Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram
Graffiti de artista Emirka
©Sofia Graffiti Tour  |   Graffiti de artista Emirka

Alegeri în Bulgaria: reinventarea lui Borisov, un Parlament cu mai multe partide pro-ruse și același impas politic

Festivalul de conferințe

La alegerile legislative de duminică, partidul lui Boiko Borisov, GERB, a ieșit pe primul loc, însă se confruntă cu vechea dilemă din Bulgaria – să se orienteze către Vest sau către Est? Borisov s-a reinventat, adoptând un ton mult mai critic față de Rusia, dar vechile acuzații de corupție îl împiedică să-și găsească parteneri de guvernare. Și partidele pro-ruse și-au sporit influența, deși nu au nicio șansă să formeze o majoritate parlamentară.

Squid Game la Sofia

Un meme apărut recent în social media preia o secvență din serialul coreean Squid Game alături de mesajul „în următoarea probă va trebui să creați un guvern stabil în Bulgaria”. Într-adevăr, misiunea pare imposibilă: în timp ce Bulgaria se află într-un impas continuu, dinamica dintre partide evoluează rapid, iar aliații de azi mâine pot deveni adversari.

Duminica trecută, bulgarii au fost chemați la urne pentru a-și exprima voturile în a patra rundă de alegeri generale organizate în mai puțin de doi ani, ultima criză avându-l ca protagonist pe Kiril Petkov și coaliția lui înlăturată de la putere în circumstanțe suspecte. Bulgarii au fost mai puțin entuziaști ca de obicei, prezența la urne fiind de doar 39%, cea mai mică înregistrată vreodată în această țară.

GERB, principalul partid de pe scena politică bulgară între 2009-2021, condus de fostul Premier Boiko Borisso, o figură extrem de controversată, a câștigat alegerile într-o cursă directă cu principalii contra-candidați, Continuăm schimbarea, partidul condus de Kiril Petkov.

Continuăm schimbarea pare să fie victima reformelor neimplementate pe parcursul mandatului de șapte luni al cabinetului Petkov, a anxietății generalizate privind inflația și a eșecului de a controla în favoarea sa principalele narațiuni din spațiul public. Asta nu a făcut decât să-l ajute pe Borisov, a cărui campanie a creat o aureolă deasupra partidului, transformând GERB într-un simbol al vremurilor bune și pașnice, fără războaie, boli sau dificultăți financiare. Abordarea populistă a prins de minune.

Borisov înmoaie tonul vizavi de Petkov

În timp ce majoritatea observatorilor preconizau o nouă rundă de anticipate la începutul lui 2023 sau o coaliție alcătuită din GERB, Mișcarea pentru drepturi și libertăți și partidul pro-rus de extremă dreaptă Renașterea, Borisov a făcut o mutare surprinzătoare, cerând formarea unei „coaliții Euro-Atlantice”, sugerând că ar fi dispus că demareze negocierile privind viitoarea structură a cabinetului cu principalii săi adversari, Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată.

„Cel mai important lucru este să vedem cine e de partea lui Putin și cine nu”, a spus Borisov la o zi de la alegeri, adăugând că de data aceasta nu își dorește cu orice preț fotoliul de premier sau orice alt portofoliu ministerial. Borisov s-a distanțat și de poziții pe care le adoptase în trecut, ca de exemplu opoziția față de impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei sau reticența de a elimina dependența Bulgariei de importurile de gaze rusești, care a luat sfârșit în timpul mandatului lui Petkov. În privința discuțiilor privind crearea unei coaliții de guvernare, Borisov a mai spus „Nu scot pe nimeni din calcul”.

Borisov a făcut deja eforturi pentru a-și repara reputația la nivel internațional, mânjită de diferite acuzații de corupție și presupuse legături cu lumea interlopă. În timpul campaniei electorale, GERB a beneficiat de susținerea lui Gary Kasparov, un cunoscut reprezentant al opoziției din Rusia, care a numit GERB „singurul partid care s-a poziționat ferm împotriva războiului din Ucraina și agresiunii ruse”.

Petkov și co-președintele Continuăm schimbarea, Assen Vassilev, au afirmat în nenumărate rânduri că nu sunt dispuși să formeze o coaliție cu Borisov deoarece „nu vrem să trădăm anumite valori fundamentale”.

