Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram
Pictura murală „Sf. Javelina”, care înfățișează o figură simbolică a Madonei ținând un sistem american de rachete antitanc „Javelin” – folosit de armata ucraineană în lupta cu trupele ruse – pe peretele unui bloc de apartamente din Kiev, Ucraina, 25 mai 2022.
©EPA-EFE/OLEG PETRASYUK  |   Pictura murală „Sf. Javelina”, care înfățișează o figură simbolică a Madonei ținând un sistem american de rachete antitanc „Javelin” – folosit de armata ucraineană în lupta cu trupele ruse – pe peretele unui bloc de apartamente din Kiev, Ucraina, 25 mai 2022.

De la Z la Sfânta Javelina: simboluri ale celor două tabere în războiul din Ucraina

Festivalul de conferințe

Războaiele au simbolurile lor. Pot fi însemne, de multe ori cu o conotație sinistră, asociate forțelor aflate în conflict – zvastica, secera și ciocanul, sau pecetea lui Muhammad, folosită ca stindard de Statul Islamic. „Killroy was here”, desenat de militari americani din Al Doilea Război Mondial cam oriunde ajungeau, a fost descris drept prima memă virală din istorie. „Lily Marlen” era ascultat și fredonat atât de germani cât și de aliați. În războaiele iugoslave, sârbii făceau semnul cu trei degete al frăției ortodoxe, iar exemplele pot continua.  

Războiul din Ucraina nu face excepție de la această regulă și este asociat cu propriul set de simboluri, de la Z-ul care a devenit simbolul invaziei rusești la „Sfânta Javelina”, inventată de ucraineni în prima parte a războiului, când sistemele anti-tanc Javelin le-au salvat, practic, țara.

Moscova folosește aceste simboluri să justifice invazia, dar și să îi determine pe bărbați să meargă la război – iar aici apelează la personaje ca Babușka Z sau școlarul Alioșa. Kievul, pe de altă parte, caută să întărească spiritul de rezistența a populației arătând eroismul celor care se luptă dar și capacitatea  Ucrainei de a rezista, marcată prin simboluri ca uzina „Azvostal” sau cocoșul de ceramică, și de a-i sfida pe invadatori cu o insultă ca „Idi nahui!”. Un alt obiectiv este consolidarea identității ucrainene, iar de aici avem apelul la simboluri istorice, cum este tridentul forțelor armate.  

Simbolurile Rusiei, un amestec de marcaje operaționale, însemne imperiale și sovietice și personaje exploatate de propagandă. Literele care vestesc moartea: Z și V

Oamenii trec pe lângă o instalație cu litera Z expusă ca parte a decorațiunilor pentru sărbătorile de Crăciun și Anul Nou la Moscova, Rusia, 20 decembrie 2022. ©EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Cele mai cunoscute simboluri ale agresiunii rusești sunt literele Z și V, scrise cu vopsea pe tancurile și echipamentele de luptă trimise în Ucraina; unii observatori chiar au comparat Z-ul cu svastica nazistă din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Analiștii militari ucraineni, care au colaborat în trecut cu armata rusă sau cea sovietică, susțin că aceste litere reprezintă direcția ofensivei sau dislocarea geografică a trupelor. Z – „zapad” (vest) și V – „vostok” (est). De asemenea, în cea de a doua jumătate a anului 2022 pe front au apărut tancuri cu inscripții O, Y sau alte asemenea combinații care ar arăta de unde a fost adusă pe front mașina de luptă. Totuși, pentru că cele două litere au devenit în mod spontan simbolurile așa-zisei „operațiuni militare speciale”, în martie 2022 Ministerul rus al Apărării a explicat că Z înseamnă „Za podebu” (Pentru victorie), V – „Sila v pravde” (Adevărul este o forță), iar ZV împreună – „Zadcia budet vipolnena” (Ordinul va fi îndeplinit). În ciuda numeroaselor ipoteze pe această temă, litere Z și V vor rămâne simbolurile principale ale invadării Ucrainei de către Rusia, fiind folosite în diferite combinații de propaganda rusă.

