Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Pseudo-justiția de la Tiraspol trimite după gratii oamenii care condamnă invazia

Un monument al lui Lenin în fața clădirii Parlamentului din Tiraspol, capitala provinciei separatiste transnistrene a Moldovei, autoproclamata Republică Moldova Pridnestroviană, la 7 iunie 2013.
© EPA/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT   |   Un monument al lui Lenin în fața clădirii Parlamentului din Tiraspol, capitala provinciei separatiste transnistrene a Moldovei, autoproclamata Republică Moldova Pridnestroviană, la 7 iunie 2013.

Daruieste Viata

Așa-numita ”judecătorie a orașului Tiraspol”, pseudo-capitala regiunii separatiste pro-ruse Transnistria, din estul Republicii Moldova, l-a condamnat pe cetățeanul Victor Pleșcanov la trei ani și două luni de privare de libertate, pentru „incitare la extremism”. Acesta este un activist civic, în vârstă de 58 de ani, care, în ultimii ani, a avut permanent o poziție critică fată de abuzurile comise în regiunea transnistreană. Odată cu invazia trupelor ruse în Ucraina, declanșată pe 24 februarie 2022, el a criticat abuzurile comise de armata rusă, precum și dislocarea acesteia în regiunea transnistreană. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova monitorizează atent situația din Transnistria, în contextul mobilizării rezerviștilor, decretată de Federația Rusă -  a anunțat șeful SIS, Alexandru Musteață. Referitor la un posibil flux de transnistreni care ar putea încerca să scape de mobilizare fugind pe teritoriul controlat de Chișinău, el a precizat că „nu există niciun impediment ca oamenii să treacă de partea dreaptă a Nistrului. (Pe) cei care sunt acolo, Chișinăul îi consideră cetățeni ai Republicii Moldova. Și atunci e greu să pui anumite filtre și să zici că acesta e bun și acesta e rău.”

Cel mai mare teritoriu din lume

Anterior, președinta Republicii Moldova, pro-occidentala Maia Sandu, a avertizat că autoritățile de la Chișinău le-ar putea retrage cetăţenia celor care merg să lupte de partea Rusiei în Ucraina vecină, după ce au fost chemați la arme fiindcă deţin şi cetăţenia rusă. În Transnistria trăiesc în jur de 200.000 de persoane cu dublă cetăţenie, a Republicii Moldova şi a Federației Ruse, și, potrivit șefei statului, există riscul ca unele să fie încorporate de către ruși. Ea a adăugat că ia în calcul și înăsprirea pedepselor pentru cetăţenii moldoveni fără paşapoarte ruseşti care se află în rândurile forţelor armate ale agresorului pe frontul din Ucraina. Președinta Sandu mai spune că au loc consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetăţeni moldoveni să fie chemaţi la arme în virtutea mobilizării decretate de omologul său rus, Vladimir Putin. Transnistria a ieșit, de facto, de sub controlul autorităților centrale în 1992, după un conflict armat soldat cu sute de morți și tranșat odată cu intervenția trupelor Moscovei de partea rebelilor. Condusă, pe atunci, de președintele Boris Elțîn, Rusia s-a angajat încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, să-și retragă trupele și arsenalele de acolo, ceea ce nu s-a întâmplat nici până azi. În mediile avizate, circulă butada potrivit căreia Transnistria e cel mai mare teritoriu din lume, fiindcă rușii se retrag de 23 de ani și încă n-au terminat.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023