Cine va face parte din noul Parlament?

Miercuri, Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale votului de duminica trecută.

În vreme ce majoritatea partidelor au făcut parte din Adunarea Generală în ultimii doi ani, dinamica este foarte diferită – GERB este în plină revenire, Continuăm schimbarea pierde teren iar câștigătorul alegerilor din iulie 2021, Există un astfel de popor, partid înființat de cunoscutul om de televiziune Slavi Trifonov, nu a reușit să strângă suficiente voturi pentru a trece pragul electoral.

GERB câștigă o rundă de alegeri cu un scor mare – 25,3%, ceea ce îi asigură cea mai mare reprezentare în Parlament – 67 de mandate.

Partidul lui Borisov este urmat apoi de rivalii și reformiștii de la Continuăm schimbarea; guvernul acestora, din care au mai făcut parte Bulgaria democrată și Partidul Socialist Bulgar, a fost înlăturat de la putere în luna iunie. Deși a câștigat alegerile în Sofia, la nivel național partidul lui Kiril Petkov s-a situat pe locul doi cu 20,2% din voturi.

Mișcarea pentru drepturi și libertăți (DPS), un partid axat pe diaspora turcă și de al cărui nume se leagă numeroase scandaluri, s-a clasat pe locul trei cu 13,8% din voturi.

Partidul pro-Moscova de extremă dreaptă Renașterea (Vazrazhdane), care s-a erijat în marele câștigător al acestor alegeri, a obținut totuși cel mai bun scor de la înființarea partidului, câștigând 10,2% din voturi.

Partidul Socialist Bulgar, de asemenea situat în tabăra pro-rusă, a obținut 9,3% din voturi, un rezultat oarecum dezamăgitor pentru un partid aflat în scădere în topul preferințelor electoratului și măcinat de conflicte interne. 

Bulgaria democrată, o alianță pro-europeană și un aliat de încredere al partidului lui Kiril Petkov, Continuăm schimbarea, s-a situat pe locul cinci cu 7,4% din totalul voturilor exprimate, făcând o figură mult mai bună față de alegerile din noiembrie.

Va exista și un partid care intră pentru prima dată în Parlament – Ascensiunea bulgară, pro-rus, înființat de fostul premier interimar și consilier prezidențial Stefan Yanev, care a intrat în opoziție după ce Petkov l-a exclus din guvern pe Yanev în luna februarie, la vremea respectivă acesta deținând portofoliul apărării, pentru că s-a referit la războiul din Ucraina folosind sintagma „operațiune militară”. Ascensiunea bulgară va debuta în Parlament după ce a trecut pragul electoral de 4%, în ciuda unei campanii discrete și a popularității oarecum modeste a lui Yanev la nivelul societății. Yanev și-a exprimat dorința să facă parte din „orice” proiect care vizează reconfigurarea coaliției de guvernare.

Rezultatele finale ale alegerilor de duminică au confirmat o scădere dramatică a susținerii pentru Există un astfel de popor, partidul care a făcut parte din coaliția lui Petkov după alegerile din noiembrie, dar care a părăsit coaliția în urma mai multor decizii și afirmații haotice, alegând să intre în opoziție alături de GERB și să depună moțiunea de cenzură care a dat jos Cabinetul Petkov.

Opțiunile lui Borisov nu sunt doar limitate, ci aproape imposibile

„Deși la nivel oficial există un câștigător al acestei runde de alegeri, practic toate partidele au pierdut într-un fel sau altul. În realitate, GERB pierde teren pentru că nu există nicio modalitate prin care acest partid poate forma un guvern care să nu-i erodeze și mai mult integritatea morală și-așa îndoielnică”, scrie Svetla Enceva pe  Toest.bg.

Parlamentul Bulgariei are 240 de locuri, ceea ce înseamnă că orice coaliție are nevoie de o majoritate de minim 121 de fotolii de parlamentar. Mișcarea pentru drepturi și libertăți, văzută deseori de-a lungul timpului drept aliatul tradițional al GERB, ar putea adăuga cele 36 de mandate câștigate celor 67 deținute de GERB. Deși în mod tradițional se afiliază unei ideologii liberale, cele două partide s-ar putea alia cu Renașterea, în ciuda profilului anti-european al partidului condus de Kostadin Kostadinov. Pentru Borisov, un parteneriat cu extrema dreaptă nu ar reprezenta ceva nou – ultimul cabinet pe care l-a condus (2017-2021) a inclus și alianța Patrioților Uniți, partid între timp desființat.

