Știri

Președintele Ucrainei a discutat în premieră cu omologul chinez despre soluționarea conflictului cu Rusia

O fotografie plină pusă la dispoziție de Serviciul de presă al președinției Ucrainei îl arată pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbind la telefon cu președintele chinez, Kiev, Ucraina, 26 aprilie 2023. Volodimir Zelenski a avut o conversație cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping despre relațiile bilaterale, a declarat biroul prezidențial. O atenție deosebită a fost acordată modalităților de posibilă cooperare pentru stabilirea păcii în Ucraina.
© EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   O fotografie plină pusă la dispoziție de Serviciul de presă al președinției Ucrainei îl arată pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbind la telefon cu președintele chinez, Kiev, Ucraina, 26 aprilie 2023. Volodimir Zelenski a avut o conversație cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping despre relațiile bilaterale, a declarat biroul prezidențial. O atenție deosebită a fost acordată modalităților de posibilă cooperare pentru stabilirea păcii în Ucraina.

China a decis să trimită un emisar special în Ucraina în căutarea unei reglementări politice a conflictului cu Rusia, după ce președinții chinez și ucrainean au avut azi prima lor conversație de la începutul invaziei ruse. Potrivit presei oficiale de la Beijing, președintele Xi Jinping i-ar fi spus omologului său ucrainean că China a fost întotdeauna de partea păcii și a dialogului. El a mai spus că respectul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială stă la baza relațiilor dintre China și Ucraina. Volodimir Zelenski a afirmat la rândul său, într-un comunicat, că a discutat aproape o oră cu președintele chinez despre toate problemele de actualitate din relațiile bilaterale, iar o atenție deosebită a fost acordată modalităților de cooperare pentru stabilirea unei păci juste și durabile în Ucraina. ”Nu poate exista pace cu prețul compromisurilor teritoriale”, a insistat Zelenski. Președintele ucrainean a anunțat și numirea unui ambasador la Beijing, pe un post rămas vacant de peste doi ani.

Moscova reacționează cu acuzații la adresa Ucrainei

Emisarul de pace chinez Li Hui, fost ambasador la Moscova timp de 10 ani și în prezent responsabilul guvernului în probleme eurasiatice ar urma să viziteze și alte țări pentru consultări amănunțite despre regelmentarea conflictului. Rusia a reacționat după convorbirea la vârf chinezo-ucraineană prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe care a spus că Moscova ia act de voința Chinei de a înlesni negocierile cu Ucraina. Maria Zaharova a acuzat însă autoritățile ucrainene și pe susținătorii lor occidentali că subminează inițiativele de pace și refuză dialogul cu Rusia. Casa Albă a salutat discuția chinezo-ucraineană. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby le-a declarat ziariștilor că este un lucru bun, dar că pentru moment nu se poate spune dacă va duce la un plan de pace serios.

Putin ar fi totuși dispus să discute cu Kievul

Președintele Franței și șefa Comisiei Europene care au vizitat recent Beijingul au cerut Chinei să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a o convinge să pună capăt războiului din Ucraina. China care se prezintă ca o mediatoare a păcii a refuzat să condamne invazia rusă și și-a consolidat cooperarea cu Rusia în ultimul an. Președintele chinez a vorbit între timp de cinci ori cu Vladmir Putin, pe care l-a și vizitat la Moscova și a promis că va discuta la momentul potrivit și cu Volodimir Zelenski, dar partea chineză a precizat azi că inițiativa convorbirii telefonice cu președintele ucrainean a aparținut Kievului. Analiști americani cred că liderul chinez nu vrea să piardă capital politic printr-un efort de pace ratat și de aceea acceptarea dialogului cu Zelenski ar putea însemna că Putin i-a indicat lui Xi că este dispus să vorbească cu Kievul. Statele Unite atrag însă atenția că orice inițiativă de pace nu va fi viabilă sau credibilă dacă ucrainenii și președintele Zelenski, personal, nu sunt implicați în ea și nu o susțin.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind un livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023