Panglica Sfântului Gheorghe, relicva imperială folosită pentru a celebra Uniunea Sovietică

Panglica negru-portocalie a fost folosită prima oară de împărăteasa Ecaterina a II-a, care a introdus ordinul „Sfântului Gheorghe” pentru a-i decora pe militarii ruși. Regimul comunist a interzis folosirea acestui simbol al Imperiului Rus, introducând mai târziu o panglică asemănătoare, numită „panglica gărzii”. Așadar, panglica Sfântului Gheorghe nu are nicio legătură cu URSS și mai ales cu luptele eroice ale militarilor sovietici împotriva trupelor naziste, după cum încearcă să ne convingă presa rusă.

Regimul lui Putin a creat din cele două simboluri unul singur, promovând ideea că cele două panglici sunt identice sau sunt legate între ele. În 2005, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste în Rusia, fiind lansată o acțiune anuală de distribuire în rândul populației a acestor panglici.

În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși, iar autoritățile ucrainene au decis să renunțe la el. În momentul de față simbolul armatei ruse este folosit în războiul din Ucraina pentru a încuraja agresiunea armată. În discursul său de Anul Nou, Vladimir Putin a vorbit cetățenilor săi în preajma unor militari care purtau la piept această panglică, interzisă pe teritoriul mai multor state, inclusiv a Lituaniei și Republicii Moldova ca simbol al agresiunii și violenței.  

Babușka Z – bătrâna care a ieșit în fața armatei ucrainene cu un steag sovietic

La începutul lunii aprilie 2022, un videoclip care arată o bătrână salutând militarii ucraineni cu un steag sovietic roșu a devenit viral. Pensionara a crezut că în localitatea Dmitrievka, regiunea Harkov, au intrat trupele ruse, spunându-le militarilor ucraineni că ea și cu soțul ei  „au așteptat, s-au rugat pentru ei, pentru Putin și pentru toți oamenii”. După ce i-a fost luat drapelul, militarii ucraineni i-au oferit mâncare. Văzând că unul dintre militari i-ar aruncat jos simbolul sovietic, ea a refuzat la ajutorul ucrainenilor. Bătrânica (în limba rusă – „babușka”) a declarat că ține foarte mult la drapelul URSS pentru care au luptat părinții ei și l-a acuzat pe Zelenski că nu a știut cum să discute cu Putin, provocând războiul.

O fotografie făcută în timpul unei vizite la Mariupol organizată de armata rusă arată un militar rus care ajustează steagul sovietic pe o statuie a Babușkăi Z în Piața Leninsky Komsomol din centrul orașului Mariupol, Ucraina, 18 mai 2022. @EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Presa rusă a preluat rapid subiectul, iar imagini cu Babușka Z au împânzit internetul în Rusia, în timp ce picturi stradale cu aceasta au fost desenate în întreaga țară. La Mariupol, dar și într-o serie de orașe din Rusia, au fost ridicate monumente consacrate bătrânei cu drapelul sovietic, cu scopul de a justifica războiul și de a convinge opinia publică că sunt oameni care „așteaptă eliberați” și nu suportă „prigoana nazistă” din Ucraina. Bărbații ruși erau încurajați să se înscrie în armată pentru a apăra bătrânele din Ucraina.

Alioșa – copilul-simbol al susținerii „operațiunii militare speciale”

La 8 august, 2022, Vladimir Putin a declarat că simbolul „operațiunii militare speciale” este un elev din clasa a 1-a cu numele Alioșa din regiunea Belgorod, care salută și petrece fiecare convoi militar trimis de Moscova în Ucraina. Posturile de televiziune din Rusia au realizat o serie de reportaje din satul în care locuiește Alioșa. Unii parlamentari din partidele pro-Putin au declarat că Ucraina va fi învinsă în război pentru că în victorie cred copiii „care visează la pace”, printre care și elevul de 8 ani din regiunea Belgorod.

Pe rețelele de socializare au apărut o serie de articole despre elevul Alioșa care visează să devină militar pentru a apăra bătrâni și copii, tot așa cum fac acum cei trimiși să lupte în Ucraina.

