Cehia: Narațiuni pro-rusești și anti-SUA, răspândite prin canale locale

Cehia: Narațiuni pro-rusești și anti-SUA, răspândite prin canale locale
© EPA-EFE/MARTIN DIVISEK   |   Oameni țin o pancartă cu prim-ministrul ceh și cuvintele „Din păcate”, în timp ce participă la o demonstrație antiguvernamentală numită „Republica Cehă împotriva sărăciei” și organizată de Partidul Pro, Praga, Republica Cehă, 16 aprilie 2023.

Narațiunile pro-ruse continuă să se răspândească în Republica Cehă, în ciuda eforturilor celor de la Praga de a le opri. Un tratat cu SUA este ultima lor țintă.

Narațiunile rusești sunt răspândite în principal de mass-media cehă

În ultimii ani, Rusia și-a pierdut o mare parte din influența sa în Cehia. Zeci de diplomați, dintre care mulți au lucrat și pentru serviciile ruse de informații, au fost forțați să părăsească ambasada supradimensionată din Praga după ce a ieșit la iveală că agenți ruși s-au aflat în spatele exploziilor de la depozitul de muniții din Vrbětice, în estul Cehiei. Guvernul de la Praga a încercat, de asemenea, să limiteze capacitatea Moscovei de a colecta informații, dar rezultatele au fost mite. Deși expulzarea diplomaților ruși (sau restricția deplasării indivizilor din Rusia în Europa care a fost impusă în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia) limitează capacitatea serviciilor de informații ruse de a culege informații direct de la populație, acestea compensează prin mijloace tehnice.

„Rușii ne pot monitoriza comunicațiile telefonice. Au suficiente mijloace tehnice pentru a face acest lucru, situate în incinta Ambasadei Rusiei la Praga”, a avertizat directorul Serviciului de contrainformații (BIS), Michal Koudelka. Se pare că acesta se referea la așa-numitele „urechi rusești” care se află pe acoperișurile ambasadelor Rusiei din orașele europene, inclusiv Praga. O altă măsură importantă adoptată după invadarea Ucrainei a fost blocarea/închiderea canalelor oficiale de propagandă rusă precum Sputnik și RT.

Sprijinul deschis pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este încă perceput de majoritatea cehilor ca nepotrivit și imoral și, în anumite circumstanțe, poate deveni chiar penal. Date recente publicate de Radio Cehia arată că aproximativ zece la sută din populație crede în dezinformarea pro-rusă, iar cei care citesc în mod regulat site-uri conspiraționiste pro-ruse sunt chiar și mai puțini.  

Cu toate acestea, propaganda rusă și pro-rusă a existat întotdeauna într-un fel sau altul și pare să câștige teren pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de pragul celor optsprezece luni. De asemenea, cei dispuși să creadă și să răspândească narațiuni pro-ruse nu au dispărut niciodată cu adevărat.

Deși principalele canale oficiale ale propagandei ruse au fost blocate în Republica Cehă, Kremlinul reușește totuși să-și transmită principalele narațiuni către o parte a publicului. Site-urile de dezinformare „interne” încă funcționează (unele dintre ele au fost blocate doar pentru câteva săptămâni după invazie, după care blocarea lor a fost ridicată). Chiar și Sputnikul guvernamental rusesc și-a găsit succesorul neoficial.  Canalul său Telegram cu 16.000 de urmăritori a fost preluat de nou lansatul 42TCen.cz. Site-ul, însă, ascunde cu atenție identitatea autorilor săi, chiar și atunci când intervievează – prin e-mailuri criptate – diverși politicieni pro-ruși sau alte persoane publice cu aceeași mentalitate. Dezinformarea se răspândește și prin alte canale, e-mailuri și rețele sociale, iar pericolul ei constă în faptul că subminează încrederea în stat și în instituțiile acestuia.

