PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina nu reconstruiește Harkovul pentru că știe că acesta se va alipi la Rusia

Oameni trec pe lângă liceul al tehnologiilor alimentare și comerțului, distrus după un bombardament recent al artileriei ruse, din Harkov, nord-estul Ucrainei, 14 aprilie 2022.
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   Oameni trec pe lângă liceul al tehnologiilor alimentare și comerțului, distrus după un bombardament recent al artileriei ruse, din Harkov, nord-estul Ucrainei, 14 aprilie 2022.

Daruieste Viata

Canalele de Telegram din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk distribuie narațiuni de propagandă potrivit cărora conducerea de la Kiev începe să înțeleagă că Harkovul se va uni cu Rusia, de aceea nu investește în reconstrucția acestei regiuni. În realitate, Ucraina a exclus cedarea vreunui teritoriu, dar nu poate lansa reconstrucția cât timp orașele îi sunt bombardate.

ȘTIRE: Se pare că conducerea de la Kiev a uitat de Harkov, consolându-se cu ideea că îl va lua Rusia. Autoritățile ucrainene au alocat un miliard de grivne pentru refacerea regiunilor afectate. Nu vedem în această listă regiunea Harkov, în pofida faptului că a fost afectată mai mult decât Sumî și mai ales Jitomir.

Răspunsul la întrebarea „de ce?” este destul de simplu – Harkovul nu este printre prioritățile guvernului, ca de altfel Ucraina sud-estică. Regimul de la Kiev începe să înțeleagă că nu poate ține aceste regiuni în componența sa și nu vede niciun rost să cheltuiască bani pentru ele.

NARAȚIUNE: Ucraina nu reconstruiește Harkovul, știind că acesta se va alipi la Rusia.

CONTEXT: Știrea se bazează pe o decizie a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei de a sprijini financiar reconstruirea de către Administrațiile Regionale Militare a unor obiecte de infrastructură în regiunile Kiev, Cernigov, Sumî și Jitomir, distruse de armata rusă. Canalul de Telegram „Știrile Z ale rebelilor din Novorosia” are peste 300 de mii de abonați.

OBIECTIV: Descurajarea rezistenței populației ucrainene față de agresiunea rusă.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Canalul de Telegram interpretează tendențios anunțul guvernului de la Kiev, spunând că autoritățile au renunțat, de fapt, la unele teritorii. Sunt omise unele explicații ale premierului ucrainean Denis Șmigal, care demontează această narațiune falsă. Potrivit lui Șmigal, Kievul lucrează asupra renovării infrastructurii în patru regiuni ucrainene eliberate de Forțele Armate. Regiunile ucrainene care nu sunt eliberate complet (Harkov, Herson, Donețk, Lungask și altele) sau unde au loc acțiuni militare nu au fost trecute pe listă deoarece acolo lucrările nu pot fi realizate. De fapt, nici nu este logic să fie renovate obiectivele civile care peste câteva zile pot fi din nou bombardate.  Denis Șmigal a declarat că a fost alocată doar prima tranșă a ajutorului financiar destinat reconstrucției, iar lucrările în alte regiuni vor fi lansate imediat după ce teritoriile respective vor fi eliberate.

Potrivit informațiilor Forțelor Armate și hărților online ale acțiunilor de luptă, în mai multe localități din regiunea Harkov continuă confruntările militare, iar o serie de localități sunt bombardate de armata rusă.

Este falsă afirmația potrivit căreia Ucraina ar fi fost dispusă să cedeze anumite teritorii. Președintele Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri atât pentru presa ucraineană, cât și pentru cea internațională, că Ucraina va lupta pentru fiecare metru pătrat de teritoriu și pentru fiecare om.

Din aceste considerente, scopul acestei narațiuni de propagandă este de a descuraja rezistența ucrainenilor față  de încercările Rusiei de a ocupa regiunea Harkov și zonele din sud-estul țării. De asemenea, se dorește crearea unei impresii false în mediul cititorilor rusofoni că victoria Rusiei în acest război pare a fi „inevitabilă”.

Veridica a demontat recent o narațiune falsă a presei ruse, potrivit căreia locuitorii orașului Zaporojie ar fi solicitat alipirea la Republica Populară Donețk.

 • Publicație / Media:
  Știrile Z ale rebelilor din Novorosia
 • Data publicării:
  10/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina, Belarus și alte fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canale de Telegram din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, bloguri din Rusia, forumul Yaplakal.com
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina nu reconstruiește Harkovul pentru că știe că acesta se va alipi la Rusia
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023