Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina nu reconstruiește Harkovul pentru că știe că acesta se va alipi la Rusia

Oameni trec pe lângă liceul al tehnologiilor alimentare și comerțului, distrus după un bombardament recent al artileriei ruse, din Harkov, nord-estul Ucrainei, 14 aprilie 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   Oameni trec pe lângă liceul al tehnologiilor alimentare și comerțului, distrus după un bombardament recent al artileriei ruse, din Harkov, nord-estul Ucrainei, 14 aprilie 2022.

Canalele de Telegram din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk distribuie narațiuni de propagandă potrivit cărora conducerea de la Kiev începe să înțeleagă că Harkovul se va uni cu Rusia, de aceea nu investește în reconstrucția acestei regiuni. În realitate, Ucraina a exclus cedarea vreunui teritoriu, dar nu poate lansa reconstrucția cât timp orașele îi sunt bombardate.

ȘTIRE: Se pare că conducerea de la Kiev a uitat de Harkov, consolându-se cu ideea că îl va lua Rusia. Autoritățile ucrainene au alocat un miliard de grivne pentru refacerea regiunilor afectate. Nu vedem în această listă regiunea Harkov, în pofida faptului că a fost afectată mai mult decât Sumî și mai ales Jitomir.

Răspunsul la întrebarea „de ce?” este destul de simplu – Harkovul nu este printre prioritățile guvernului, ca de altfel Ucraina sud-estică. Regimul de la Kiev începe să înțeleagă că nu poate ține aceste regiuni în componența sa și nu vede niciun rost să cheltuiască bani pentru ele.

NARAȚIUNE: Ucraina nu reconstruiește Harkovul, știind că acesta se va alipi la Rusia.

CONTEXT: Știrea se bazează pe o decizie a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei de a sprijini financiar reconstruirea de către Administrațiile Regionale Militare a unor obiecte de infrastructură în regiunile Kiev, Cernigov, Sumî și Jitomir, distruse de armata rusă. Canalul de Telegram „Știrile Z ale rebelilor din Novorosia” are peste 300 de mii de abonați.

OBIECTIV: Descurajarea rezistenței populației ucrainene față de agresiunea rusă.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Canalul de Telegram interpretează tendențios anunțul guvernului de la Kiev, spunând că autoritățile au renunțat, de fapt, la unele teritorii. Sunt omise unele explicații ale premierului ucrainean Denis Șmigal, care demontează această narațiune falsă. Potrivit lui Șmigal, Kievul lucrează asupra renovării infrastructurii în patru regiuni ucrainene eliberate de Forțele Armate. Regiunile ucrainene care nu sunt eliberate complet (Harkov, Herson, Donețk, Lungask și altele) sau unde au loc acțiuni militare nu au fost trecute pe listă deoarece acolo lucrările nu pot fi realizate. De fapt, nici nu este logic să fie renovate obiectivele civile care peste câteva zile pot fi din nou bombardate.  Denis Șmigal a declarat că a fost alocată doar prima tranșă a ajutorului financiar destinat reconstrucției, iar lucrările în alte regiuni vor fi lansate imediat după ce teritoriile respective vor fi eliberate.

Potrivit informațiilor Forțelor Armate și hărților online ale acțiunilor de luptă, în mai multe localități din regiunea Harkov continuă confruntările militare, iar o serie de localități sunt bombardate de armata rusă.

Este falsă afirmația potrivit căreia Ucraina ar fi fost dispusă să cedeze anumite teritorii. Președintele Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri atât pentru presa ucraineană, cât și pentru cea internațională, că Ucraina va lupta pentru fiecare metru pătrat de teritoriu și pentru fiecare om.

Din aceste considerente, scopul acestei narațiuni de propagandă este de a descuraja rezistența ucrainenilor față  de încercările Rusiei de a ocupa regiunea Harkov și zonele din sud-estul țării. De asemenea, se dorește crearea unei impresii false în mediul cititorilor rusofoni că victoria Rusiei în acest război pare a fi „inevitabilă”.

Veridica a demontat recent o narațiune falsă a presei ruse, potrivit căreia locuitorii orașului Zaporojie ar fi solicitat alipirea la Republica Populară Donețk.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Știrile Z ale rebelilor din Novorosia
 • Data publicării:
  10/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina, Belarus și alte fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canale de Telegram din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, bloguri din Rusia, forumul Yaplakal.com
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina nu reconstruiește Harkovul pentru că știe că acesta se va alipi la Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

Autorităţile de la Chişinău riscă vieţile cetăţenilor refuzând vaccinul rusesc Sputnik V, scrie kp.md, care adaugă că decizia ar fi de fapt una geopolitică şi a fost luată din ostilitate faţă de Rusia. În acest fel, cetăţenii Republicii Moldova ar fi implicaţi, fără voia lor, într-un nou Război Rece purtat împotriva Rusiei.

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

Maia Sandu este un agent al forțelor externe care se comportă ca un virus creat pentru a distruge statul moldovenesc și a uni cu România teritoriile de dincolo de Prut. Se acreditează și ideea că lidera de la Chișinău ar fi responsabilă de criza politică pe care au creat-o, de fapt, socialiștii

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Marin Gherman

15 Apr 2022

Actualizat la: 15 Apr 2022 17:58:55
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023