Președinta Republicii Moldova, pro-occidentala Maia Sandu, a acuzat, luni, ceea ce a numit eșecul total al organismelor abilitate în lupta împotriva corupției mari și, mai ales, a corupției politice.
Vrea schimbări la Procuratură
Realeasă, acum o săptămână, pentru un nou mandat la șefia statului, Sandu, citată de media de la Chișinău, a cerut modificări în legislație, înființarea unei structuri responsabile de examinarea cazurilor de corupție politică și schimbări la șefia Procuraturii Anticorupție.
După ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta a amintit că fenomenul corupției politice a luat amploare la recentele alegeri prezidențiale și la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
„Această grupare criminală se ocupă de corupție politică de cel puțin de zece ani. Vedem diferite forme de corupție politică, începând de la finanțarea ilegală a partidelor, finanțarea ilegală a campaniilor electorale și, în ultimii ani, am văzut și încercări de cumpărare de voturi. Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri, la referendum, nu a afectat doar un partid politic, doar un candidat” - a spus Maia Sandu.
15 milioane de dolari pentru 130 de mii de voturi
Rusia a transferat, (numai) în luna septembrie 2024, 15 milioane de dolari pentru coruperea electorală a 130 de mii de cetățeni din Republica Moldova – scria, pe 3 octombrie, Veridica.md.
Beneficiarii transferurilor de bani ar fi urmat să voteze pe 20 octombrie împotriva preşedintei Sandu şi a aderării republicii la Uniunea Europeană - au anunţat, într-o conferinţă de presă la Chişinău, poliţia şi procuratura.
Persoanele afiliate organizaţiei criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Şor au fost instruite să racoleze participanţi pentru scrutin, în schimbul unor sume de bani.
La sfârșitul lunii trecute, o investigație jurnalistică releva că Șor își crease o întreagă rețea pentru a frauda alegerile prezidențiale și referendumul pro-Europa.