PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina îi glorifică pe ucigașii a 1,5 milioane de evrei

Persoane care poartă uniforme ale Armatei Insurgente Ucrainene marchează cea de-a 114-a naștere a lui Stepan Bandera lângă monumentul său din Liov, Ucraina, 1 ianuarie 2023.
© EPA-EFE/MYKOLA TYS   |   Persoane care poartă uniforme ale Armatei Insurgente Ucrainene marchează cea de-a 114-a naștere a lui Stepan Bandera lângă monumentul său din Liov, Ucraina, 1 ianuarie 2023.

La Kiev sunt glorificați naționaliștii ucraineni care au ucis 1,5 milioane de evrei în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit unei narațiuni false lansate de Vladimir Putin.

Propagandă: Peste 1,5 milioane de evrei au fost uciși de naționaliștii ucraineni în timpul Holocaustului, iar acum Kievul îi consideră eroi pe foștii criminali de război

ȘTIRE: Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că un sfert dintre victimele Holocaustului au fost ucise de naziști și colaboraționiști pe teritoriul Ucrainei, fiind o crimă a banderoviștilor și a altor persoane asociate lor, ale căror acțiuni au o legătură directă cu evenimentele de azi […]

„Însăși organizația SS nu considera ca fiind posibilă participarea la aceste represiuni la care au fost implicați naționaliștii și antisemiții locali”, a subliniat Putin.

„Am mai spus că trebuie să depunem toate eforturile pentru a nu permite eroizarea nazismului, iar acolo [în Ucraina] anume asta se întâmplă acum”, a subliniat Putin. „Nu mă refer sub nicio formă la operațiunea specială. Pentru că vorbim acum de cel de-Al Doilea Război Mondial, atunci când erau masacrați oamenii” […]

„Pe cine eroizează acum autoritățile ucrainene – pe ucigași nemiloși, iată pe cine. Neoamenii au ajuns pe piedestal – cu pancarte, cu portretele lor se mărșăluiește în centrele orașelor”, constată Vladimir Putin.

NARAȚIUNE: Ucraina îi glorifică pe ucigașii a 1,5 milioane de evrei.

Realitate: Ucraina nu i-a reabilitat pe liderii naționaliști pentru atitudinea lor antisemită, ci pentru eforturile de refacere a statului ucrainean

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Vladimir Putin a acuzat autoritățile ucrainene că glorifică ucigașii a 1,5 milioane de evrei. În acest mod, președintele rus justifică indirect „operațiunea militară specială”, după cum este numită la Moscova invadarea la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei.

În realitate, potrivit Museum’s Holocaust Encyclopedia, numărul evreilor uciși în cel de-Al Doilea Război Mondial doar pe teritoriul Ucrainei nu este cunoscut cu exactitate. Sursele enciclopediei menționează  peste 1,3 milioane de evrei uciși pe teritoriul URSS, și nu doar în Ucraina, după cum afirmă Vladimir Putin.

Studiile realizate de Institutul Memoriei Naționale de la Kiev, care citează documente de arhivă, arată că în uciderea evreilor din Ucraina au fost implicate în primul rând trupele naziste de ocupație. Organizațiile naționaliste ucrainene, care au colaborat o perioadă de timp cu Germania nazistă, au luat în prima fază decizia să nu participe la uciderea în masă a evreilor. Totuși, pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, naționaliștii ucraineni au participat la exterminarea populației evreiești, alături de alți colaboratori ai naziștilor. Declarația lui Vladimir Putin despre uciderea evreilor doar de către naționaliștii ucraineni în cel de-Al Doilea Război Mondial este o exagerare și nu se bazează pe dovezi istorice.

În același timp, potrivit istoricilor ucraineni, la masacrarea evreilor din Ucraina au participat în afară de trupele naziste, atât etnici ucraineni, cât și etnici ruși. Colaboratorii naziștilor au fost nu doar ucrainenii, ci și reprezentanții altor minorități, însă crimele grave au fost inițiate și comise în principal de trupele naziste.

