Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucrainenii sunt sataniști

Oameni poartă torțe și steaguri naționaliste ale partidului politic ultranaționalist de extremă dreapta Svoboda în timpul unui miting al diferitelor partide naționaliste pentru a marca împlinirea a 113 de ani de naștere a lui Stepan Bandera, la Kiev, Ucraina, 1 ianuarie 2022.
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Oameni poartă torțe și steaguri naționaliste ale partidului politic ultranaționalist de extremă dreapta Svoboda în timpul unui miting al diferitelor partide naționaliste pentru a marca împlinirea a 113 de ani de naștere a lui Stepan Bandera, la Kiev, Ucraina, 1 ianuarie 2022.

Militarii ucraineni practică ritualuri sataniste pentru ca forțele întunericului să-i ajute în lupte, scrie agenția rusă de știri Ria Novosti. Narațiunea are scopul să demonizeze adversarul, armata ucraineană.

ȘTIRE: „La sediul comandamentului ucrainean de artilerie din preajma localității Trehizbenka, au fost depistate urme de magie neagră: adepții forțelor de pe lumea cealaltă au încercat să-și „sfințească” armele și au lăsat însemne de sânge, transmite corespondentul RIA Novosti.

În acel sediu s-a aflat unitatea militară A4472. Pe pereți a fost observată pecetea satanistă, care amintește de filmele hollywoodiene  despre forțele necurate.

„Este un simbol magic, din mai multe linii care se intersectează. Este greu să spui ce simbolizează acesta, aici poate fi întrevăzut simbolul anarhic inversat, o parte a simbolului SS, runa-Sieg, clar vizibilă în partea stângă a cercului, și litera ebraică Zein, scrisă în germană, care semnifică „sabie” sau „armă”, a spus culturologa Ecaterina Dais pentru RIA Novosti. Este „pecetea magică a forțelor întunericului”, a adăugat ea.

Ea a observat că simbolul constă dintr-o linie neîntreruptă, ceea ce, de asemenea, demonstrează caracterul ocult al acestuia. „În ebraica biblică, Zein înseamnă „sabie”, iar verbul „lezein” înseamnă a „înarma”. Probabil că ei au făcut un ritual pentru a-și întări armele sau „au cerut” mai multe arme”, consideră Dais.

Printre instrucțiunile comandamentului, în clădire, a fost găsit un comunicat al luptătorilor ucraineni în care relatau pierderile suferite în Donbass. Pe document au fost depistate urme de sânge, fapt care nu a mai fost observat în alte cazuri”.

NARAȚIUNE: Militarii naziști ucraineni practică ritualuri sataniste pentru a-i ajuta în lupte.

OBIECTIV: Narațiunea are scopul să demonizeze adversarul.

DE E FALSĂ NARAȚIUNEA: Una din principalele narațiuni promovate de Kremlin pentru a justifica invazia în Ucraina este că țara trebuie denazificată; de altfel, încă de când a atacat prima oară Ucraina, în 2014, Rusia a denunțat prezența unor așa-numite elemente fasciste în țara vecină. Această narațiune este susținută și prin știri false care fac trimitere la misticism și ritualuri oculte, pe care le-ar practica militarii ucraineni, cu trimitere la interesul pentru ocultism al unor lideri naziști, în special din SS.

De la începutul războiului din Ucraina, propaganda rusă recurge la diverse povești, în special despre militarii ucraineni din batalionul Azov. Presa rusă scrie că militarii ucraineni care luptă în Mariupol s-ar închina la statuia zeului fulgerului Perun, dar și la alte zeități scandinave (sub influența europenilor de extremă dreaptă), că ar practica diverse ritualuri, de la sabatul vrăjitoarelor, până la tradiții ale militarilor din forțele speciale americane. Televiziunile rusești au mai relatat că în Ucraina ar lupta și un grup de militari americani „mercenarii Satanei”. La începutul invaziei la scară largă din 2022, pe rețelele sociale au apărut clipuri video – demontate ulterior ca falsuri – în care personaje îmbrăcate în uniforme militare și care se prezintă ca luptători ai batalionului Azov ar fi răstignit pe cruce un tânăr. Cea mai cunoscută știre falsă de acest gen a fost cea cu răstignirea unui copil, apărută încă în 2014, când Rusia a pornit războiul în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Afirmații privind legătura dintre forțele ucrainene, extrema dreapta și ocultism au fost făcute recent – și preluate pe larg de canale rusești – și de Lara Logan, jurnalistă și corespondentă de război asociată în ultimii ani cu promovarea unor teorii ale conspirației și informații false, ceea ce a dus la concedirea ei de către mai multe organizații media, inclusiv Fox News, care nu se distanțează tot timpul de astfel de teorii.

Știrile false privind satanismul fac trimitere, indirect, și la modul în care se poziționează Rusia, ca o cetate creștină pravoslavnică aflată sub asediu, o apărătoare a valorilor tradiționale opuse celor pe care Biserica le denunță drept păcate.

Povestea cu ritualurile satanice prezintă, așadar, numeroase asemănări cu alte știri false răspândite în ultimii 8 ani de propaganda rusă și, după tiparul acestora, nu prezintă dovezi conclusive. În plus, nicio sursă independentă nu a constatat existența vreunui curent satanist în cadrul forțelor ucrainene, nici după declanșarea invaziei rusești la scară largă, nici înainte de aceasta.

Tags: Ucraina , Rusia , Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Ria Novosti
 • Data publicării:
  04/05/2022
 • Public țintă:
  PUBLICUL INTERN, POPULAȚIA VORBITOARE DE LIMBA RUSĂ DIN FOSTELE REPUBLICI SOVIETICE
 • Amplificare:
  MK.RU, LENTA.RU, GAZETA.RU, RIASTRELA.RU, NSN.RU, BUSSINESS-GAZETA.RU, SB.RU, KP.RU, 360.RU, A24.PRESS
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Militarii naziști ucraineni practică ritualuri sataniste
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

FAKE NEWS: Dodon a fost reținut la ordinul serviciilor secrete din România

FAKE NEWS: Dodon a fost reținut la ordinul serviciilor secrete din România

Fostul președinte prorus al Republicii Moldova și liderul de facto al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a fost reținut cu implicarea serviciilor speciale din România, potrivit unei narațiuni false lansate la București.

Mariana Vasilache

08 May 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022