Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru

Ofițeri de poliție investighează lângă trupul unei femei civile, lângă o mașină, în Bucea, oraș recapturat de armata ucraineană, la nord-vest de Kiev, Ucraina, 06 aprilie 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   Ofițeri de poliție investighează lângă trupul unei femei civile, lângă o mașină, în Bucea, oraș recapturat de armata ucraineană, la nord-vest de Kiev, Ucraina, 06 aprilie 2022.

Armata ucraineană aduce în orașul Lisiciansk cadavre și tehnică militară distrusă pentru a înscena un nou masacru, afirmă reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Moscova încearcă să atribuie Ucrainei responsabilitatea pentru crimele de război comise de militarii ruși.  

ȘTIRE: Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că Ucraina pregătește o nouă provocare la Lisiciansk. Potrivit reprezentantului Ministerului Apărării al Federației Ruse, șefului Centrului de Control al Apărării Naționale, general-colonelului Mihail Mizințev, autoritățile ucrainene pregătesc o altă provocare teribilă la Lisiciansk.

Serviciul de spionaj al Forțelor Armate ale Federației Ruse informează că în această localitate este adusă tehnică militară distrusă și cadavre ale militarilor ucraineni, îmbrăcați în civil. Inițiatorii și organizatorii provocării sunt specialiștii din cadrul Centrului de Informare și Operațiuni Psihologice al Forțelor Armate ale Ucrainei.

[…]

Această situație va fi folosită ca un alt pretext pentru a acuza trupele ruse de o „crimă sângeroasă” împotriva cetățenilor pașnici ucraineni. După ce va fi pregătită înscenarea „crimei” comise de militarii ruși, vor fi invitați jurnaliști din presa ucraineană și occidentală, inclusiv  din Statele Unite, Letonia, Marea Britanie și Polonia.

[…]

Acest scenariu, care este cinic, în primul rând față de propriul popor, precum față de militarii ucraineni morți, repetă atrocitățile naziștilor din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, comentează Mihail Mizințev.

NARAȚIUNE: Armata ucraineană va înscena un nou masacru după modelul celor de la Bucea sau Borodianka.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Declarația reprezentantului Ministerului Apărării al Rusiei se înscrie într-o serie de afirmații similare, dezinformări și fake news aruncate pe piață cu scupul de a atribui părții ucrainene responsabilitatea pentru crimele de război comise de forțele ruse. Nu se amintește nimic despre Bucea sau Borodianka, însă se subînțelege că generalul rus are în vedere „înscenarea unui nou masacru” după cazurile din regiunea Kiev. Unele dovezi (imagini luate din satelit, filmări cu dronele) atestă fără echivoc că militarii ruși sunt cei care au masacrat civilii la Bucea, fapt confirmat și de numeroase mărturii documentate de presa internațională, organizații pentru apărarea drepturilor omului și anchetatori în fazele inițiale ale investigațiilor care încă sunt în derulare

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false ale presei ruse, potrivit cărora experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”, iar jandarmii francezi vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea. Pe parcursul lunii aprilie propaganda rusă a distribuit ambele narațiuni false în paralel, cu toate că ele se exclud reciproc: pe de o parte, Occidentul vrea să ascundă crimele comise de Ucraina la Bucea, pe de altă parte, masacrul de la Bucea este o înscenare.

Declarația general-colonelului Mihail Mizințev aprofundează cea dea doua narațiune falsă despre crimele comise pe teritoriul Ucrainei. În realitate, la Lisiciansk, localitate din zona Donbass, nu au fost aduse cadavre sau echipamente distruse.

Șeful Administrației Militare de Stat Luhansk, Serghei Gaidai, a reacționat la acest mesaj de propagandă, spunând că niciun cadavru nu a fost găsit în oraș. El a scris pe Facebook că „ocupanții vor să ascundă prin astfel de informații propriile crime și să dea vina pe Forțele Armate ale Ucrainei”. Gaidai a mai adăugat că militarii ruși deschid focul cu artilerie asupra localității Lisiciansk, ceea ce înseamnă că ar putea fi uciși mulți civili. Apoi, propaganda rusă va da din nou vina pe „propaganda ucraineană” care a înscenat masacrul.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Voennoe Obrazovanie
 • Data publicării:
  28/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  KP.RU, realnoevremya.ru, svpressa.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Armata ucraineană va înscena un nou masacru, cum a făcut la Bucea sau Borodianka
Alte articole
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

Cazul avionului Ryanair forțat să aterizeze la Minsk, unde un jurnalist aflat la bord a fost arestat, a dat naștere unui val de narațiuni false în Belarus și Rusia. Unele frizează absurdul – Occidentul a fost acuzat că ar fi organizat incidentul ca pe o provocare – în timp ce altele doar caută să modifice, ușor, contextul, pentru a scoate din culpă Minskul, care afirmă, de pildă, că nu a obligat echipajul să aterizeze.

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, reintepretează istoria din perspectiva tezelor kominterniste din vremea URSS-ului și acuză SUA de invazie a Europei până în ziua de azi.

Marin Gherman

01 May 2022
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

Republica Moldova își dorește să facă un schimb de teritorii cu Ucraina, cedând Transnistria în locul sudului Basarabiei și Bucovinei, potrivit unei publicații din Rusia care interpretează în cheie proprie o declarație a unui deputat din majoritatea parlamentară de la Chișinău. Sursa reia și alte narațiuni false cu privire la Republica Moldova și pune problema recunoașterii independenței Transnistriei de către Moscova.

Veridica
Veridica
26 Sep 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU

Populația din Donbass, Zaporojie și Herson are dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, de aceea referendumurile din sudul și estul Ucrainei sunt legitime, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, Rusia a încălcat Declarația principiilor dreptului internațional a ONU, invadând Ucraina, iar referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Sep 2022
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE

Statele Uniunii Europene vor abandona Ucraina în prag de sezon rece de teamă oprii furnizării de gaze din Rusia și de frica amenințărilor de tip nuclear venite de la Moscova, iar pentru a se justifica aceste decizii, în țările UE vor fi orchestrate o serie de proteste cu ajutorul serviciilor secrete.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear și va duce la o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear și va duce la o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic

După ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parțială, presa guvernamentală rusă a lansat o serie de narațiuni false care justifică această decizie. Mobilizarea parțială este prezentată ca un pas spre dezescaladare, o măsură necesară pentru dialogul diplomatic și prevenirea unui dezastru nuclear sau a unui război pe teritoriul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Sep 2022