Simbolul Alioșa este folosit de propaganda Federației Ruse pentru a încuraja înrolarea bărbaților în armată și a sensibiliza opinia publică prin comparația liniștii și păcii din localitatea lui Alioșa cu stresul prin care trec copiii din Ucraina, care, potrivit presei guvernamentale ruse, sunt „persecutați de autoritățile ucrainene” pentru că sunt vorbitori de limba rusă.

Simbolurile Ucrainei trimit la identitatea națională și momente-cheie ale războiului. Tridentul și steagul roșu-negru

Pâine pentru refugiați, membri ai apărării teritoriale și militari cu simbolul tridentului, în Odesa, Ucraina, 18 aprilie 2022. @EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Pe lângă drapelul de stat al Ucrainei de culoare galben-albastru, un important simbol în război este steagul roșu-negru. El este cunoscut ca un steag al naționaliștilor ucraineni din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Sub acest drapel, pe care forțele ucrainene îl folosiseră și în timpul ciocnirilor care au avut loc între 2014 și 2022, armata Kievului a eliberat o serie de orașe din Donbass și Harkov, preluând simbolul de la trupele implicate în ciocnirile militare din estul țării în anii 2014-2022. Potrivit deciziei consiliilor locale din Ucraina, acest drapel, care simbolizează pământul Ucrainei și sângele vărsat pe el pentru libertate, a fost arborat pe lângă cel de stat pe o serie de clădiri din orașe și sate: școli, primării, uzine etc.

Un alt simbol al rezistenței ucrainene în război este tridentul – stema de stat reprezentată pe uniforma președintelui Volodimir Zelenski în timpul discursurilor ținute în fața diverselor forumuri internaționale sau adresate societății ucrainene. Propaganda rusă a încercat să demonstreze opiniei publice că tridentul este o modificație a svasticii, însă fără prea mult succes. În realitate, tridentul a fost preluat în tradiția politică ucraineană de la cazacii zaporojeni din secolul al XVII-lea care, ei la rândul lor, îl preluaseră de la cnejii Rusiei Kievene. La aceștia se pare că ar fi ajuns de la Regatul Bosforului, un stat elenistic care a existat pe o parte din teritoriul actual al Ucrainei, tridentul fiind simbolul zeului grec Poseidon.

Istoricii susțin că tridentul a devenit un simbol important pentru Statul Kievean după creștinarea Rusiei, fiind considerat o variație a crucii. Zelenski a folosit acest simbol, reamintind ucrainenilor că toți cazacii zaporojeni au luptat în trecut împotriva cotropitorilor. În plus, președintele Ucrainei apărea în fața camerelor în uniformă sau tricou militar, consolidându-și imaginea de luptător cu ajutorul tridentului, care simbolizează lupta, credința și adevărul.

Uzina „Azovstal”

Uzina „Azovstal” din Mariupol a devenit un simbol al rezistenței ucrainene în acest război. După ce Mariupolul a fost înconjurat de trupele ruse, în subsolurile uzinei au rămas mii de persoane, inclusiv copii, femei, dar și luptători. Observatorii militari erau uimiți de vitejia militarilor ucraineni, majoritatea din regimentul „Azov”, care au opus o rezistență enormă, în ciuda bombardamentelor necontenite și superiorității numerice a inamicului rus. După trei luni de lupte, pe 20 mai 2022 militarii ucraineni s-au predat în prizonierat, neavând mai bine de 2 luni nicio legătură cu forțele armate. Ucrainenii nu aveau nicio șansă realistă de a-i salva pe luptătorii de la „Azovstal”, ultimul bastion al rezistenței din orașul devastat de bombardamentele rușilor. Uzina și luptătorii ucraineni continuă să fie un simbol al vitejiei și curajului în acest război.

„Idi nahui!" Insulta cu care ucrainenii i-au primit pe ruși

Grănicerii ucraineni de pe insula Șerpilor au fost luați prizonieri de armata rusă în februarie 2022. Ei au devenit autorii sloganului ucrainean, devenit ulterior un simbol important în războiul cu Rusia, după ce, în cea de a doua zi a invaziei, la cererea crucișătorului „Moskva” de a se preda, echipajul a primit răspunsul: „Navă de război rusă, idi nahui”, o insultă care s-ar traduce prin „Dă-te-n p#!ă”.

