Știri

Rușii acuză, din nou, Ucraina că „subminează inițiativele de pace”

Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin toastează la o recepție la Kremlin, Moscova, Rusia, 21 martie 2023.
© EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT   |   Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin toastează la o recepție la Kremlin, Moscova, Rusia, 21 martie 2023.

Rusia a acuzat, miercuri, Ucraina invadată de trupele sale că „subminează inițiativele de pace”, prin refuzul dialogului cu Moscova. După prima conversație telefonică de la începutul conflictului dintre președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și omologul său comunist chinez Xi Jinping, aliat al Kremlinului, ministerul rus de Externe susține, într-un comunicat citat de media internaționale, că „autoritățile ucrainene și susținătorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a submina inițiativele de pace”. Moscova a mai spus că „ia notă” de disponibilitatea Chinei de a „depune eforturi pentru a stabili un proces de negocieri” între Rusia și Ucraina și a criticat Kievul pentru „respingerea oricărei inițiative care vizează o soluționare politică și diplomatică a crizei”. Oficial, China pretinde că este neutră în conflict, dar președintele Xi nu a condamnat niciodată invazia rusă, declanșată pe 24 februarie 2022, și și-a manifestat sprijinul pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

De partea greșită

Încă din iunie 2022, Statele Unite i-au cerut Chinei să nu mai sprijine invazia rusă din Ucraina, pentru a evita să se plaseze „de partea greșită a istoriei”. „La mai bine de trei luni de la invazia brutală, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în organizațiile internaționale, sustrăgându-se de la responsabilitățile care-i revin ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, și încă neagă existența atrocităților comise de Rusia în Ucraina, sugerând, în schimb, că acestea ar fi niște înscenări” - a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. El a avertizat că țările care se aliniază de partea președintelui rus, Vladimir Putin, se vor plasa, în mod inevitabil, de partea greșită a istoriei. Este timpul ca liderii lumii să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a președintelui Putin și să fie alături de poporul ucrainean – conchidea diplomația americană. În februarie anul trecut, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au încheiat, la Beijing, un parteneriat pe care l-au numit nelimitat.  Cândva concurente pentru supremație în lumea dictaturilor comuniste postbelice, Moscova și Beijingul, care împart 4.250 de kilometri de graniță, și-au normalizat relațiile la sfârșitul anilor 1980. 

 

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind un livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023