În urma unei întâlniri între înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Ucrainei, Republicii Moldova şi României, ce a avut loc la Constanţa, pe tema transportului cerealelor din Ucraina, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat trei decizii luate pentru creşterea nivelului de tranzit al cerealele ucrainene prin România.
Potrivit acestora, navigabilitatea pe canalul Sulina va fi asigurată non stop, prin implementarea unui proiect european ce va fi finalizat în această toamnă, iar numărul de piloţi a fost suplimentat cu încă 10, proveniţi din rândurile Ministerului Apărării Naţionale. În plus, în portul Constanţa vor fi luate câteva decizii pentru ca transbordarea cerealelor să poată fi făcută direct de pe un vapor pe altul.
Aceste măsuri, împreună cu altele similare, ce vor fi discutate în cadrul unor întâlniri ulterioare, vor duce la creşterea volumului de cereale ucrainene care tranzitează ţara noastră, de la 2,5 milioane de tone lunar, în prezent, la 4 milioane de tone, a mai spus Grindeanu, care a reafirmat sprijinul Guvernului României pentru Ucraina, condamnând agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
În acelaşi timp, însă, într-o luare de poziţie oficială, guvernul României regretă că nu a fost identificată o soluţie în plan european privind prelungirea restricţiilor pentru importul cerealelor ucrainene, şi că aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023. Potrivit Executivului, în funcţie de Planul de Acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.