O persoană care folosește un telefon mobil face o fotografie a serie de mărci poștale ucrainene intitulate „Rus. navă de război - Gata!'. @EPA-EFE/MYKOLA TYS

Sloganul a devenit un simbol al rezistenței ucrainene în război și a apărut peste tot – inclusiv pe indicatoare rutiere, destinate armatei invadatoare, pe care numele orașelor aflate în diferite direcții fuseseră înlocuite cu „Idi nahui”. Serviciul ucrainean de poștă „Ukrpoșta” a scos în vânzare timbre cu nava rusă și un grănicer ucrainean care face un gest obscen către ea, oamenii stând la coadă câte 8 ore pentru a cumpăra un timbru. Unul dintre acestea a fost vândut la o licitație internațională pentru 5 milioane de grivne (circa 125 mii de euro). Banii au fost transferați în contul Forțelor Armate ale Ucrainei.

După ce crucișătorul „Moskva” a fost cufundat de o rachetă ucraineană Neptun, serviciul ucrainean de poștă a mai tipărit 5 milioane de timbre cu sloganul „Navă de război rusă, adio!”.

Cocoșul din ceramică – simbolul invincibilității

După ce un cocoș din ceramică, așezat pe un dulap de bucătărie, a rămas intact în urma unuia dintre bombardamentele de la Borodianka din regiunea Kiev, obiectul a devenit un simbol al invincibilității ucrainene. Totul a pornit de la o fotografie publicată pe rețelele sociale, în care apărea o clădire prăbușită parțial după atac. Printre dărâmături, se vedea cum un dulap de bucătărie a rămas întreg, iar deasupra lui se afla, intact, un cocoș din ceramică. Fotografia s-a viralizat, cocoșul a căpătat noi valențe. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul britanic din acea perioadă, Boris Johnson, au primit în timpul unei vizite neanunțate câte un ulcior din ceramică în formă de cocoș de la o femeie din Harkov ca simbol al rezistenței.

După ce Borodianka a fost eliberată și deminată, dulapul a fost demontat și transmis Muzeului Național al Revoluției Demnității, ca un simbol național al invincibilității ucrainene.

„Cervona Kalina” – melodia speranței de pace

„Cervona Kalina” („Călinul cel roșu”) este o melodie tradițională ucraineană, dar care a obținut valențe politice după ce, în plin război cu Rusiaa fost cântată în Piața Sfânta Sofia din Kiev de interpretul Andrii Hlivniuk al formației „Boombox”, înarmat și echipat ca membru al unității de apărare teritorială. „Cervona Kalina” a ajuns să fie cântată și de legendara trupă Pink Floyd, care a înregistrat pentru prima oară în treizeci de ani o piesă nouă, veniturile obținute din vânzări fiind destinate sprijinirii Ucrainei.

 „Cervona Kalina” a devenit practic imnul apărătorilor patriei. Acest cântec poate fi auzit la radio, la televiziune, pe străzi și în prima linie a frontului. Cuvintele cântecului reprezintă drama prin care trece Ucraina, comparată cu crengile unui călin, care se vor înălța și se vor îndrepta după o furtună mare.

Tags: Război în Ucraina , propagandă , Ucraina , Rusia
Ajută Veridica.ro

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Alte articole
Scandal în Polonia: a protejat Papa Ioan Paul al II-lea preoți pedofili?

Scandal în Polonia: a protejat Papa Ioan Paul al II-lea preoți pedofili?

O carte și un film documentar care susțin că Papa Ioan Paul al II-lea a știut despre și a acoperit abuzuri sexuale împotriva copiilor provoacă un scandal uriaș în Polonia sa natală, unde fostul Suveran Pontif este venerat. Conservatorii și extrema-dreaptă s-au luptat cu ghearele și cu dinții să apere „bunul renume” al lui Ioan Paul al II-lea și par hotărâți să folosească scandalul în avantajul lor la viitoarele alegeri.

