Știri

Fermierii români solicită prelungirea interdicţiei la importul de cereale ucrainene

O combină este văzută pe câmp în timpul recoltării grâului, lângă orașul Shabla, Bulgaria, 10 iulie 2023.
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   O combină este văzută pe câmp în timpul recoltării grâului, lângă orașul Shabla, Bulgaria, 10 iulie 2023.

Fermierii români solicită prelungirea interdicţiei pentru importul cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene și după data de 15 septembrie 2023, pentru evitarea şi limitarea pierderilor și slăbirii poziţiei României de exportator pe piaţa cerealelor, printr-o scrisoare deschisă a Clubului Fermierilor Români adresată premierului României.

În scrisoare, reprezentanţii Clubului Fermierilor Români solicită implementarea unor propuneri care să contribuie la revitalizarea sectorului şi creşterea competitivităţii fermelor româneşti. Prima propunere face referire la „asumarea de către Guvernul României a deciziei de prelungire unilaterală a interdicţiei de import al cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene pe întreaga durată a războiului, precum şi realizarea unor măsuri care să vizeze respectarea condiţiilor de tranzit, prin susţinerea unor controale riguroase”.

Totodată, fermierii solicită susţinerea alocării din bugetul european a unor despăgubiri de cel puţin 30 de euro/tonă a producătorilor români pentru compensarea creşterii tarifelor de transport, din cauza impactului importurilor şi presiunii tranzitului de cereale ucrainene pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, fermierii propun susţinerea demersurilor politico-diplomatice pentru alocarea unui buget european în vederea dezvoltării infrastructurii portuare şi rutiere în România, pe fondul continuării tranzitului cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene.

Potrivit sursei citate, România a pierdut peste 3 miliarde euro doar în cazul valorificării cerealelor anului agricol 2022, la care se adaugă pierderile preliminar estimate de peste 1,3 miliarde euro asociate, până în prezent, anului 2023. În contextul creşterii cu doar 10% a producţiei de grâu faţă de anul precedent se estimează că cifra de afaceri a antreprenorilor agricoli va scădea cu aproximativ 30%, punând astfel în pericol finanţările necesare pentru supravieţuirea acestui sector vital al economiei, mai spun fermierii.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023