PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski nu mai este sprijinit în Occident și în România

Președintele României Klaus Iohannis și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky fac schimb de documente în urma semnării unui tratat bilateral între țările lor după întâlnirea lor de la Palatul Cotroceni, din București, România, 10 octombrie 2023.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Președintele României Klaus Iohannis și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky fac schimb de documente în urma semnării unui tratat bilateral între țările lor după întâlnirea lor de la Palatul Cotroceni, din București, România, 10 octombrie 2023.

Daruieste Viata

Președintele Ucrainei nu mai este sprijinit în Occident, potrivit propagandei pro-Kremlin, care îl numește pe Zelenski „un cerșetor internațional” și analizează vizita acestuia la București.   

Propagandă: Occidentul s-a săturat de Volodimir Zelenski și de Ucraina

ȘTIRE: Șeful MAE al Rusiei Serghei Lavrov a declarat că toți s-au săturat de Zelenski. […] Președintele Ucrainei începe să nu mai fie suportat în Occident, potrivit emisiunii jurnalistului Pavel Zarubin „Moscova. Kremlin. Putin” a postului Rusia 1. „Este clar că s-au săturat toți de el”, a spus râzând șeful diplomației rusești. El a citat-o pe Diana Șoșoacă, senator din România, care a solicitat interzicerea intrării lui Zelenski în țară, potrivit agenției naționale de presă din Rusia RIA Novosti.

Diana Șoșoacă a început să fie criticată la București, fiind acuzată că ar acționa în interesul Moscovei. Poziția ei, însă, a fost susținută de unioniștii din partidul AUR, care au afirmat că ticălosul de Zelenski nu are ce căuta în Parlamentul de la București. Mulți deputați independenți o susțin pe Șoșoacă, scrie EurAsia Daily, subliniind că liderul de la Kiev este un nazist. Toți liderii occidentali au început să-l evite pe acest „cerșetor internațional”, scrie RIAMO.RU, citând-o pe Diana Șoșoacă.

NARAȚIUNE: Volodimir Zelenski nu mai este sprijinit în Occident și în România.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni false este de a manipula opinia publică din spațiul post-sovietic și a descuraja rezistența ucraineană în război.

CONTEXT: În timpul vizitei oficiale la București, Volodimir Zelenski a fost întâmpinat, de la distanță, de senatoarea Diana Șoșoacă, care a apărut cu o hartă care înfățișa „România Mare” și i-a cerut liderului ucrainean să dea înapoi teritoriile românești. Presa guvernamentală rusă îl citează pe ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care a apreciat declarațiile senatoarei ca fiind semnalul oboselii Occidentului de președintele ucrainean. Lavrov a spus că toți s-au săturat de Zelenski, iar propaganda pro-Kremlin a prezentat declarațiile senatoarei ca fiind o opinie dominantă în mediul politic românesc și un curent de gândire tot mai puternic în statele din Occident. Președintele Ucrainei este numit un cerșetor, care nu mai este sprijinit de nimeni, inclusiv în România.

Realitate: Sprijinul Occidentului pentru Ucraina continuă să fie mare, dar presa rusă citează politicieni extremiști din UE pentru a manipula opinia publică 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, declarațiile Dianei Șoșoacă nu reprezintă punctul de vedere al societății românești sau al liderilor politici din Occident, chiar dacă senatoarea este prezentată din ce în ce mai des în presa guvernamentală rusă ca un nou lider de opinie în România. În aprilie presa rusă scria că discursurile senatoarei sunt foarte curajoase și juste pentru că arată prin dovezi concrete că Ucraina este un stat terorist. Presa rusă a mai scris că Diana Șoșoacă se opune politicii pro-occidentale a Bucureștiului care ajută „regimul de la Kiev”. Publicația EurAsia Daily a numit-o pe Diana Șoșoacă o luptătoare devotată anti-NATO care spune lucrurilor pe nume.

Lavrov a tras concluzia că președintele Ucrainei nu mai este suportat de nimeni în Occident doar în baza declarațiilor extremiste și a comportamentului senatoarei. Presa rusă scrie că nu este adevărat că aceasta face jocul Rusiei pentru că este susținută de diverși senatori independenți și de partidul AUR, fără să amintească însă că aceste forțe politice sunt în minoritate.

De fapt, vizita lui Zelenski la București nu a arătat marginalizarea acestuia, ci sprijinul pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia. Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de Parteneriat Strategic, iar Bucureștiul a asigurat Kievul că va sprijini eforturile sale defensive cât va fi necesar. Nu poate fi, așadar, vorba de evitarea dialogului cu Kievul la București sau despre refuzul de a mai sprijini Ucraina în război.

În același timp, este falsă generalizarea făcută de Lavrov și de presa rusă, bazată doar pe declarațiile Dianei Șoșoacă privind schimbarea poziției Occidentului față de Ucraina. NATO a asigurat Kievul că va sprijini Ucraina cât va fi nevoie, iar președintele SUA Joe Biden a promis continuarea sprijinului pentru Ucraina, chiar dacă finanțarea militară pentru Kiev nu a fost inclusă în acordul bugetar dintre democrați și republicani. De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Fondul Internațional pentru Ucraina – un grup de țări din care fac parte Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Danemarca și Suedia – va anunța în curând un pachet de circa 122 de milioane de dolari pentru a sprijini forțele armate ucrainene.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false lansate de senatoarea Diana Șoșoacă în spațiul informațional românesc. În iunie a.c. presa rusă scria că românii au înțeles că nu trebuie să sprijine Ucraina. În aprilie, Diana Șoșoacă a declarat că viitorul stat polono-ucrainean va dezmembra România. În martie senatorul a depus în Parlament o lege care prevede anexarea unor teritorii aparținând Ucrainei. La începutul acestui an Diana Șoșoacă a spus că forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  15/10/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RIAMO.RU, EURASIA DAILY, NEWS.RU, DZEN.RU, GAZETA.RU, TSARGRAD.TV, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Volodimir Zelenski nu mai este sprijinit în Occident și în România
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023