Dezinformarea rusă vizează un tratat dintre Cehia și Statele Unite

Este de așteptat ca operațiunile de dezinformare și informare ale Rusiei să conteste aprobarea Acordului de cooperare în domeniul apărării (DCA) dintre Republica Cehă și SUA, care a fost semnat la Washington la sfârșitul lunii mai de ministrul apărării, Jana Černochová. Directorul BIS, Michal Koudelka, a avertizat că Rusia va încerca să împiedice ratificarea acordului.

„Se poate presupune că rușii își vor folosi toate mijloacele, inclusiv dezinformare agresivă, chiar și de natură personală sau intimă, o a cincea coloană în țara noastră sau altele,  pentru a preveni ratificarea acestui tratat”,  le-a spus Koudelka eurodeputaților.  El a subliniat și că dezinformarea are ca scop scăderea moralului publicului din țările democratice, afectarea coeziunii și unității Alianței Nord-Atlantice și reducerea încrederii în instituțiile democratice, în politicienii aleși și în stat.

Tratatul, care reglementează statutul legal al soldaților americani aflați pe teritoriu ceh, a fost semnat de ministrul ceh Černochová și de secretarul american al apărării Lloyd Austin în mai. Acum trebuie să fie ratificat de ambele camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Petr Pavel. Camera Deputaților este așteptată să discute documentul pe 27 iunie

După semnarea tratatului, Černochová a dat asigurări că nu este un acord privind desfășurarea de trupe sau baze americane pe teritoriul Republicii Cehe, cum este adesea interpretat de partea pro-rusă a spectrului politic sau de către mass-media negaționistă.

De exemplu, cunoscutul site conspiraționist Aeronet a descris documentul drept o „scrisoare de invitație” pentru militarii americani, care vor putea „construi câte cazărmi vor” pe teritoriul Republicii Cehe.

Ladislav Vrabel, un activist pro-rus și organizator al demonstrațiilor antiguvernamentale, folosește o retorică similară. „Foarte curând veți avea aici soldați americani, pentru că între timp guvernul semnează un acord cu americanii pentru ca Republica Cehă să fie reocupată de soldați. Și o îndurați cu răbdare”, spune el într-una dintre postările sale video, potrivit televiziunii cehe.

Un alt organizator al acțiunilor antiguvernamentale, președintele partidului neparlamentar PRO, a folosit chiar o paralelă cu ocuparea Cehoslovaciei din 1968 de către trupele Pactului de la Varșovia.

Primele mici proteste împotriva acestuia au fost organizate înainte de semnarea sa, iar altele au avut loc la scurt timp după. La sfârșitul lunii mai, de exemplu, aproximativ o sută de manifestanți, chemați de Partidul Comunist și echipați cu steaguri rusești și sovietice, s-au adunat în centrul orașului Praga.

Ministerul Apărării a explicat  în repetate rânduri că tratatul în sine nu dă dreptul soldaților americani să se afle în Republica Cehă. Acest lucru ar trebui să fie aprobat de Parlament, așa cum a fost până acum.

Situația actuală, dacă va escalada și mai mult, poate să semene cu circumstanțele negocierilor privind construcția unui părți din scutul american antirachetă – un radar – în Republica Cehă, acum mai bine de cincisprezece ani. La vremea respectivă, o parte din societate s-a opus inițiativei, care a fost, de asemenea, și în centrul primei campanii majore de dezinformare rusă din Republica Cehă. Proiectul a fost în cele din urmă abandonat.

„În acel moment, am văzut de fapt pentru prima dată o campanie masivă de dezinformare și eforturi de tip coloana a cincea de a anula sau submina un astfel de tratat în țara noastră”,  a amintit Michal Koudelka, directorul serviciului de contrainformații.

Se pare că vom vedea în săptămânile următoare cât de puternice vor fi potențiala campanie rusească și protestele adversarilor. Dar ne putem aștepta ca Republica Cehă să aibă o vară politică fierbinte în acest an.

Timp citire: 5 min