Cu toate acestea, Borisov a exclus acest scenariu la începutul săptămânii: „Cea mai promițătoare opțiune este cea a unei noi runde de alegeri peste câteva săptămâni”, scrie  K Insights.

Continuăm schimbarea ar avea nevoie de patru alte partide pentru a-și putea asigura majoritatea în Adunarea Națională. O opțiune ar fi refacerea parțială a fostei coaliții, aducând laolaltă Bulgaria democrată, Partidul Socialist Bulgar (care deși este pro-rus, se situează în tabăra lui Petkov prin opoziția față de GERB) și cooptând un al patrulea partid care deocamdată nu se întrezărește.

„Problema este că dacă Bulgaria democrată și Continuăm schimbare cad la pace cu GERB, cele două partide ar dispărea de pe scena politică. Este o opțiune care iese din discuție, iar ambele tabere știu asta. Identitatea politică a celor două partide are la bază opoziția lor față de Borisov”, scrie filozoful și scriitorul Tony Nikolov pe Portal Kultura.

O tabără pro-rusă mai mare dar inutilă

După ce Partidul Socialist Bulgar, Ascensiunea bulgară și Renașterea au intrat în Parlament, există acum trei partide parlamentare care se aliniază retoricii Moscovei.

Cele trei partide promovează narațiunile Kremlinului în mod diferit.

Partidul Socialist Bulgar (BSP), principalul partid de stânga, este succesorul fostului Partid Comunist și deși, la nivel declarativ, susține UE și condamnă invazia Rusiei, partidul se opune oricărei implicări militare în conflict și oricărei asistențe acordate Ucrainei, precum și acordării de sprijin refugiaților. BSP s-a opus de asemenea integrării europene a Macedoniei de Nord și a lansat în mod repetat idei conservatoare și naționaliste în spațiul public.

Ascensiunea bulgară se bazează pe inocularea unui sentiment de panică legat de inflația în creștere, considerând de asemenea acordarea de asistență Ucrainei drept o trădare a „intereselor naționale” ale Bulgariei.

Renașterea este de departe cel mai radical și mai vehement dintre partidele pro-ruse. Steagurile Rusiei se pot vedea în mod regulat la evenimentele găzduite de partid. Renașterea a luat avânt datorită retoricii sale anti-vacciniste și anti-COVID din perioada 2020-2021. Pe 5 octombrie, președintele partidului, Kostadin Kostadinov, poreclit adesea „Kopeikin” (trimitere la moneda națională a Rusiei și la presupusa sa orientare filorusă), a plecat de la o conferință de presă după ce solicitarea lui ca jurnaliștii critici care reprezentau instituții de presă independente să fie scoși din sală a fost respinsă. Politicianul a numit jurnaliștii respectivi „agenți străini” care lucrează pentru „ambasada SUA”.

Deși au o agendă comună, cele trei partide nu au colaborat vreodată.

Bulgaria se află în continuare într-o situație fără precedent, când nu este încă foarte clar dacă alegerile repetate vor ajuta în cele din urmă țara să scape de elementele toxice din actualul sistem pe termen lung sau dacă vor adânci și mai mult criza actuală. Ce știm cu certitudine este că miza devine din ce în ce mai mare, iar societatea devine din ce în ce mai dezinteresată de procesul electoral și de viitorul politic al țării. O prezență scăzută la urne este echivalentul unei susțineri reduse pentru orice partid nou reformist, ceea ce nu face decât să alimenteze strategia de supraviețuire a lui Boiko Borisov.

Ajută Veridica.ro

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Alte articole
Ungaria vrea să „vândă” accesul Finlandei și Suediei în NATO în schimbul deblocării fondurilor europene.

Ungaria vrea să „vândă” accesul Finlandei și Suediei în NATO în schimbul deblocării fondurilor europene.

