SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est

SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est
© EPA-EFE/STAS KOZLIUK   |   Salvatorii îi ajută pe localnici să ajungă acasă în satul Afanasiivka, regiunea Mykolaiv, Ucraina, 12 iunie 2023, după prăbușirea barajului Nova Kakhovka.

Cerealele ucrainene amenință economiile europene, iar laboratoarele biologice ale Kievului pot provoca pandemii, potrivit unor dezinformări notate de SCIENCE+ și Free Press Eastern Europe, alături de partenerii lor. MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA au selectat și materiale legate de campaniile contra refugiaților în regiune, dar și despre propaganda de război a Rusiei.

Nesiguranța alimentară

Personaje pro Rusia îi acuză pe ucraineni că sunt „nerecunoscători”

Personaje pro Rusia din Slovacia, asociate în primul rând cu proaspăt alesul partid de guvernământ SMER-SSD, condus de Robert Fico, îi cataloghează pe ucraineni drept „nerecunoscători”. Mesajul apare pe fondul unei dispute cu privire la exporturile de cereale ucrainene către UE și are ca intenție erodarea sprijinului pentru Ucraina și promovarea perspectivelor pro-ruse. Potrivit Infosecurity, acest discurs, alături de alte mesaje anti-ucrainene, au ca scop subminarea susținerii publice pentru ajutorul acordat de Slovacia Ucrainei, ascunzându-și intențiile sub pretextul că protejează cetățenii slovaci și denaturând conceptul de suveranitate a statului. De remarcat că cerealele ucrainene au mai fost vizate anterior de campanii de dezinformare, inclusiv de afirmații fără temei despre „toxicitatea” lor, propagate de personaje pro-ruse.

Îngrijorări legate de sănătate

Dezinformări despre biolaboratoare și despre barajul Nova Kakhovka

Rusia susține de ani de zile că în Ucraina funcționează laboratoare biologice și a afirmat că acțiunile sale militare au avut ca scop eliminarea acestor laboratoare. Discursurile false, dezmințite de nenumărate ori, au reapărut în urma distrugerii barajului Nova Kakhovka. Revenirea în atenție a mesajului face parte din campania de propagandă a Rusiei, menită să inducă ideea că Ucraina a fost responsabilă pentru distrugerea barajului, sub o presupusă coordonare occidentală. O poveste spusă de Veridica, produsă împreună cu Science+, verifică legătura propagandistică dintre armele biologice și dezastrul ecologic al barajului Nova Kakhovka din Ucraina. De asemenea, iată o versiune cehă a investigației transfrontaliere, susținută de Science+, cu privire la consecințele catastrofei ecologice, publicată de HlidaciPes,

Mesaje anti-refugiați

Nu, nimeni nu deportează ucrainenii la război

Dezinformarea care spune că Polonia și Irlanda iau în considerare deportarea refugiaților ucraineni pentru realizarea serviciului militar, datorită eșecului contraofensivei armatei ucrainene, a ajuns și în Cehia, potrivit AFP și Manipulátoři. Am vorbit despre acest subiect într-o ediție anterioară, subliniind faptul că alte țări nu au autoritatea să extrădeze refugiați obligându-i la serviciul militar.

Polonia nu plătește pensiile ucrainenilor

În perioada de dinaintea alegerilor parlamentare din Polonia, un politician a făcut o afirmație eronată, care sugera că ucrainenii ar putea lucra în Polonia pentru o zi, ar putea să își declare rezidența în țară și să primească de mai multe ori pensia minimă. Conform celor de la Demagog și Konkret24, această declarație descrie situația într-un mod mult prea simplificat, deoarece, deși ucrainenii au dreptul la pensie după o zi de muncă, după împlinirea vârstei de pensionare în Polonia, avantajul efectiv este semnificativ mai mic decât pensia minimă. În plus, nu este suficientă doar declararea rezidenței în Polonia pentru a primi această compensație; rezidența efectivă este verificată de ZUS, iar verificarea include și informații de la poliția de frontieră.

O privire mai atentă la discursul anti-Ucraina din Polonia

Doi dintre partenerii noștri, Lakmusz și Demagog, au discutat despre dezinformarea din timpul campaniei electorale care îi vizează pe refugiați. Esther Neuberger a discutat cu redactorul șef de la Demagog, Paweł Terpiłowski, despre eforturile entității media de a combate știrile false pe platforme precum Facebook. Totodată, conversația a intrat în profunzimea retoricii extremei drepte poloneze, ghidată de propaganda rusă și de mesaje legate de război.

