Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, cu lideri din state membre UE, NATO și G7, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO, a anunțat Administrația prezidențială.
În cadrul discuției cu ceilalți lideri, Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale și infrastructura critică de aprovizionare, afectând și transportul pe Dunăre. În acelaşi timp, președintele a afirmat că țara noastră va continua să își mențină, în mod solidar, atât timp cât va fi necesar, sprijinul pentru Ucraina, pe toate palierele relevante, inclusiv tranzitul de cereale.
Evocând și recenta întâlnire de la New York, din marja Adunări Generale a ONU, la care a participat alături de președintele Ucrainei, președinta Comisiei Europene și vicepremierul Bulgariei, președintele României a prezentat măsurile concrete luate de țara noastră pentru îmbunătățirea condițiilor logistice de tranzit, ceea ce a condus la facilitarea tranzitului a peste 27 de milioane de tone de cereale de la începutul războiului, urmând ca obiectivul dublării capacității de tranzit la 4 milioane de tone de grâne lunar să fie atins până la finalul anului.
Președintele SUA și ceilalţi lideri participanți au exprimat apreciere deosebită și susținere pentru eforturile depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, inclusiv, printre altele, pentru demersul de antrenare în România noastră a piloților ucraineni de avioane F-16. De asemenea, Joe Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe Flancul Estic, evocând inclusiv recenta desfășurare în țara noastră de avioane de luptă americane F-16 suplimentare.