Mai mult decât atât, Vladimir Putin leagă istoria cu actualitatea, acuzând autoritățile ucrainene că i-au reabilitat pe liderii naționaliști pentru atitudinea lor antisemită și antiumană. Este adevărat că, în contextul anexării Crimeii și declanșării războiului din Donbass în 2014, autoritățile ucrainene au redenumit o serie de străzi în cinstea liderilor naționaliști din trecut, dar aceștia au fost priviți drept simboluri ale rezistenței naționale și luptei pentru păstrarea statului ucrainean.

Antisemitismul naționaliștilor ucraineni din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial este mult exagerat de propaganda rusă. La cea de a treia conferință a Organizației Naționaliștilor Ucraineni din 1942 au fost menționați „inamicii” mișcării de eliberare națională ucraineană: „Naziștii, polonezii și bolșevicii”. Naționaliștii îi considerau dușmani pe cei care se opuneau ideii de apariție a unui stat independent ucrainean și nu manifestau atitudini antisemite instituționale.

Mai multe decenii la rând, istoriografia sovietică a ascuns unele cazuri de salvare a vieților evreilor de către naționaliștii ucraineni din vestul și centru țării. De exemplu, un lider naționalist ucrainean, Fedir Vovk, membru al organizației din care făcea parte Stepan Bandera, a salvat de la deportare sute de evrei, obținând titlul de „Drept între popoare” de  la Institutul Yad Vashem pe baza unei legi speciale a Knesset-ului. Alți doi lideri naționaliști ucraineni, Maria Mizina și Sara Bakst, au obținut post-mortem titlul de „Drept între popoare” pentru salvarea evreilor în timpul Holocaustului. Maria Mizina a fost deportată în estul Rusiei de regimul comunist pentru colaborarea cu „organizațiile banderoviste”.

Propaganda sovietică a făcut din liderul naționalist ucrainean Stepan Bandera și mișcarea numită „banderovistă” o sperietoare, susținând că au fost colaboratori ai trupelor naziste au participat la masacrarea evreilor. În realitate, colaborare lui Stepan Bandera cu Adolf Hitler nu a durat mult. Liderul naționalist ucrainean a fost arestat de naziști după ce Ucraina a fost ocupată de Germania. Bandera a fost deținut mai mulți ani pentru că „își propunea să fondeze o Ucraină independentă”, ceea ce nu era acceptat de Berlin; doi frați ai lui Bandera au murit în lagăre naziste. În ciuda acestui fapt, alianța conjuncturală Bandera-Hitler a fost prezentată în istoriografia sovietică ca o alianță de vasalitate și de prietenie durabilă, folosită ulterior de propaganda anti-ucraineană a Rusiei.

În anul 1941, la Babin Yar, lângă Kiev, armata nazistă și trupele SS au comis una dintre cele mai grave crime de război din secolul trecut.  Pe 29-30 septembrie 1941 au fost uciși peste 34 de mii de evrei de către armata nazistă. În anii 1941–1943 au fost omorâți în acel loc și alte zeci de mii de prizonieri de război sovietici, rromi, activiști de partid comuniști, naționaliști ucraineni, ostatici, persoane acuzate de sabotaj. În martie 2022 Federația Rusă a bombardat localitățile din apropierea Memorialului de la Babin Yar, iar Volodimir Zelenski a comparat crimele comise de ruși cu crimele naziste din cel de-Al Doilea Război Mondial.

În ceea ce privește așa-zisul nazism contemporan al Ucrainei, încă din 2015 Ucraina a interzis prin lege ideologia nazistă și comunistă. Mai mult decât atât, de la proclamarea independenței statului ucrainean niciun partid sau candidat nazist nu s-a înscris la alegeri. Partidele naționaliste ucrainene, care nu pot fi numite naziste, fie nu au trecut de pragul electoral, fie, atunci când au reușit acest lucru,  au obținut maximum 6-8 la sută din numărul de mandate. 

Veridica a demontat o serie de narațiuni false asemănătoare. Presa rusă a mai scris că Germania sprijină Ucraina pentru a face uitate ororile nazismului.  La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean.

 • Publicație / Media:
  tass.ru
 • Data publicării:
  05/09/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  M24.RU, RIA NOVOSTI, VEDEMOSTI.RU, RG.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina îi glorifică pe ucigașii a 1,5 milioane de evrei
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023