George Simion a pierdut procesul cu demnitarul moldovean care l-a acuzat de legături cu serviciile secrete ruse

George Simion a pierdut procesul cu demnitarul moldovean care l-a acuzat de legături cu serviciile secrete ruse
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Liderul partidului ultranaţionalist AUR, George Simion, participă la o conferință de presă după înscrierea în cursa prezidențială din 2025, la Biroul Electoral Central din București, România, 14 martie 2025.

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru, anunţă că a câștigat procesul pe care i l-a intentat George Simion în ţara vecină, în urmă cu aproape trei ani, după ce, în cadrul unui interviu, fostul demnitar a dezvăluit că Simion a fost declarat persona non grata la Chişinău, după ce autorităţile au strâns probe potrivit cărora desfășura activități ilegale și de subminare a statului moldovean. Instanța a decis că afirmațiile lui Șalaru sunt adevărate, scrie şi Veridica.md.

„Atunci, am spus că SIS informase autoritățile moldovene că George Simion a avut la Cernăuți întâlniri și cu agenți ai Moscovei. Afirmațiile mele au fost confirmate și de adjunctul SBU de la acea vreme, de consilierul lui Zelenski, Podoleac, dar și de către fostul premier, Vlad Filat, care a avut acces nemijlocit la dosarul realizat de autorități. George Simion a negat și m-a acționat în instanță. Azi am câștigat!", a scris Şalaru pe Facebook, care a deţinut funcţia de şef al apărării R. Moldova în perioada 2015 - 2016.

Candidatul la preşedinţie, interzis în două state vecine

În martie 2023, Anatol Şalaru declara într-un interviu acordat publicației În Linie Dreaptă, că, în urmă cu 12 ani, adică în 2011, președintele AUR, George Simion, s-a întâlnit la Cernăuți cu un rezident al FSB - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei: „Era perceput ca un unionist din România, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce. Cum poate să fie expulzat cineva care este unionist, prieten cu Republica Moldova? Atunci eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS, și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze. El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România. Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au stabilit că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Mi-a zis că la noi în Moldova George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat."

Simion are interdicţie de a intra şi în Ucraina, din cauza „activităților sale antiucrainene sistematice”. Într-un răspuns oficial transmis de executivul de la Kiev premierului României, Marcel Ciolacu, autorităţile ucrainene spun că acţiunile liderului AUR „sunt contrare intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia”. „Declarațiile lui George Simion vizează discreditarea Ucrainei pe scena internațională și promovarea ideologiei unioniste care neagă legitimitatea frontierei de stat a Ucrainei. În plus, el răspândește narațiuni despre presupuse încălcări ale drepturilor minorității românești din țara noastră”, se mai spune în document.

„Simion, fals unionist"

„Pentru mine, George Simion rămâne același trădător: lupul îmbrăcat în haine de oaie, care, sub un fals unionism, a încercat să creeze instabilitate în Republica Moldova. I-a păcălit pe mulți. Chiar și pe mine, la un moment dat. Dar, întotdeauna, adevărul iese la iveală. Acțiunile lui, modul în care le-a desfășurat și, nu în ultimul rând, declarațiile împotriva Maiei Sandu din campania de acum 4 ani, când îndemna moldovenii să voteze împotriva acesteia, mi-au arătat că Simion nu dorește cu adevărat binele Moldovei.

Astăzi se încheie un proces intentat chiar de Simion împotriva mea, dar întrebările la care trebuie să răspundă acesta rămân: de ce ați acționat așa împotriva Moldovei, domnule deputat? Cine v-a folosit și în ce scop? Cu cine ați bătut palma?", şi-a încheiat Anatol Şalaru postarea.

Liderul AUR, favorit în sondaje

Un sondaj realizat în perioada 2-7 aprilie, îl arată pe preşedintele AUR pe primul loc în intenţiile de vot ale alegătorilor, cu un procent dublu față de ocupantul locului secund. Astfel, Simion ar obține 40,8% din voturi, în timp ce pe locul doi se află Victor Ponta cu 20,4%. Nicușor Dan ar fi votat de 16,9% dintre români, iar Crin Antonescu de 14,5%. Pe locul cinci se află Elena Lasconi cu doar 4,1% din opțiunile electoratului.

Potrivit analizelor sociologice, votanții lui Călin Georgescu, fostul candidat pro-rus cu discurs legionar, au făcut în majoritate tranziția spre George Simion și, într-o măsură mai mică, spre Victor Ponta, plasându-l pe candidatul suveranist în vârful clasamentului.

Timp citire: 3 min