Premierul Viktor Orban este într-o situație complicată. Politic, e tot mai izolat de partenerii occidentali. Economia Ungariei e în criză, iar fondurile europene care ar putea să o relanseze au fost blocate din cauza derapajelor anti-democratice. Cu toată prietenia pe care Budapesta a arătat-o Rusiei, aceasta nu prea are cum să îi vină în ajutor, fiind ea însăși tot mai afectată de sancțiunile occidentale. Soluția găsită de Orban pare să fie blocarea accesului Finlandei și Suediei în NATO până când UE deblochează fondurile pentru Ungaria. Se poate însă ca această politică a șantajului să își fi atins limitele.

Scandal în Polonia: a protejat Papa Ioan Paul al II-lea preoți pedofili?

Scandal în Polonia: a protejat Papa Ioan Paul al II-lea preoți pedofili?

O carte și un film documentar care susțin că Papa Ioan Paul al II-lea a știut despre și a acoperit abuzuri sexuale împotriva copiilor provoacă un scandal uriaș în Polonia sa natală, unde fostul Suveran Pontif este venerat. Conservatorii și extrema-dreaptă s-au luptat cu ghearele și cu dinții să apere „bunul renume” al lui Ioan Paul al II-lea și par hotărâți să folosească scandalul în avantajul lor la viitoarele alegeri.

Svetoslav Todorov

07 Oct 2022

Actualizat la: 08 Oct 2022 20:52:50
Svetoslav Todorov

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Scandal în Polonia: a protejat Papa Ioan Paul al II-lea preoți pedofili?
Scandal în Polonia: a protejat Papa Ioan Paul al II-lea preoți pedofili?

O carte și un film documentar care susțin că Papa Ioan Paul al II-lea a știut despre și a acoperit abuzuri sexuale împotriva copiilor provoacă un scandal uriaș în Polonia sa natală, unde fostul Suveran Pontif este venerat. Conservatorii și extrema-dreaptă s-au luptat cu ghearele și cu dinții să apere „bunul renume” al lui Ioan Paul al II-lea și par hotărâți să folosească scandalul în avantajul lor la viitoarele alegeri.

27 Mar 2023
Ungaria vrea să „vândă” accesul Finlandei și Suediei în NATO în schimbul deblocării fondurilor europene.
Ungaria vrea să „vândă” accesul Finlandei și Suediei în NATO în schimbul deblocării fondurilor europene.

Premierul Viktor Orban este într-o situație complicată. Politic, e tot mai izolat de partenerii occidentali. Economia Ungariei e în criză, iar fondurile europene care ar putea să o relanseze au fost blocate din cauza derapajelor anti-democratice. Cu toată prietenia pe care Budapesta a arătat-o Rusiei, aceasta nu prea are cum să îi vină în ajutor, fiind ea însăși tot mai afectată de sancțiunile occidentale. Soluția găsită de Orban pare să fie blocarea accesului Finlandei și Suediei în NATO până când UE deblochează fondurile pentru Ungaria. Se poate însă ca această politică a șantajului să își fi atins limitele.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
13 Mar 2023
Narațiunile despre Transnistria distrag atenția de la planul rus de destabilizare a Moldovei, dar și de la eșecurile din Ucraina
Narațiunile despre Transnistria distrag atenția de la planul rus de destabilizare a Moldovei, dar și de la eșecurile din Ucraina

De la dezinformări răspândite prin presa de propagandă privind iminența unui război în Transnistria, Rusia a trecut la declarații oficiale privind pregătiri ucrainene pentru invadarea regiunii separatiste a Republicii Moldova. Subiectul Transnistriei pare să fie folosit pentru a distrage atenția atât de la planul rus de destabilizare a Moldovei, cât și de la înfrângerile Rusiei în Ucraina. În plus, opoziția pro-rusă de la Chișinău poate fi avantajată de panica indusă de perspectiva unui război.

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
01 Mar 2023
Bulgarii ies în stradă pentru Ucraina, dar societatea rămâne profund divizată
Bulgarii ies în stradă pentru Ucraina, dar societatea rămâne profund divizată

Prima aniversare a invadării la scară largă a Ucrainei de către Rusia a fost marcată de manifestații pro-ucrainene în Bulgaria, o țară în mod tradițional orientată din punct de vedere politic către Rusia. Pro-rușii au stat departe de ochii lumii cu această ocazie, dar asta nu înseamnă că nu există: Moscova are susținătorii ei în Bulgaria, atât în clasa politică cât și la nivelul societății.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
27 Feb 2023