Anatoly Wasin, rezident KGB la Varșovia. Liderul PiS de astăzi a băut în mod repetat alcool cu un agent rus, a făcut schimb de informații despre probleme politice și a vizitat chiar ambasada sovietică la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90. Finlandizarea Poloniei a fost un obiectiv important al serviciilor de informații ruse la acea vreme, așa că nu e exclus ca menținerea Poloniei în cercul influenței ruse să fie încă un element important al politicii Kremlinului.
În iulie 2021, generalul Piotr Pytel a spus: „Percep ceea ce se întâmplă în Polonia ca pe o ocupație. Nimeni nu ne-a invadat, dar guvernarea PiS are caracteristicile aservirii. Aceasta nu este viața oamenilor mândri de „Solidaritate”, de faptul că am reușit să scăpăm de comunism. Ce a fost Republica Populară Polonă? A fost perioada prezenței Uniunii Sovietice în țara noastră. Rușii caută la noi sentimente față de această perioadă pentru că lor le-a plăcut, dar nouă nu. Dar chiar și acest sentiment colectiv a fost distrus de PiS, care a reușit să împartă opozanții din epoca comunistă în buni și răi. PiS îi ignoră pe cei ne-au câștigat libertatea, schimbă istoria – la fel ca și ocupantul. Aceasta este o mare trădare. Nu avem mafie aici, dar avem de-a face cu o ocupație de hoți îmbrăcați în veșminte creștine, pentru că banii sunt scopul lor principal.”