Ungaria vrea să „vândă” accesul Finlandei și Suediei în NATO în schimbul deblocării fondurilor europene.

Ungaria vrea să „vândă” accesul Finlandei și Suediei în NATO în schimbul deblocării fondurilor europene.

Premierul Viktor Orban este într-o situație complicată. Politic, e tot mai izolat de partenerii occidentali. Economia Ungariei e în criză, iar fondurile europene care ar putea să o relanseze au fost blocate din cauza derapajelor anti-democratice. Cu toată prietenia pe care Budapesta a arătat-o Rusiei, aceasta nu prea are cum să îi vină în ajutor, fiind ea însăși tot mai afectată de sancțiunile occidentale. Soluția găsită de Orban pare să fie blocarea accesului Finlandei și Suediei în NATO până când UE deblochează fondurile pentru Ungaria. Se poate însă ca această politică a șantajului să își fi atins limitele.

Marin Gherman

01 Feb 2023

Actualizat la: 03 Feb 2023 22:58:42
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 11 min
Scandal în Polonia: a protejat Papa Ioan Paul al II-lea preoți pedofili?
Scandal în Polonia: a protejat Papa Ioan Paul al II-lea preoți pedofili?

O carte și un film documentar care susțin că Papa Ioan Paul al II-lea a știut despre și a acoperit abuzuri sexuale împotriva copiilor provoacă un scandal uriaș în Polonia sa natală, unde fostul Suveran Pontif este venerat. Conservatorii și extrema-dreaptă s-au luptat cu ghearele și cu dinții să apere „bunul renume” al lui Ioan Paul al II-lea și par hotărâți să folosească scandalul în avantajul lor la viitoarele alegeri.

27 Mar 2023
Ungaria vrea să „vândă” accesul Finlandei și Suediei în NATO în schimbul deblocării fondurilor europene.
Ungaria vrea să „vândă” accesul Finlandei și Suediei în NATO în schimbul deblocării fondurilor europene.

Premierul Viktor Orban este într-o situație complicată. Politic, e tot mai izolat de partenerii occidentali. Economia Ungariei e în criză, iar fondurile europene care ar putea să o relanseze au fost blocate din cauza derapajelor anti-democratice. Cu toată prietenia pe care Budapesta a arătat-o Rusiei, aceasta nu prea are cum să îi vină în ajutor, fiind ea însăși tot mai afectată de sancțiunile occidentale. Soluția găsită de Orban pare să fie blocarea accesului Finlandei și Suediei în NATO până când UE deblochează fondurile pentru Ungaria. Se poate însă ca această politică a șantajului să își fi atins limitele.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
13 Mar 2023
Narațiunile despre Transnistria distrag atenția de la planul rus de destabilizare a Moldovei, dar și de la eșecurile din Ucraina
Narațiunile despre Transnistria distrag atenția de la planul rus de destabilizare a Moldovei, dar și de la eșecurile din Ucraina

De la dezinformări răspândite prin presa de propagandă privind iminența unui război în Transnistria, Rusia a trecut la declarații oficiale privind pregătiri ucrainene pentru invadarea regiunii separatiste a Republicii Moldova. Subiectul Transnistriei pare să fie folosit pentru a distrage atenția atât de la planul rus de destabilizare a Moldovei, cât și de la înfrângerile Rusiei în Ucraina. În plus, opoziția pro-rusă de la Chișinău poate fi avantajată de panica indusă de perspectiva unui război.

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
01 Mar 2023
Bulgarii ies în stradă pentru Ucraina, dar societatea rămâne profund divizată
Bulgarii ies în stradă pentru Ucraina, dar societatea rămâne profund divizată

Prima aniversare a invadării la scară largă a Ucrainei de către Rusia a fost marcată de manifestații pro-ucrainene în Bulgaria, o țară în mod tradițional orientată din punct de vedere politic către Rusia. Pro-rușii au stat departe de ochii lumii cu această ocazie, dar asta nu înseamnă că nu există: Moscova are susținătorii ei în Bulgaria, atât în clasa politică cât și la nivelul societății.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
27 Feb 2023