Observatorii și Comisia Electorală Centrală raportează cazuri de transport organizat la secții și încălcare a secretului votului în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Buletine de vot fotografiate, campanie electorală în secțiile de votare
Promo-LEX notează că, până la ora 9, observatorii săi confirmaseră 109 incindente la secțiile de votare. Este vorba de „ de asigurarea ordinii în secțiile de votare (prezența materialelor de publicitate electorală, agitație electorală sau PR negativ), prezența nejustificată a persoanelor neautorizate, încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor de vot), accesul restricționat pentru observatori, deficiențe în organizarea votării (urne nesigilate corespunzător), buletine de vot nerepartizate corespunzător și întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale”. Organizația non-guvernamentală notează, de asemenea, o creștere semnificativă, de 40%, a cererilor de votare la locul în care se află votantul, nu la secția arondată adresei de domiciliu.
Transport organizat al alegătorilor la urne
Atât Promo-LEX cât și Comisia Electorală Centrală (CEC) au anunțat, de asemenea, că există rapoarte privind transportarea organizată, cu autobuze, a alegătorilor la secțiile de votare.
Incidentele survin în condițiile în care autoritățile de la Chișinău au denunțat o campanie masivă de cumpărare a voturilor în primul tur al alegerilor prezidențiale și au avertizat că se va încerca perturbarea procesului de votare și în turul al doilea. O investigație a Ziarului de Gardă din Republica Moldova a arătat că și în turul doi se urmărește cumpărarea de voturi de către Rusia și rețeaua Șor pentru candidatul Socialiștilor, Alexandr Stoainoglo.