Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru

Ofițeri de poliție investighează lângă trupul unei femei civile, lângă o mașină, în Bucea, oraș recapturat de armata ucraineană, la nord-vest de Kiev, Ucraina, 06 aprilie 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   Ofițeri de poliție investighează lângă trupul unei femei civile, lângă o mașină, în Bucea, oraș recapturat de armata ucraineană, la nord-vest de Kiev, Ucraina, 06 aprilie 2022.

Armata ucraineană aduce în orașul Lisiciansk cadavre și tehnică militară distrusă pentru a înscena un nou masacru, afirmă reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Moscova încearcă să atribuie Ucrainei responsabilitatea pentru crimele de război comise de militarii ruși.  

ȘTIRE: Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că Ucraina pregătește o nouă provocare la Lisiciansk. Potrivit reprezentantului Ministerului Apărării al Federației Ruse, șefului Centrului de Control al Apărării Naționale, general-colonelului Mihail Mizințev, autoritățile ucrainene pregătesc o altă provocare teribilă la Lisiciansk.

Serviciul de spionaj al Forțelor Armate ale Federației Ruse informează că în această localitate este adusă tehnică militară distrusă și cadavre ale militarilor ucraineni, îmbrăcați în civil. Inițiatorii și organizatorii provocării sunt specialiștii din cadrul Centrului de Informare și Operațiuni Psihologice al Forțelor Armate ale Ucrainei.

[…]

Această situație va fi folosită ca un alt pretext pentru a acuza trupele ruse de o „crimă sângeroasă” împotriva cetățenilor pașnici ucraineni. După ce va fi pregătită înscenarea „crimei” comise de militarii ruși, vor fi invitați jurnaliști din presa ucraineană și occidentală, inclusiv  din Statele Unite, Letonia, Marea Britanie și Polonia.

[…]

Acest scenariu, care este cinic, în primul rând față de propriul popor, precum față de militarii ucraineni morți, repetă atrocitățile naziștilor din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, comentează Mihail Mizințev.

NARAȚIUNE: Armata ucraineană va înscena un nou masacru după modelul celor de la Bucea sau Borodianka.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Declarația reprezentantului Ministerului Apărării al Rusiei se înscrie într-o serie de afirmații similare, dezinformări și fake news aruncate pe piață cu scupul de a atribui părții ucrainene responsabilitatea pentru crimele de război comise de forțele ruse. Nu se amintește nimic despre Bucea sau Borodianka, însă se subînțelege că generalul rus are în vedere „înscenarea unui nou masacru” după cazurile din regiunea Kiev. Unele dovezi (imagini luate din satelit, filmări cu dronele) atestă fără echivoc că militarii ruși sunt cei care au masacrat civilii la Bucea, fapt confirmat și de numeroase mărturii documentate de presa internațională, organizații pentru apărarea drepturilor omului și anchetatori în fazele inițiale ale investigațiilor care încă sunt în derulare

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false ale presei ruse, potrivit cărora experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”, iar jandarmii francezi vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea. Pe parcursul lunii aprilie propaganda rusă a distribuit ambele narațiuni false în paralel, cu toate că ele se exclud reciproc: pe de o parte, Occidentul vrea să ascundă crimele comise de Ucraina la Bucea, pe de altă parte, masacrul de la Bucea este o înscenare.

Declarația general-colonelului Mihail Mizințev aprofundează cea dea doua narațiune falsă despre crimele comise pe teritoriul Ucrainei. În realitate, la Lisiciansk, localitate din zona Donbass, nu au fost aduse cadavre sau echipamente distruse.

Șeful Administrației Militare de Stat Luhansk, Serghei Gaidai, a reacționat la acest mesaj de propagandă, spunând că niciun cadavru nu a fost găsit în oraș. El a scris pe Facebook că „ocupanții vor să ascundă prin astfel de informații propriile crime și să dea vina pe Forțele Armate ale Ucrainei”. Gaidai a mai adăugat că militarii ruși deschid focul cu artilerie asupra localității Lisiciansk, ceea ce înseamnă că ar putea fi uciși mulți civili. Apoi, propaganda rusă va da din nou vina pe „propaganda ucraineană” care a înscenat masacrul.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Voennoe Obrazovanie
 • Data publicării:
  28/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  KP.RU, realnoevremya.ru, svpressa.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Armata ucraineană va înscena un nou masacru, cum a făcut la Bucea sau Borodianka
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia arată reținere în războiul din Ucraina, mai ales când atacă obiective civile

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia arată reținere în războiul din Ucraina, mai ales când atacă obiective civile

Rusia arată reținere în războiul său din Ucraina și cel mai recent a făcut-o când a bombardat infrastructură ca răspuns la avarierea podului Kerci, scrie presa rusă, care citează un politician/politolog extremist din Polonia. În realitate, atacul masiv a ucis zeci de civili pe teritoriul Ucrainei, iar rachete au lovit case, parcuri, infrastructură critică și socială, Rusia fiind acuzată de terorism.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Locuitorii regiunii Harkov solicită alipirea la Rusia

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Locuitorii regiunii Harkov solicită alipirea la Rusia

Conducerea regiunii Harkov va sprijini locuitorii care solicită într-un număr destul de mare alipirea la Rusia, potrivit presei guvernamentale ruse. În realitate, peste 85% dintre locuitorii din estul Ucrainei condamnă agresiunea rusă, iar persoanele citate de presa de la Moscova nu reprezintă autoritățile legitime ucrainene.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

Presa din Rusia descrie întâlnirea dintre președintele Vladimir Putin și secretarul general ONU António Guterres drept o victorie importantă pentru Moscova în plan internațional. Potrivit narațiunilor false ale presei pro-Kremlin, Putin l-a convins pe Guterres că naziștii din Ucraina au comis crime de război și că „operațiunea specială militară” a Rusiei respectă principiile ONU.

Marin Gherman

01 May 2022
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023