Propagandă de război

Ucraina nu sponsorizează războiul împotriva Israelului

Multe articole de pe rețelele de socializare susțin că soldații Hamas sunt înarmați cu arme ucrainene și fac referire la presupuse dovezi dintr-un articol necunoscut, filmări realizate de amatori și materiale ale Bellingcat și BBC. Însă aceste referințe sunt false, pentru că nu există niciun articol cu titlul respectiv sau similar online, iar filmările nu certifică acuzațiile. În plus, nici BBC și nici echipa Bellingcat nu au făcut asemenea declarații. După cum au arătat DemagogKonkret24Fakehunter și Manipulátoři (12), răspândirea acestui mesaj de către conturile pro-ruse indică faptul că este posibil să fie un efort coordonat de dezinformare, menit să denigreze Ucraina în beneficiul Kremlinului.

Runda Bonus

În ultimele trei luni, datorită sprijinului acordat de Science+, partenerii noștri au publicat câteva proiecte jurnalistice exclusive excelente, care analizează cele mai importante discursuri de dezinformare pe tema războiului din Ucraina. Iată câteva aspecte interesante, pe care le recomandăm:

  • Campania colegilor de la Defapt, în România, s-a concentrat pe dezinformarea despre calitatea cerealelor din Ucrainași pe verificarea faptelor din miturile anti-ucrainene răspândite printre fermierii români;
  • Hu24 a scris despre influența mesajelor istorice promovate de Rusia în Ungaria (12);
  • Telex s-a ocupat de dezinformarea care alimentează uzura de război;
  • Proiectul celor de la Gazeta Wyborca despre cancerul la sâna abordat mituri legate de sănătate, cu unele legături cu mesajul anti-migrație care vizează refugiatele din Ucraina.
Alte opinii
Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok

Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok

Analiștii ucraineni observă că România rămâne pro-europeană, dar încă există riscul ca un posibil președinte Georgescu să transforme țara într-un stat asemănător Ungariei lui Orban.

Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația

Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația

Un protest al extremei dreapte, la Sofia, față de o piesă de teatru din secolul al XIX-lea, regizată de John Malkovich, a adus în atenție dezinformarea și propaganda care vizează cultura și educația în Bulgaria.

Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?

Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?

Refugiații ucraineni au fost în general bine primiți în Letonia, dar există și reacții ostile la adresa lor. Experții spun că e nevoie de un program de integrare a refugiaților pe termen lung.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Cum s-au văzut în Ucraina alegerile din România: Georgescu, un putinist brun
Cum s-au văzut în Ucraina alegerile din România: Georgescu, un putinist brun

Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor a produs un adevărat șoc la Kiev, unde e văzut drept un „putinist brun”. Analiștii ucraineni cred însă că Georgescu va fi înfrânt în turul doi.

Ihor Lubianov
27 nov. 2024
În politica estonă a început bătălia pentru Narva
În politica estonă a început bătălia pentru Narva

Deși Rusia e o amenințare pentru Estonia, rusofonii de aici au optat la alegerile legislative pentru politicieni pro-ruși. Aceștia vor acum să câștige, la locale, principalul oraș rusofon, Narva.

Călin Georgescu: premier „de rezervă”, admirator al legionarilor, ostil NATO și UE
Călin Georgescu: premier „de rezervă”, admirator al legionarilor, ostil NATO și UE

Georgescu a fost considerat, cândva, un tehnocrat cu o solidă carieră internațională. După încheierea acesteia, a adoptat un discurs pro-rus și anti-occidental și și-a exprimat admirația pentru Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.

Cezar Manu
25 nov. 2024
Veridica.md: Basarabia profundă: Ultimul „haiduc al morții” sau cea din urmă redută a „Armatei Negre”
Veridica.md: Basarabia profundă: Ultimul „haiduc al morții” sau cea din urmă redută a „Armatei Negre”

În vara anului 1975, satul Sinești, raionul Ungheni, a fost cutremurat de o veste neobișnuită. O duzină de milițieni cu câini au fost mobilizați într-o operațiune de reținere a unui bărbat, Simion Mărgărint, de 60 de ani, care s-a ascuns într-o groapă săpată în curtea consătencei lor, Elizaveta Vârtosu, scrie Veridica.md

Veridica.md
23 nov. 2024
Cum a ajuns Polonia principala țintă a campaniei de sabotaj a Rusiei?
Cum a ajuns Polonia principala țintă a campaniei de sabotaj a Rusiei?

Pe fondul războiului din Ucraina, Rusia își intensifică atacurile hibride împotriva țărilor NATO. Aflată în prima linie a acestei campanii rusești, Polonia se confruntă cu un număr tot mai mare de sabotaje.

Michal Kukawski
20 nov. 2024
Trump la Casa Albă: ce ar putea însemna asta pentru zona lărgită a Orientului Mijlociu
Trump la Casa Albă: ce ar putea însemna asta pentru zona lărgită a Orientului Mijlociu

Numele vehiculate pentru viitoarea administrație Trump sugerează că Orientul Mijlociu lărgit va rămâne în atenția Washingtonului. O atenție care nu e pe placul Iranului și Turciei.