Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul pentru a lansa masacrarea civililor

O fotografie pusă la dispoziție de serviciul de presă prezidențial ucrainean îl arată pe președintele Volodimir Zelenski pozând pentru un selfie cu militari în timp ce vizitează orașul recucerit Herson, Ucraina, 14 noiembrie 2022.
©EPA-EFE/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT  |   O fotografie pusă la dispoziție de serviciul de presă prezidențial ucrainean îl arată pe președintele Volodimir Zelenski pozând pentru un selfie cu militari în timp ce vizitează orașul recucerit Herson, Ucraina, 14 noiembrie 2022.
Cursuri gratuite

După vizita președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski la Herson va fi lansat un adevărat masacru împotriva civililor, de aceea locuitorii sunt rugați să nu viziteze centrul orașului, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei guvernamentale ruse. În realitate, atât armata ucraineană cât și liderii de la Kiev au fost întâmpinați ca niște eliberatori, iar odată cu plecarea rușilor au început să apară informații privind crime de război comise de aceștia.

ȘTIRE: „Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat orașul Herson. Forțele Armate ale Ucrainei se pregătesc să execute prin împușcare civilii din oraș. […] Acest lucru a devenit posibil după ce trupele ruse s-au regrupat pe malul stâng al Niprului.

Ucraina va începe la Herson acțiuni de curățare a civililor, a declarat guvernatorul adjunct al regiunii Herson, Ekaterina Gubariova. Ea a menționat că locuitorii orașului Herson nu trebuie să viziteze centrul din cauza acestui pericol. Anterior, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a precizat că vor avea loc execuții și masacrări ale civililor”.

NARAȚIUNE: Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul pentru a lansa masacrarea civililor.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul pe 14 noiembrie, după ce acest oraș a fost eliberat de armata ucraineană în urma retragerii trupelor rusești pe malul stâng al Niprului.

Zelenski a postat pe canalul său de Telegram diverse informații despre situația din Herson, menționând progresele făcute pentru furnizarea de energie electrică, restabilirea telefoniei mobile ucrainene, acordarea de asistență medicală. Din regiunea vecină, Mikolaev, au fost aduse la Herson 25 de tone de produse alimentare, 3 tone de produse de igienă și o ambulanță. Președintele Ucrainei le-a mulțumit militarilor ucraineni pentru că au reușit să aducă normalitatea în acest oraș din sudul Ucrainei. În Hersonul eliberat nu era nici apă, nici curent electric, nici internet. Rețelele de socializare au fost inundate cu imagini despre modul în care armata ucraineană a fost întâmpinată de cetățeni. Au apărut și informații despre modul în care s-au comportat forțele ruse cu civilii, iar presa internațională a scris cum militarii ruși puteau intra oricând în case, care furau, răpeau sau torturau.

La Herson au fost descoperite gropi cu cadavre ale civililor, dar și adevărate centre de tortură, folosite de armata de ocupație pentru a distruge rezistența locuitorilor, care au protestat de la bun început împotriva ocupației. Așadar, armata ucraineană nu a venit să execute populația, după cum spune propaganda rusă, ci să o salveze de crimele de război ale Rusiei.

Ekaterina Gubariova, prezentată de presa rusă ca un guvernator adjunct al regiunii Herson, nu reprezintă autoritățile ucrainene legitime, ci un organ de ocupație creat de Kremlin și legitimat în legislația rusă internă prin actul de anexare, semnat de Vladimir Putin la 30 septembrie.

Gubariova ar fi interzis locuitorilor Hersonului să viziteze centrul orașului pentru a nu fi executați prin împușcare, fapt confirmat și de MAE al Rusiei.

În realitate, Ekaterina Gubariova nu are nici un control asupra orașului, iar mesajul ei este adresat în special publicului rus intern pentru a demonstra că există o anumită comunicare între autoritățile de ocupație, numite legitime, și locuitori.

Veridica a arătat, într-un dialog cu un militar ucrainean de origine română,  că trupele Kievului sunt văzute de civili ca niște forțe eliberatoare, iar în localitățile de unde au fost alungate trupele ruse viața revine la normal, schimbările fiind resimțite pe parcursul a câtorva săptămâni.

De asemenea, Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei pro-Kremlin, care au avut ca scop să demonstreze că Ucraina masacrează rusofonii din estul și sudul Ucrainei. Presa rusă a scris în iunie că armata ucraineană masacrează rusofonii din Donbass, după ce în mai, potrivit narațiunilor false lansate de Moscova, Kievul a elaborat un plan de organizare a unui genocid al civililor în Harkov. Propaganda rusă a tot încercat să demonstreze opiniei publice că știrile despre masacrele comise de militarii ruși nu sunt adevărate. În aprilie presa rusă a scris că armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru, după ce a relatat că crimele de la Izium sau Bucea au fost niște invenții.

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  14/11/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  SVPRESSA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul pentru a lansa masacrarea civililor
Alte articole
FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

FAKE NEWS: Consumatorii români nu vor mai putea cumpăra energie de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica din cauză că aceasta va fi dată Moldovei

FAKE NEWS: Consumatorii români nu vor mai putea cumpăra energie de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica din cauză că aceasta va fi dată Moldovei

România va rămâne fără energie electrică la iarnă, deoarece guvernul a emis un ordin prin care întreaga producție a celor mai mari furnizori cu capital majoritar românesc va fi dată Moldovei, potrivit unei narațiuni false lansate în contextul crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. În realitate, nu există un asemenea ordin guvernamental, ambii producători având contracte în derulare, care trebuie onorate.

FAKE NEWS: Chișinăul negociază cu Kievul un schimb de teritorii: oferă un depozit militar din Transnistria în locul unei părți a regiunii Odessa

FAKE NEWS: Chișinăul negociază cu Kievul un schimb de teritorii: oferă un depozit militar din Transnistria în locul unei părți a regiunii Odessa

Republica Moldova vrea să îi dea Ucrainei Transnistria în schimbul unei părți a regiunii Odessa, iar Kievul ar putea, în acest fel, să captureze depozitul de muniție pe care Rusia îl are în Transnistria, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate nu s-a pus problema unui astfel de transfer de teritorii, iar în ceea ce privește depozitul, Republica Moldova cere cu insistență, de zeci de ani, ca muniția să fie transferată în Rusia iar militarii care o păzesc, retrași de pe teritoriul său.

Marin Gherman

15 Nov 2022

Actualizat la: 17 Nov 2022 17:04:37
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022